Strasbourg direnişçilerinin sağlığı ne durumda?

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için 85 gündür Strasbourg’da açlık grevinde olan 14 eylemci, yeniden sağlık kontrolünden geçti. Dr. Fahrettin Gülşen, endişe verici semptomların arttığını belirtti.

Strasbourg’daki açlık grevi eyleminin başından beri günlük takibin yanısıra 13 genel sağlık taraması yaptıklarını belirten Dr. Fahrettin Gülşen, eylemcilerin sağlık durumlarındaki olumsuz gelişmeleri iki gruba ayırdıklarını söyledi.

EYLEMCİLERDE GÖRÜLEN SEMPTOMLAR

Gülşen, birinci gruptaki semptomların, sistemik yakınma ve semptomlar olduğunu belirtti. Doktor Gülşen, eylemcilerin sağlık durumunda belirledikleri ve bu gruba giren semptomlar şöyle sıraladı: Bulantı, kusma ve sıvı almada zorlanmalar; baş dönmesi, taşikardi, aritmi denilen kalp ritmi bozukluğu, düşük tansiyon (hipotansiyon), Gastro İntestinal Sistemde(GİS) yanmalar, iltihaplanmalar, aşırı ağrılar, kilo kayıpları ve makatta yanmalar.

Doktor Gülşen, ayrıca böbreklerde iltihaplanmanın da bu gruba girdiğini sözlerine ekledi.

Gülşen ikinci gruba giren semptomların ise nörolojik olduğunu dile getirerek şöyle sıraladı: Yürümede ve ayakta durmada dengesizlik (ataksi), ışığa karşı aşırı hassasiyet (oftalmik), kokuya karşı hassasiyet (olfaktör), sese karşı hassasiyet (akustik – vestübüler), başın arka tarafından başlayarak tüm kafa bölgesine yayılan ağrılar, yani nöro müsküler kramplar, kulak çınlaması ile birlikte işitmede azalma( tinnitus).

Çoğu eylemcide bu semptomlarla karşılaştıklarını belirten Dr. Fahrettin Gülşen, uyku düzeninin bozulması ve aşırı kilo kayıplarının ise tüm eylemcilerde karşılaştıkları en belirgin problem olduğunu belirtti.

Eylemin 85’inci gününe girdiğini hatırlatan doktor Fahrettin Gülşen, geçen günlerle birlikte kalıcı risklerin oluşumuna neden olan belirtilerin kendilerini ciddi şekilde kaygılandırdığını vurgulayarak, eylemcilerin taleplerinin bir an önce karşılanması gerektiğinin altını çizdi.

ACİLEN HAREKETE GEÇİLMELİ

Dr. Fahrettin Gülşen, şunları ifade etti: “Eylemcilerin sağlık durumunun giderek kötüleşmesi sonucu, olumsuz durumların ortaya çıkmasını kimsenin istemediğini biliyoruz. Eylemcilerin taleplerinin karşılanarak eylemin sonlandırılması insani bir görevdir. Tüm halkımızın, siyasi kurumların, acilen harekete geçmesi gerekiyor. Çünkü her an eylemcilerden birisinin sağlık durumunda, beklemediğimiz olumsuz bir gelişme yaşanabilir. Dile getirmek zor olsa da bir doktor olarak görevimi yapmak zorundayım ve bunu belirtmek zorundayım. Yaptığım çağrının aciliyetinin farkına varılması gerekiyor.”

ZİYARETÇİLERE TAVSİYE

Doktor Fahrettin Gülşen son olarak, eylemcilerin sağlığındaki olumsuzlukların hareket etmelerini de ciddi anlamda etkilediğini belirterek, ziyaretçilerden eylemcileri görme konusunda ısrar etmemelerini ve görevlilerden bilgi almalarını istedi.