Telegram’ın kurucusu: WhatsApp hiçbir zaman güvenli olmayacak

Mesajlaşma servisi Telegram’ın Rusyalı kurucularından Pavel Durov, rakibi WhatsApp’ın yetkilileri kızdırmamak için hiçbir zaman güvenli olmayacağını savundu.

Telegram üzerinde “Neden WhatsApp hiçbir zaman güvenli olmayacak?” başlıklı bir açıklama yayınlayan Durov, WhatsApp’ın güvenlik sorunlarının “gözetime uygun” olduğuna dikkat çekti.

Durov, “WhatsApp’ın 10 yıllık geçmişinde güvenli olduğu tek bir gün dahi olmadı” dedi.

Facebook’un satın aldığı WhatsApp, Salı günü yaptığı açıklamada casus bir yazılımın, uygulamadaki bir açıktan faydalanarak özellikle insan hakları savunucularının hesaplarını hedef aldığını kabul etmişti.

WhatsApp, son güncelleme ile sorunu giderdiğini belirterek, 1,5 milyar kullanıcıyı güncelleme yapmaya davet etmişti.

Ancak Durov’a göre, güncellemeler sorunu çözmeyecek: “Diktatörlerin WhatsApp’ı hayran olması şaşırtıcı değil. Güvenlik açıkları, diktatörlerin kendi halklarını casuslamasını sağlıyor. WhatsApp Rusya veya İran gibi bazı yerlerde bulunurken, Telegram yasak.”

Durov, “WhatsApp’ın güvenliğe duyarlı bir servis haline gelebilmesi için, tüm pazarı kaybetmeyi ve ülkelerinin yetkilileri ile çatışmayı göze alması gerekir. Buna hazır olmadığı görülüyor” dedi.

2013 yılında Pavel ve Nivolay Durov kardeşler tarafından kurulan Telegram’ın 200 milyon kullanıcısı var. Telegram, güvenliği öncelik olarak belirlerken, yetkili makamlarla işbirliği yapmayı reddettiklerini belirtiyor. Bu nedenle Telegram’ı “cihatçıların kullandığı” suçlamasında bulunurken, bazı ülkelerde bloke edildi.

Mart ortasında Facebook, Instagram ve WhatsApp zorluklar yaşadıklarını açıkladıklarında, Telegram 24 saat içerisinde 3 milyon kullanıcı kazandıklarını belirtmişti.

Durov, Facebook/WhatsApp/Instagram imparatorluğunun kullanıcıları rehin almasına karşı daha fazla mücadele edeceğini açıkladı.