Stockholm'de işgal ve devlet terörizmi protesto edildi

İsveç'in başkenti Stockholm'de Kürdistanlılar ve dostları, Rojava'nın işgalini ve sömürgeci ülkelerin devlet terörizmini düzenledikleri bir eylemle protesto etti.

Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Rojava'yı işgalini, bölgedeki sömürgeci ülkelerin halka uyguladığı şiddeti kınamak için saat 13.00 sularında Stockholm'un Norra Bantoget Meydanı'nda bir araya geldi.

“İşgal ve devlet terörizmine karşı Kürt halkıyla enternasyonel dayanışma” sloganı ile düzenlenen eyleme katılan yüzlerce kişi, Kürdistan, Rojava, PKK, KCK, PYD, PJAK, YPG/YPJ, KODAR bayrakları ve İran ve Türk devletini kınayan pankart ve dövizlerle yürüyüşe geçti.

Kortejin en önünde “Başur, Bakur, Rojava u Rojhelat, Kurdistan Yek Welat” yazılı pankart taşındı. Yürüyüş boyunca Türk ve İran devletinin gerçekleştirdiği insan hakları ve savaş suçlarını teşhir eden konuşmalar yapıldı. Aynı içerikte sloganlar atıldı.

Norrmalmstorg Meydanına gelen kitle, Rojava ve devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Rıdvan Altun, Kürdistan Ulusal Kongresi İsveç Eşbaşkanı Zeyneb Morad ve kadın aktivist Pirşeng Xouremi, konuşmalarında Kürtlerin sömürgeci ülkelere karşı birlikte mücadele etmeleri ve ulusal birliklerini gerçekleştirmelerinin önemine vurgu yaptı.

Rıdvan Altun, Türk devletinin Kuzey ve Güney Kürdistan'da Kürt Halkına karşı saldırılarını yoğunlaştırırken Kuzey Suriye'ye işgal saldırıları düzenlediğini söyledi.

Türk devletinin amacının Kürt Halkının tüm parçalardaki kazanımlarını ortadan kaldırmak olduğuna dikkat çeken Altun, Kürtlerin aralarındaki görüş ayrılıklarını bir kenara bırakıp işgalcilere karşı birleşmeleri gerektiğine vurgu yaptı.

Pirşeng Xouremi, İran rejiminin Rojhilat'ta zamları ve baskıları protesto eden halka karşı katliamlar gerçekleştirdiğini söyledi. İran rejiminin halkın mücadelesini bastırmak ve korkuyu yaygınlaştırmak için göstericilere işkence yaptığını söyleyen Xouremi, “Ama ne yaparlarsa yapsınlar halkın mücadelesini engelleyemeyecek ve çöken rejimin altında kalacaklar” dedi.

Xouremi, İsveç hükümetine İran rejiminin katliamlarına karşı sessizliğini bozması ve Molla rejimini kınaması çağrısı yaptı.

Gösteride “Faşist, katil Erdoğan”, “Erdoğan ve Ruhani aynıdır”. “İdamlara son”, “Türk devleti Kürdistan'dan defol”, “Kanlı ellerinizi Rojava'dan çekin” gibi Türk ve İran devletlerini kınayan sloganlar atıldı.