Türkiye’nin Güney Kurdistan’dan petrol ithalatı durduruldu

Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin kararı ardından Türkiye’nin Güney Kürdistan’dan petrol ithalatını durdurduğu açıklandı.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad, “Türkiye Irak Kurdistanı makamlarını ithalatları durdurduğuna dair bilgilendirdi” dedi.

Ceyhan’a petrol ihracatlarından sorumlu Irak bürosu, pompalamanın cumartesi günü yerel saatle 12.35’te durduğunu bildirdi.

Bu tedbir, Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin Federal Kurdistan Bölgesi ile Bağdat arasında petrol ihracatına ilişkin yaşanan anlaşmazlık davasındaki kararı ardından gelişti.

Türk devletinin Federal Kurdistan Bölgesi ile Ceyhan’a kadar petrol ithal edilmesine ilişkin yaptığı anlaşma ardından Bağdat yönetimi 2014 yılında Türkiye’ye karşı Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Irak hükümeti bu petrolün yönetimi ve elde edilen gelirlerin tamamen kendisine bağlı olması gerektiğini savunuyordu.

Ancak Hêwler yönetimi Bağdat’ın tepkisine rağmen Türkiye’ye petrol ihraç etmeye başladı. 

Mevcut durumda Türkiye üzerinden toplam ihracat günde 450 bin varil olarak ifade ediliyor.

Tahkim Mahkemesi, Irak Petrol Bakanlığı’nın, devlet petrol şirketi SOMO aracılığı ile “Ceyhan Türk limanı yoluyla petrol ihracatını yönetme yetkisine sahip tek kurum” olduğuna karar verdi.

Federal Kurdistan Bölgesi Başbakanı Mesur Barzani ise Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, bölgesel hükümetten bir heyetin merkezi hükümetle görüşmek için Bağdat’a gideceğini bildirdi. Hêwler yönetimi merkezi Bağdat hükümetinin, kendi topraklarındaki yer altı zenginliklerine el koymaya çalıştığı tepkisinde bulunuyor.