SPD: Leyla Güven özgür olmalı

DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in durumunu kaygıyla izlediklerini belirten SPD Grubu’nun Dışişleri Sözcüsü Nils Schmid “Güven derhal serbest bırakılmalı” çağrısı yaptı.

Aralarında eski vekillerin de bulunduğu HDP Almanya Temsilciliği’nden bir heyetin Almanya’nın Başkenti Berlin’de açlık grevi eylemi 71. güne giren DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in durumuna ve İmralı adasında ağırlaştırılmış olarak devam eden tecride dikkat çekmek için yaptığı görüşmeler akşam saatlerinde de devam etti.

HDP eski milletvekilleri Ziya Pir, Faysal Sarıyıldız, Sibel Yiğitalp ve HDP Almanya Temsilciliği’nden Sinan Önal ile Muhammet Kaya’nın yer aldığı heyet Yeşiller Partisi’nin ardından Merkel hükümetinin ortağı Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’nin Federal Meclis üyesi yetkililikleriyle görüştü.

HDP ile SPD Grubu’nun Dışişleri Sözcüsü Nils Schmid ve Türk Alman Parlamenterler Arası Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı Uli Grötsch biraraya geldi. HDP Türkiye’de yaşanan gelişmelere ilişkin kaygılarını dile getirerek, sağlık durumu gittikçe kötüleşen Güven’in talebi olan Öcalan üzerindeki tecridin kalkması için Federal Alman hükümetinin harekete geçmesini talep ettiler.

SPD: GÜVEN İÇİN ‘KARDEŞ VEKİL’ BAŞLATACAĞIZ

HDP’nin eski eş başkanı Selahattin Demirtaş tutuklandığı dönemde başlattıkları “kardeş milletvekili” sürecini Leyla Güven için de başlatabileceklerini belirten SPD’li yetkililer, Güven’in durumunu yakından takip ettiklerini belirttiler. SPD’li yetkililer, SPD’li Dışişleri Bakanı Heiko Mass’ın Güven’in durumunu muhataplarıyla konuştuğunu aktardılar.

Görüşmenin ardından ANF’ye kısa bir demeç veren SPD Grubu’nun Dışişleri Sözcüsü Nils Schmid, seçilmişlerin cezaevi yerine mecliste olmaları gerektiğini belirterek Leyla Güven için şu çağrıyı yaptı: “Başta Güven olmak üzere cezaevinde olan seçilmişlerin yargı sürecinin derhal sonlandırılıp serbest bırakılmaları gerekiyor. Bu şekilde uluslararası yasaların yerine getirileceğine umuyorum.”