Özerk Yönetim NRD’nin iddiasını yalanladı

Özerk Yönetim Dışişleri Konseyi Eşbaşkanı Dr. Abdülkerim Omer, Almanya’nın 25 DAİŞ'li kadın ve çocuğun iadesini talep ettiği ve kendilerinin bunu reddettiği iddiasını yalanladı.

Kuzey Almanya Radyo Televizyon Kurumu (NDR), Alman Dışişleri Bakanlığı’nın Ocak ayında 25 kadın ve çocuğun isminin yer aldığı liste ilettiğini, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin DAİŞ'li kadın ve çocukları iade etmeyi reddettiğini iddia etti.

'BÖYLE BİR TALEP VE RET OLMADI'

Konuya ilişkin görüştüğümüz Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Dışişleri Konseyi Eşbaşkanı Dr. Abdülkerim Omer, bu konudaki iddiaları reddederek, “Almanya’nın Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetiminden DAİŞ'li kadın ve çocukları istediği ve Özerk Yönetimin bunu reddettiği iddiaları doğru değildir” dedi.

BİRÇOK ÜLKE SORUMLULUK ALMIYOR

Kuzey ve Doğu Suriye’de tutuklu olan yaklaşık 52 ülkeden DAİŞ üyeleri ve kamplarda kalan DAİŞ’li kadın ve çocuklar sorunu çözümsüzlüğünü koruyor. Hol Kampında Irak ve Suriye vatandaşı olmayan yaklaşık 10 bin 500 yabancı DAİŞ’li kadın ve çocuk bulunurken, vatandaşı oldukları ülkeler bu kadın ve çocukların sorumluluğunu almadı.
Özerk Yönetim, ülkelere DAİŞ'li vatandaşlarını geri alma, kamplar için ortak projeler oluşturma ve uluslararası mahkeme kurma çağrısında bulundu. Özerk Yönetim Dışişleri Konseyi, vatandaşlarının iadesi için başvuran devletlere DAİŞ'li kadınları resmi olarak iade etti. Bazı ülkeler sınırlı sayıda vatandaşlarını alırken, birçok ülke şu ana kadar kamplarda bulunan vatandaşlarını almadı. Almanya bugüne kadar sadece 7 çocuğun iadesini kabul etmişti.