Zürih'te 1 Mayıs etkinlikleri

Zürih'te 1 Mayıs 'Jin, jiyan, azadi' sloganıyla kutlanıyor.

Zürih 1 Mayıs Komitesi, Emekçilerin Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nü 'Jin, jiyan, azadi' sloganıyla kutluyor. Zürih'te devam eden 1 Mayıs kutlamaları yarın düzenlenecek merkezi yürüyüşle sonlandırılacak.

Alte Kaserne Meydanı'nda açılan stantlarla 1 Mayıs'ın startı verildi. İsviçreli sivil toplum örgütleri ile Türkiyeli, Kurdistanlı ve göçmen kurum ile örgütlerin yer aldığı 1 Mayıs alanında açılan bilgilendirme stanlarının yanı sıra Ortadoğu ekseninde yaşanan savaşlar, iklim, kadın sorunu, ekonomik krizler ve göçmen sorunları da seminer ve atölyelerde ele alındı.

1 Mayıs alanında 'Ortadoğu'da demokrasi nasıl inşa edilebilir?' paneli gerçekleştirildi. Amed eski Başkanı Fırat Anlı, İsviçre Kurdistan Gazeteciler Derneği adına Rüştü Demirkaya ile İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) adına Asmin Engin'in sunumlarının yapıldığı panelin moderatörlüğünü ise Emre Aykuteli üstlendi.

Ortadoğu'daki mevcut sosyo-politik gelişmelerin değerlendirildiği panelde Rüştü Demirkaya tarafından yapılan sunumda Türkiye, İran, Irak ve Suriye'de demokrasi sorunları ile Kürtlerin mücadelesi ve çözüm yaklaşımları üzerine bir sunum yapıldı.

 Asmin Engin ise İran ve Rojhilat'ta kadın öncülüğündeki ayaklanmalarda ortaya çıkan kadın mücadelesinin etkilerine yönelik bir sunumda bulundu.
Son olarak panelde konuşan Fırat Anlı ise Türkiye'de Neo-Osmanlıcı eğilimler ile baskıcı rejimler ve 14 Mayıs seçimlerinde  faşizme karşı çözüm arayışlarına yönelik bir sunum yapıldı.

SİYASİ SOYKIRIM PROTESTO EDİLDİ

1 Mayıs programında  Türk devletinin Ezilenlerin Sosyalist Partisi’ne (ESP) yönelik siyasi soykırım saldırıları İsviçre Göçmen İşçileri Federasyonu (İGİF) tarafından 1 Mayıs alanında düzenlenen yürüyüşle protesto edildi, AKP-MHP iktidarının devlet terörü yaratarak Kürtleri ve sosyalistleri hedef aldığına dikkat çekildi.

Yürüyüşün ardından İGİF tarafından siyasetçiler Ali Orak ile Hüseyin Yeter'in sunumlarıyla 'Savaşa ve krize karşı birlikte örgütlenin!' başlığı altında bir panel düzenlendi.

 Etkinlik alanında ayrıca Kıbrıs tarafından 15 Mart’ta tutuklanan ve hakkında Almanya’ya iade kararı verilen Kürt Siyasetçi Kenan Ayaz’ın özgürlüğü için başlatılan  kampanya çerçevesinde imza da toplandı.

Etkinliklerde İbrahim Kaypakkaya da katledilişinin 50'nci yılında anıldı.
Zürih 1 Mayıs Komitesi tarafından 1 Mayıs günü Helvetiaplatz'ta merkezi bir yürüyüş düzenlenecek. İsviçre'nin onlarca merkezinde de 1 Mayıs kapsamında yürüyüşler gerçekleştirilecek.