Tecrit İsviçreli parlamenterlerin gündemine taşındı

İsviçre’deki açlık grevi 6. gününde devam ediyor. Açlık grevi eylemcileri, Öcalan ve cezaevindeki siyasi tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla İsviçre Ulusal Parlamentosunda bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridi kırmak ve DTK Eşbaşkanı, HDP Milletvekili Leyla Güven’in eylemine destek vermek için İsviçre’de başlatılan açlık grevi eylemi 6. gününde devam ediyor. Bern Demokratik Kürt Toplum Merkezinde açlık grevine devam eden eylemciler arasından bir heyet, bugün İsviçre Parlamentosundan 3 farklı siyasi partinin milletvekilleriyle bir dizi görüşme gerçekleştirerek, Öcalan’ın durumuna dikkat çekip, yaşanan duruma sessiz kalınmaması talebinde bulundular.

‘SESSİZ KALINMAMALI’

Yeşiller, İsviçre Sosyalist Parti (SP) ve İsviçre Radikal Liberal Parti (PLR) Ulusal Parlamento milletvekilleri ile ayrı ayrı görüşen eylemciler, Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çekerek hem Kürt sorunun çözümünde hem de Ortadoğu’nun barışı noktasında önemli rol oynayacak bir lidere karşı Türk devletinin tutumuna karşı harekete geçilmesi gerektiğini ifade ettiler. Leyla Güven’in eylemini hatırlatan eylemciler, Leyla Güven’in talebinin bugün milyonlarca Kürdün talebi olduğunu belirterek, CPT ve Avrupa’nın yaklaşımının Türk devletinin elini güçlendirdiğini ve buna karşı İsviçre’nin sessiz kalmaması gerektiğini talep ettiler.

GLATLİ: ÖCALAN'IN DURUMUNU PARLAMENTOYA TAŞIYACAĞIM

Yeşillerle yapılan görüşmede söz alan Milletvekili, Balthasat Glatli, Öcalan’ın düşüncelerini yakından takip ettiğini ifade ederek, bu düşüncelerin bugün Rojava’da hayat bulmasının önemli olduğunu söyledi. Öcalan’ın ortaya koyduğu teorinin hem Türkiye hem de Avrupa için önemli olduğunu söyleyen Glatli, Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek için İsviçre parlamentosuna gensoru vereceğini dile getirdi.

Yeşiller adına görüşmeye katılan bir diğer milletvekili ise Kürt asıllı Sibel Arslan oldu. Arslan, “Türkiye ve Rojava’daki gelişmeleri yakından takip ediyorum” diyerek, açlık grevi eylemini ve konuyu da yakından takip edeceğini iddia etti.

SOMMARUGA: KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Öte yandan, eylemciler Sosyalist Parti (SP) Milletvekilleri Carlo Sommaruga, Margret Kiener Nellen, Fabian Molina, ve dış ilişkiler sekreteri Peter Hug’la da görüşerek taleplerini dile getirdi. Görüşmede söz alan aynı zamanda İsviçre Parlamentosu Kürt Dostluk Grubu başkanı olan parlamenter, Carlo Sommaruga, Öcalan üzerindeki tecridin daha öncede SP tarafından gündeme getirildiğini söyledi. Açlık grevi eylemini ve eylemcilerin taleplerini parti olarak önemsediklerini ifade eden Sommaruga, konunun yakından takipçisi olduğunu ve bundan sonrada olacağını söyledi.

Eylemciler aynı zamanda İsviçre Radikal Liberal Parti Milletvekili Christa Markwalder ile de bir görüşme gerçekleştirdi.