‘Kanserli tümörlerin gelişimini kan testiyle öngörmek mümkün!’

Çinli bilim insanlarının yaptığı bir çalışma sonunda, birçok kanser türüne ait semptomları yıllar önce tespit edebilen bir kan testinin geliştirildiği iddia ediliyor.

Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırma Şanghay’daki Fudan Üniversitesi uzmanlarınca yapıldı. Araştırma kapsamında ülkede kanser vakalarının yoğun olarak görüldüğü Taizhou şehrinde yaşayan 25-90 yaş aralığındaki ve herhangi bir kanser belirtisi olmayan 100 bin kişiden kan örnekleri alındı.

FARKLI GRUPLAR KARŞILAŞTIRILDI

Araştırma boyunca kan örneği verdikten sonraki 2 ila 4 yıl içerisinde mide, bağırsak, akciğer, karaciğer veya yemek borusu kanseri olan 200 kişi ile aynı dönemde zaten kanser türlerinden birinin teşhisi konmuş olan 200 kişiden kan örnekleri alındı.

Bu kan örnekleri daha sonra alındıktan sonraki 5 yıl içerisinde herhangi bir kanser teşhisi konmamış kişilere ait kan örnekleriyle karşılaştırıldı.

‘PanSeer’ adı verilen test sayesinde, kanda kansere neden olan kalıtımsal (ırsi) genlerde değişim olup olmadığına bakıldı. Testin daha önceki başka bir araştırmada da kan örneklerinin kanser hücrelerinin kalıtımsal izlerini taşıdığı gerçeğini de dikkate alarak, büyümekte olan tümörlerde olduğu gibi bazı kanser hücrelerinin kana karışıp karışmadığı araştırıldı.

YÜZDE 90’LAR CİVARINDA DOĞRULUK PAYLARI

Araştırmanın ikinci aşamasında ise PanSeer adlı testin kansere yakalanma riski olan veya olmayan bireyleri ne düzeyde tanımlayabildiğine bakıldı. Testin kan örneği verdiği dönemde zaten kanser hastası olan bireyleri yüzde 88 oranında doğru tanımladığı belirtilen araştırmada, kan örnekleri verdikten sonraki yıllarda kanser teşhisi konan bireyleri ise yüzde 95 oranında doğru tanımladığı iddia edildi.

Ayrıca söz konusu testin kan örneği verdikten sonraki 5 yılda da herhangi bir kanser teşhisi konmamış olan bireyleri ise yüzde 96 oranında doğru tanımladığına dikkat çekiliyor.

Araştırmaya dair makalede dikkat çekilen bir diğer nokta ise, söz konusu testin bireyin herhangi bir gelecekte kanser olma ihtimalinden ziyade tümör oluşma riskinin olup olmadığını belirleyebilmesi. Bu da önemli bir ilerleme olarak kabul ediliyor zira bu tümörler ancak oluştuktan yıllar sonraki şikâyet ve ağrılar sonrasında anlaşılabiliyor.

Araştırmayı yapan uzmanlar, gelecekteki hedeflerinin tümüyle sağlıklı bireyler ile bir araştırmanın yapılması olduğunu vurguluyorlar. Bu sayede PanSeer üzerinden kanserden ölümlerin önlenemeyeceği irdelenecek.

Araştırmaya konu edilen kanser türlerinden sadece bağırsak kanserinin önceden tespitini mümkün kılan testler bulunuyor. Ancak diğer türlerde böylesi bir test henüz mümkün değil.