101 yaşındaki Nazi suçlusuna 5 yıl hapis

Bir Alman mahkemesi, 101 yaşındaki eski bir toplama kampı gardiyanını 3 bin 500'den fazla cinayete ortak olmaktan suçlu buldu ve onu beş yıl hapis cezasına çarptırdı.

Savcılar onu 1942'den 1945'e kadar Sachsenhausen toplama kampında Naziler tarafından zulüm gören binlerce Yahudi, siyasi mahkum ve diğer azınlıkların katledilmesine suç ortağı olmakla suçladı.

Salı günü, yaşadığı Brandenburg an der Havel kasabasındaki bir spor salonunda yargıç kararı okurken, Josef Schuetz’a “Bu toplu imha eylemini gönüllü olarak desteklediniz” dedi.

Schuetz, iddiaları defalarca reddetti ve ve o sırada ülkenin farklı bir bölgesinde tarım işçisi olduğunu iddia etti. 

Deutsche Welle'ye göre Schuetz, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi suçlarına iştirakten Almanya'da yargılanan en yaşlı kişi.

Schuetz'in Ekim ayında başlayan ve görünürdeki rahatsızlığı nedeniyle birkaç kez duraklatılan davası boyunca, savcılar onun 1942 ile 1945 yılları arasında Sachsenhausen'de Nazi muhafızı olduğuna dair bir dava oluşturmak için eski kimlik belgelerine dayandılar. AFP'ye göre, çeşitli mahkum gruplarının kurşuna dizilerek ve zehirli gazla öldürülmesine yardım ve yataklık etti.

Yahudilerin, Sovyet savaş esirlerinin ve diğer zulüm gören azınlıkların ateş edilerek ve gaz odasıyla öldürüldüğü bir zorunlu çalışma ve ölüm kampı olan Sachsenhausen’de on binlerce insan öldü. 

Kamp, Nisan 1945'te Sovyet güçleri tarafından kurtarıldı.

Eski Nazi olmakla suçlanan yaşlıların tipik olarak cezaevinde yatmaları beklenmese de, bazıları onları kovuşturmanın ve mahkum etmenin kurbanlarının soyundan gelenlere bir miktar adaleti geri getirebileceğini ve suçlarının kabul edilmemesini sağlayabileceğini savunuyor.