Ulusal Birlik Yürüyüşü: Kürt halkının taleplerine kulak verin!

4 parça Kürdistan’dan aralarında sanatçı, aydın, siyasetçilerinde olduğu yüzü aşkın ismin Lozan-Cenevre Ulusal Birlik Yürüyüşü, ulusal birlik çağrılarıyla sona erdi. Yürüyüşçüler, “Kürdistan’ın çıkarları her türlü siyasetin üstündedir” mesajı verdi.

4 parça Kürdistan’dan aralarında tanınmış siyasetçi, yazar, sanatçı, gazeteci, akademisyen, kurum ve siyasi parti temsilcilerinin bulunduğu yüzü aşkın ismin, İsviçre’nin Lozan kentinden Cenevre’ye başlattığı ulusal birlik yürüyüşü, Kürt partilerine ulusal birlik için bir araya gelme çağrıları ile son buldu.

Cenevre Place de Neuve’de yürüyüşlerinin 2. gününe başlayan Ulusal Birlik Yürüyüşçüleri, buradan “Ji Bo Têkbirina Dagirkeriyê Yekîtiya Netewî Ava Bikin”, “İşgale karşı Rojava’yı savun” pankartları arkasında Birlemiş Milletler Cenevre ofisi önüne kadar yürüdü. Sık sık “Yaşasın Kürtlerin birliği”, “İşgale karşı Rojava’yı savun” sloganlarının atıldığı yürüyüşte, “Bir yüzyıl daha sömürge altında yaşamamak için ulusal birlik acilen inşa edilmeli” mesajı verildi. Yürüyüş boyunca aynı zamanda Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye dönük yaptığı işgal saldırılarına dikkat çekilerek, işgal karşısında herkesin ayakta olması istendi.

4 parçada bulunan Kürt partilerine ulusal birlik konusunda üzerine düşen sorumluğu yerine getirme çağrısı yapan yürüyüşçüler, ayrıca “Türk, Irak, İran ve Suriye sömürge ve işgalciliğine karşı Kürt ulusal birliğini inşa etmek tarihi önemdedir” mesajı verdi.

ÇELİK: İŞGALE KARŞI BİRLİK OLMALIYIZ

İki günlük, Ulusal Birlik Yürüyüşü BM Cenevre ofisi önünde gerçekleştirilen bir mitingle son buldu. Burada düzenlenen mitingde yürüyüşçüler adına ilk olarak FEDA adına Songül Çelik söz aldı. Kürdistan’da yürütülen işgal ve sömürge politikalarına değinen Çelik, “Bizler, sömürgeciliği ve işgalciliği bir araya gelerek durdurabiliriz. 4 parçadan bir araya gelen insanlar, 2 gün boyunca buradan ulusal birlik taleplerini dile getirdi. Bu sese, bütün kesimler cevap vermelidir” dedi. Türk devletinin Rojava’ya dönük işgal saldırılarına da dikkat çeken Çelik, 4 parça Kürdistan’ın bir olarak Rojava’yı savunması gerektiğini ifade etti.

ŞAKİR: KÜRDİSTAN HER SİYASETTEN DAHA DEĞERLİDİR

Çelik’in ardından Rojava adına söz alan Cano Şakir ise 4 parçadaki bütün Kürt partilerine ulusal birliği inşa etme çağrısı yaparak konuşmasına başladı. Şakir, “Kürdistan, bütün siyasi partilerden daha değerlidir. Bu anlamda siyasi çıkarlarımızı bir yere bırakıp Kürdistan’ı savunmalıyız. Biz partilerimizi seviyoruz, ama Kürdistan ve Kürt halkının değerleri her şey den daha değerlidir. Birlikten kimse kaçmamalı” dedi.

İĞREK: BİRLİK OLURSAK İŞGALCİLİĞİ KÜRDİSTAN’DAN SÖKÜP ATARIZ

Şengal Diaspora Meclisi adına konuşan Fikret İğrek ise Rojava’da ve Şengal’de Kürt halkının verdiği bedellere değinerek konuşmasına başladı. İğrek, “Bugün işgalci Türk devleti Rojava’da katliam yapıyor, Kürdistan’ı işgal etmek istiyor. Erdoğan çeteleri ile birlikte Kürt halkının tarihini ve değerlerini talan etmek istiyor. Buna karşı hiçbir Kürt partisi sessiz kalamaz. Biz BM’nin önündeyiz, ama umudumuzu BM’ye değil, umudumuz kendi mücadelemize ve kendi halkımıza bağlıyoruz. Bizim varlık gerekesimiz Kürdistan’da verilen direniştir. Bu anlamda bizler, işgale ve sömürgeciliğe karşı ulusal birliğimizin inşa edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Mahabat’tan Hewler’e, Hewler’den Qamişlo’ya, Qamişlo’dan Amed’e birliğimizi inşa edersek, işgalciliği Kürdistan söküp atarız” diye ekledi.

‘KÜRDİSTAN HER SİYASETİN ÜSTÜNDEDİR’

İğrek’in ardından PJAK, Kürt Enstitüsü, Jinen Azad adına yapılan konuşmalarda da 4 parçada bulunan Kürt partilerine acil bir şekilde ulusal birlik için bir araya gelme çağrısı yapıldı. Kürdistan’ın her siyasetin üstünde olduğuna vurgu yapılan konuşmalarda, aynı zamanda başta BM olmak üzere uluslararası kurumlara Türk devletinin işgalciliğine karşı harekete geçme çağrısı yapıldı.

‘KÜRT HALKINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Öte yandan yürüyüşe katılarak destek veren İsviçre Yeşiller Partisi Eski Genel Başkanı Ueli Leuenberger ve Cenevre Belediyesi Meclis Üyesi Alfonzo Gomez’de, her şart altında Kürt halkının temel haklarını savunmaya devam edeceklerini söyledi. Kürt halkının kendi arasında oluşturacağı birliğin önemli olduğunu söyleyen siyasetçiler, Türk devletinin Rojava’ya dönük işgal saldırılarına karşı batılı devletlerin harekete geçmesi gerektiğini söyledi.