Ne zaman süper kıta oluşacak?

Dünyamız sürekli değişim halinde olan canlı bir varlık. “Nefes” alabilmek için hareket etmeye ihtiyacı var. Yüzlerce milyon yıl önce tüm kıtalar birleşmişti, gelecekte yine olacak ama nasıl ve ne zaman?

Dünya iç ısısını dışa vurmak için hareket etmeye ihtiyaç duyuyor. Tektonik plakalar da bu yüzden var. Yaklaşık 250 milyon yıl önce, bugün var olan tüm kıtalar tek bir süper kıta altında birleşmişlerdi. Bu son süper kıtaya Pangea adı veriliyor.

Milyonlarca yıl öncesinde de süper kıtalar oluşmuştu. Böylece toprak, yeterli bir düzenlilik halinde birbirinden ayrılıyor ve yeniden birleşiyor. Yeniden bir süper kıta oluşacağından şüphe duyulmuyor ancak tam olarak ne zaman ve nasıl olacağı bilinmiyor.

Bilimsel haber sitesi Live Sicence’a konuşan Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nde jeolog Ross Mitchell, süper kıtanın ne zaman ve nasıl oluşacağına ilişkin çok sayıda açıklama getirildiğine dikkat çekerek, “Bir Pangea daha olacak. Ama neye benzeyecek? Görüşlerin ayrıştığı nokta burası” dedi.

Önceki süper kıtalar bazı yanıtlar veriyor. Nuna (bir diğer adı Columbia) süper kıtası 1.8 milyar ile 1.3 milyar yıl arasında vardı. Sonra, 1.2 milyon ile 750 milyon yıl arasında Rodinia oluştu. Onu takiben Pangea geldi. Bu süper kıta 200 milyon yıl önce bölündü. Her süper kıta arasında yaklaşık 600 milyon yıllık bir zaman dilimi var. Jeolog Mitchell, “Pangea’nın son aşamasının yaklaşık 300 milyon yıl önce olduğu düşünülürse, Amasia süper kıtasının (geleceğin süper kıtası) 300 milyon yıl sonra oluşacak. Ama 200 milyon yıl içinde de oluşabilir” diye belirtti.

Peki neden? Bilim insanlarına göre, Dünya oluşum zamanından bu yana çekirdeğinde biriktirdiği ısıyı kaybediyor. Böylece, ısıyayım olgusu daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. 200 ila 300 milyon yıl içerisinde yeni bir süper kıta oluşabilir Ama neye benzeyecek? Yapılan son simülasyonlara göre, Pasifik Okyanusu kapanacak, böylece Avustralya, Kuzey Amerika, Afrika ve Avrasya Kuzey’de bir araya gelecek. Antarktika ve Güney Amerika ise göreceli olarak sabit kalacak. Yine de bu kesin bilimsel bir veriyi oluşturmuyor. Zira gezegenimiz sürekli değişim halinde.

bir süper kıtanın oluşması Dünya’daki yaşamı etkileyecek mi? Yanıtı açık: kesinlikle etkileyecek. Mitchell, “Nihai bir şekilde meteorolojik ve iklim koşullarını düzenleyecek, mevcut biyo-çeşitliliği etkileyecek. En büyük yok oluş olayı, (252 milyon yıl önce) Pangea zamanında gerçekleşti. Bir süper kıtada oluşumuz için miydi? Yoksa bir tesadüf müydü?” diye belirtiyor.