‘Tecride karşı direnişi büyütelim’

Öcalan’ın özgürlüğü için Strasbourg’daki CPT ve AK önünde başlatılan eylem 53’nci gününde kitlesel bir yürüyüş ve miting yapıldı. Eylemde yapılan açıklamada, Öcalan’a özgürlük eylemlerinin Avrupa’nın her tarafına yayılacağı belirtildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü, sağlık ve güvenliği için 23 Ekim’de 63 kurumun basın açıklamasıyla Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve Avrupa konseyi (AK) önünde başlayan eylemin 53’üncü gününde yüzlerce kişinin katıldığı bir yürüyüş ve miting yapıldı.

Sabah erken saatlerinde Almanya, İsviçre, Hollanda, Belçika ve Fransa’nın farklı kentlerinden yüzlerce kişi otobüs ve arabalarla Strasbourg’a geldi. Eylem yerinde gün boyu aktiviteler devam ederken, Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup üyeleri Josu Juaristi Arauz, Julie Ward, Miguel Urban Crespo ile AP Sol Grup eski başkanı Francis Wurtz eylemcileri ziyaret etti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kınayan Avrupalı siyasetçiler, Kürt halkının kaygılarının giderilmesi için bir heyetin İmralı’ya gitmesi gerektiğini dile getirdi.

Öğleden sonra ise, yüzlerce kişi, nöbet eyleminin yapıldığı yerden CPT binası önüne kadar bir yürüyüş düzenledi. PKK bayrakları ve Öcalan’ın dev posterini taşıyan kitle sık sık, Öcalan lehine sloganlar attı, CPT ve AK’nin sessizliğine tepki gösterdi.

‘EYLEMLER KESİNTİSİZ DEVAM EDECEKTİR’

Kitle CPT önünde bir miting düzenledi. Mitingde konuşma yapan TJK-E aktivisti Nursel Kılıç, CPT ve AK’nin taleplerinin karşısında sessizliğini eleştirdi.

“Bu öylem özellikle CPT’nin Öcalan konuşanda duyarlı kılmak amacıyla yapıldı. Biz bir yıldan fazladır Öcalan’dan haber alamıyoruz. CPT’den bir heyetin İmralı’ya gitmesi talebiyle 53 gün boyunca çeşitli görüşmeler de yapıldı, biz bu duyarlılığın oluşmasını umuyoruz” diyen Kılıç, bu görüşmeler sonucunda Avrupalı kuruların kedilerinin kaygılarını gidermediğini de sözlerine ekledi. CPT’nin İmralı’ya gitmek zorunda olduğunu da dile getiren Kılıç, bundan sonraki süreçte yapacakları eylemlere ilişkin de şunları söyledi: “53 günlük eylemin ardından yöntemimizi değiştiriyor, Öcalan’a özgürlük eylemlerini Avrupa’nın her tarafına yayıyoruz. Eylemlerimiz, Öcalan özgürleşene kadar kesintisiz olarak devam edecektir.”

‘ÖNDER APO ÖZGÜR OLANA DEK EYLEMDE OLACAĞIZ’

“Avrupa kurumlarını adaletsizlikle eleştiren halk olarak, direnişteyiz” diyen Nöbet Eylemi Tertip Komitesi üyesi Medya Botan ise, “Önderliğimiz üzerinde tecrit sürdüğü sürece biz de burada olacağız. Eylemlerimiz sadece bu nöbet eylemi ile sınırlı kalmayacak Avrupa’nın bütün alanlarını eylem yerine çevireceğiz. Biz Önde Apo özgür olana kadar direnişimizle mücadeleyi büyüteceğiz” diye konuştu.

CPT ve AK’nin iki yüzlülük içerisinde olduğuna dikkat çeken KCDK-E Eş Başkanı Yüksel Koç da şunları belirtti: “Yaptığımız görüşmelerde bize somut bilgi vermediler. Biz de CPT görüşme yapana kadar bütün alanlarda eylemde olacağız.”

‘TEK YOL DİRENİŞTİR’

AvEG-KON Şafak Arabacı ise CPT’nin sessizliğine tepki göstererek, “CPT 3 maymunu oynuyor. Bizler de demokratik hakkımızı kullanacağız. Bunun tek yolu da direniştir. Ve sonuç alana kadar direniş içerisinde olacağız” diye konuştu.

HKDK-E İsviçre adına konuşan Hakan Gürgen ise Öcalan’ın sağlık ve güvenliğinden büyük bir kaygı duyduklarını belirtti.

Öcalan’ın sadece Kürtlerin önderliği olmadığını vurgulayan Gürgen, “Bütün Ortadoğu’nun bilgesi, önderi ve bizlerin yoldaşıdır. Her kesin bunu bilmesi gerekiyor. Onun üzerindeki tecrit kabul edilemez” diye konuştu.

ATİK Eşbaşkanı Zeynep Çalışkan da Öcalan’a yönelik yapılan uygulamanın Kürtleri önderliksiz bırakmak olduğunu söyleyerek, bunun mümkün olmayacağını vurguladı.

KÜRTLERLE DAYANIŞMA MESAJI

Komünist Partisi adına Yasmina Chadli de yaptığı konuşmada Kürtlerle dayanışma mesajı verdi. Chadli, parti olarak Öcalan’ın üzerindeki tecridi kınayarak, yapılanlarının kabul edilemeyeceğini belirtti. Chadli, “Öcalan ve Kürtler özgürlüğüne kavuşması gerekiyor. Avrupa kurumları artık bu sessizliğe son vermeliler” çağrısında bulundu.

Alsace Kürt Dostluk Komitesi adına Jacqueline Hunertelen de Avrupa devletlerine tepkisini dile getirdi.

Gün boyu birçok kurum ve kuruluş temsilcilerinin ziyaret ettiği eylemde Koma Berxwedan üyeleri de yerlerini aldı.