Mars’taki sular kabuğunda saklanmış olabilir!

Kırmızı gezegen Mars üzerinde yapılan son gözlemlerin, gezegende bir zamanlar var olduğu düşünülen göl ve okyanuslara dair ipuçları verecek nitelikte olduğu savunuluyor.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Mars’a gönderdiği uzay keşif aracı Perseverance’dan alınan görüntülerin de desteğiyle gezegendeki okyanusların nasıl yok olduğu araştırılıyor.

Daha önce bu konuda bir araştırmaya imza atan uzmanlardan Eva Scheller öncülüğündeki bir ekip tarafından yapılan son çalışmalarda, Mars’ta bir dönem var olan okyanusların günümüzden 3,7 milyar yıl önce sularının büyük kısmını kaybettiği anlaşıldı. Uzmanların yaptıkları simülasyonlarda, Mars’taki okyanusların 100 ila 1500 metre arasında derinliğe sahip oldukları sonucu ortaya çıktı.

Ancak Mars’ın manyetik alanını kaybetmesi ardından atmosferini yitirdiği, bunun sonucunda da yüzeyindeki suları kaybettiği varsayılıyor.

BUHARLAŞMADI VE HİÇBİR YERE GİTMEDİ

Bugüne kadar yapılan tüm araştırmalarda Mars’taki suların gezegendeki değişimler sonrasında buharlaştığını varsayıyordu.

Ancak Eva Scheller yönetimindeki araştırmada yer alan uzmanlar, bu teze karşı çıkıyor ve aslında suyun Mars’ın yüzeyinden bir yere gitmediği fikrindeler.

Scheller ve ekibi, suların aslında Mars’ın yerkabuğunda bulunan mineraller içinde tıkanıp kaldığını; bunun ise Mars’ta bir dönem var olan suyun yüzde 30 ila 90 arasında olduğunu savunuyor.