Farklı tarihlerde şehit düşen Kürdistan Özgürlük Savaşçıları Sema Cuya Çewlîg (Zilan Azak), Sozdar Evîn (Betul Aydın), Bager Farqîn (Muhammed Abdulrezak Eser), Xwînrêj Cûdî (Serdar Bayar), Mizgîn Umut (Aliye Îsazade), Kendal Dêrik (Süleyman Çelik) Seran Kurdistan Xoser (Berfîn Bazancîr) ve Cûdî Amed (Yaşar Duman) için İsviçre’nin Zürih kentinde anma etkinliği gerçekleştirildi.
Zürih Demokratik Kürt Toplum Merkezi (Dem-Kurd) ve İsviçre Şehid Aile Kurumu (KOMAW) öncülüğünde düzenlenen anmaya şehit ailelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada KOMAW adına Mustafa Karahan bir konuşma yaptı.
KARAHAN: DİRENİŞİ BÜYÜTMEK BOYNUMUZUN BORCU

Anması yapılan şehitlerin adını tek tek zikrederek konuşmasına başlayan Karahan, “50 yıldır mücadele ediyoruz. Ülkemiz özgür olsun diye önemli bir mücadele ediyorlar. Bu uğurda yaşamını yitiriyorlar. Şehitlerimizin emeğiyle bu aşamaya geldik. İçinden geçtiğimiz süreç oldukça önemlidir. Hem kazanımların hem de tehlikenin büyük olduğu bir süreç. Yüz binlerce insan Suriye ve Rojava’da yaşanan savaştan dolayı göçmen duruma geldi. Zorlu yaşam koşullarında hayatlarını sürdürüyorlar. Bu insanlarımıza sahip çıkmalıyız. Dört parça Kürdistan’da bir direniş var. Bu direnişi büyütmek bizim boynumuzun borcumuzdur” dedi.

Zürih Şehit Aileleri Komisyonu Üyesi Numan İpek ise mücadelenin devam ettiğine vurgu yaparak, “Şehitlerimiz kutsal Kürdistan toprakları için canlarını verdiler. Şehitlerimizi asla unutmamalıyız. Önder Apo, ‘PKK şehitler partisidir’ diyor. Bizler de şehitlerimize her zaman sahip çıkıyoruz. Düşmanımız onurlu bir düşman değil. Her türlü kirli oyunu çeviriyor. Biz buna asla boyun eğmeyeceğiz” diye konuştu.
Ardından anması yapılan şehit aileleri söz aldı.

Burada ilk olarak konuşan Cûdî Amed'in kardeşi Aryen Duman, şehitleri saygıyla andı. Şehitlerin verdiği mücaelenin takipçisi olacağını dile getirdi.
GÜLİSTAN AZAK: UĞRUNA ÖLECEKLERİ BİR YAŞAMIN SAHİBİ OLDULAR

Şehit Sema Cuya Çewlîg’in ablası Gazeteci Gülistan Azak, yaşamda emek sahibi olanların yönünü dağlara verdiğini belirterek, şu konuşmayı yaptı: “Bizleri bir araya getiren gerçeklik, mücadele gerçekliğidir. Ben Zilan’ın ablasıyım ama yaşamda o bize ablalık yaptı. O bizim evimizin her şeyiydi. Büyük bir emeğin sahibi oldu. Böylesi bir emeğin sahibini yitirmenin üzüntüsü içindeyim. Zaten yönünü özgürlük dağlarına dönenler böylesi emekçi insanlardır. Bunlar seçilmiş insanlardır. Bu mücadeleye kalben, ruhen katıldılar. Üniversiteye gitmek için Bitlis’e gitmişti. Orada çocukluk arkadaşları Seran Kurdistan Xoser ve Sozdar Evîn birlikte özgür dağlara gittiler. Şu an üçünün de anmasını yapıyoruz. Onlar sözleriyle değil pratikleriyle kendilerinden söz ettirdiler. Bizler de pratiğimizle onlara bağlı birer yoldaş olmalıyız. Onların mücadelesine sahip çıkıp, mücadele bayrağını yazılarımla, basın çalışmamla daha ileri taşıyacağım. Başta kardeşim olmak üzere bütün şehitlerimizi çok seviyorum, onlarla gurur duyuyorum. Onlar halkına yakışır birer özgürlük savaşçıları oldular. Onlar uğruna ölebilecekleri bir yaşamın sahibi oldular.”
BAYAR: KARDEŞİMLE VE ONUN ARKADAŞLARIYLA GURUR DUYUYORUM

Şehit Xwînrêj Cûdî’nin abisi Celal Bayar, anmaya katılanlara teşekkür ederek yaptığı konuşmada, “Biz şehîd namirin, diyoruz. Onlar gerçekten de ölümsüzler. Ne ben ne de mücadele arkadaşları onları asla unutmaz. O benim küçük kardeşimdi ve elimde büyüdü. Siyasi çalışmalarından dolayı cezaevine girdi. Cezaevinde çıktıktan sonra yönünü dağlara vermek istediğimi söyledi. Ben kardeşimle, onun mücadele arkadaşlarıyla onur ve gurur duyuyorum. Onlar bizim için, geleceğimiz için canlarını verdiler. İşte Rojava orada. Kim Kürtlere zülüm yaptıysa belasını buldu. Gençlerimiz var oldukça bu mücadele sürecek” ifadelerini kullandı.
ŞÜKRAN SİNCAR: ÇİRKİNLERE KARŞI MÜCADELE EDENLER EN GÜZEL OLANLARDIR

Son olarak söz alan Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) üyesi Şükran Sincar ise, her şehidin bir öyküsü, bir hayali ve bir amacı olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Onların hayali yok sayılan Kürt’ü var etme mücadelesiydi. Önder Apo’nun felsefesinin ve paradigmasının takipçileri olmaktı. PKK bir şehitler partisidir. Şehitlerimiz 50 yıldır bu yolda mücadele ediyorlar. Şu an Kürt kadınlarının, Kürt halkının mücadelesi bütün dünyaya örnektir. Rojava’da ortaya çıkan devrim dünyaya umut vermektedir. Suriye’de kendi gücüne güvenen, halkına özgürlük getiren, yine Özgürlük Hareketi olmuştur. Öz savunma bütün halklar için temel olmalıdır ve varlıklarını bu sayede korumaktadırlar. Esad rejimi dağıldı. Büyük kazanımlarımız var ama rehavete kapılmamalıyız. Unutmamak lazım ki kirli bir savaş Kürt ve Kürdistan’a karşı yürütülüyor. Bakın Minbic’a yönelik saldırıların altında ne yatıyor? Kobanê döneminde bir söz vardı: ‘Dünyanın en güzel kadınları, dünyanın en çirkin erkeklerini yendiler’. Bunlara karşı mücadele edenler en güzel olanlardır” dedi.
Konuşmalardan sonra şehitlerin mücadelelerine ilişkin sinevizyon gösterildi. Anma, “Şehîd Namirin”, “Jin Jiyan Azadî”, “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.