Sol Parti: Güven için derhal harekete geçilmeli

HDP Almanya Temsilciliği’nden bir heyetle bir araya gelen bir grup Sol Partili federal parlamenter, açlık grevi eylemini sürdüren Leyla Güven için derhal harekete geçirilmesi gerektiğini belirtti.

HDP Almanya Temsilciliği, başta açlık grevi eylemini ağır sağlık koşullarına rağmen sürdüren DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in durumu olmak üzere Türk devletinin Rojava/Kuzey Suriye’ye yönelik tehditler ve Türkiye’de yapılacak yerel seçimler öncesinde Alman siyasi partilerle bir dizi temaslarda bulunuyorlar.

Dün öğlen saatlerinde Yeşiller Partisi ve federal hükümetin ortağı Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’nin yetkileriyle görüşen HDP heyeti akşam saatlerinde ise Sol Partili bir grup parlamenterle bir araya geldi. Sıcak bir ortamda geçen görüşmeye Sol Parti Grup Başkan Yardımcısı Tobias Pflüger, Sol Parti’nin Federal Meclis’teki parlamenterleri Andrej Hunko, Heike Hänsel, Gökay Akbulut, Helin Evrim Sommer, Ulla Jelpke ve Diether Dehm katıldı.

HDP heyetinde ise şu isimler yer aldı: Eski milletvekilleri Ziya Pir, Faysal Sarıyıldız, Sibel Yiğitalp ve HDP Almanya Temsilciliği’nden Sinan Önal ile Muhammet Kaya. Rosa Lüksemburg Vakfı’nın temsilcilerinin de hazır bulunduğu görüşmede başta HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve İmralı Adası’nda ağırlaştırılmış olarak devam eden tecrit olmak üzere Türkiye ve Kürdistan’daki gelişmeler ele alındı.

Görüşmede konuşan HDP eski Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız, sürgünde yaşayan HDP’li siyasetçilerin bir seferberlik başlattığını belirterek şunları belirtti: “Sizin de yakından takip ettiğini bildiğim Leyla Güven arkadaşımızın açlık grevi 71. gününe girdi ve bu yaşamsal olarak çok kritik bir durum. Artık sıvı almakta zorlanıyor, avukatı ve arkadaşlarıyla görüşemiyor, kötü bir haber alabiliriz.”

Güven’in taleplerine dikkat çeken Sarıyıldız “En baştaki talebi Kürt halkının irademdir dediği Sayın Öcalan’a ilişkindir. Öcalan’ın kardeşiyle yaptığı görüşmenin ardından sadece sağ olduğunu biliyoruz” diye konuştu. Öcalan’ın çözüm ve barış sürecindeki rolünü hatırlatan Sarıyıldız, Kürt Halk Önderi ile diyalog kurulması halinde benzer bir süreç için de önemli bir katkı olacağını aktardı.

HUNKO: GÜVEN NEDEN ALMAN BASININDA YER ALMIYOR?

Sol Partili vekil Andrej Hunko ise Güven’in eyleminin şimdiye kadar Alman basınında hiçbir şekilde yer almamasının dikkat çekici olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu bile omuz omuza daha fazla mücadele etmemizi ve konuya daha çok gündeme getirmemizi arz ediyor.” Hunko devamla Güven’in durumunu ve talebini ünümüzdeki hafta Avrupa Karma Parlamenterler Meclisi (AKPM)’nin gündemine getireceklerini ifade etti.

Diğer Sol Partili vekiller ise HDP’nin Türkiye’deki demokratikleşme ve insan hakları ölçülerine ulaşması için önemli bir rol oynadıklarını belirterek, HDP ile dayanışma mesajını dile getirdiler. Ayrıca kadın vekiller de Sol Parti’nin bütün feminist gruplarının Güven’in durumunu gündeme getirmek için çalıştığını aktardılar.

Görüşmenin sonunda Sol Parti yetkilileri, Güven’in 25 Ocak günü gerçekleştirilecek duruşmasını izlemek için bir heyet göndermeyi düşündüklerini aktardılar. Görüşmenin sonunda Güven ile dayanışma amacıyla HDP heyeti ve Sol Parti milletvekilleri üzerinde Güven’in fotoğrafının bulunduğu dövizlerle fotoğraf çektirdi.