Dev göktaşı dünya yörüngesinden geçecek

Yarın gece yarısından sonra dünyanın yörüngesine yaklaşması öngörülen dev bir asteroid endişe yaratırken, çok yakından geçen asteroidlerin birçok doğal afete neden olacağı uyarıları yapılıyor.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yapılan açıklamaya göre, 670 ila 1,5 kilometre arasında bir çapa sahip bir asteroit (göktaşı) dünyanın yörüngesine doğru yaklaşıyor. Dev göktaşının yarın ABD saatine göre saat 21.45’te, İngiltere saatine göre ise 22 Mayıs saat 02.45’te dünyanın yörüngesine temas etmesi bekleniyor.

Dünya yörüngesine temas etme olasılığı nedeniyle ‘Apollo’ sınıfıyla adlandırılan göktaşı, ilk kez 1997 yılında tespit edildi. Göktaşına ‘136796 (1997 BQ) adı verilmişti.

BU BÜYÜKLÜKTE CİSİMLER DOĞAL AFETLERİ TETİKLEYEBİLİR

Ancak uzmanları endişelendiren nokta ise, gök cisminin büyüklüğü. NASA tarafından daha önce yapılan açıklamalarda, 1 kilometreye kadar çapı olan asteroitler dünyada yıkıcı birçok doğa olayını tetikleyebilirler. Bunlar arasında depremler, tsunamiler ve geçtiği bölgelerin uzağındaki alanlarda ise farklı doğa olaylarının tetiklenmesi gösteriliyor.

10 KİLOMETRE ÇAPINDA OLANI TÜM DİNOZORLARI YOK ETMİŞTİ

Bu endişeler, tarihte yaşanan bazı büyük felaketler göz önüne alındığında ciddiye alınıyor. Günümüzden 65 milyon yıl önce tüm dinozorların belirli bir sürede yok olmasına neden olanın da büyük asteroit çarpması olduğu tezi halen çok güçlü. Buna göre, Orta Amerika’daki Yucatan Yarımadası’na düşen 10 kilometre çapındaki bir asteroit büyük bir şiddetle çarpması sonucu ortaya çıkan ağır enerji ve takip eden doğal olaylar nedeniyle dinozorlar dahil tüm dünya canlılarının yüzde 75’i yok olmuştu.