Rosa Luxemburg’un yürüyüşünde Saralar da anılacak

Rosa Luxemburg ve arkadaşı Karl Liebknecht’in katledilişlerinin 99. yılında düzenlenecek yürüyüşte Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız , Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez de anılacak.

 

Almanya’nın tarihinde sosyalist hareketinin önceleri olarak kabul edilen Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht, 1. Dünya Savaşı sonrası Alman işçi hareketini örgütlemişlerdi. Almanya Komünist Partisi’ni (KPD) kuran Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg 15 Ocak 1919 gecesi Berlin’de gözaltına alındıktan sonra işkence görmüş ve daha sonra katledilmişlerdi.

Her yıl Ocak ayının ortasında Liebknecht ve Luxemburg’u anma etkinlikleri düzenleniyor. Bu yılki dev anma yürüyüşü 14 Ocak Pazar günü saat 09.30’da Frankfurter Tor’dan başlayıp her iki devrimcinin mezarının bulunduğu mezarlığa kadar sürecek.

Etkinlik öncesi açıklama yapan Berlin Dest-Dan Kadın Meclisi tüm kadınları, Kürt halkı ve dostlarını anmaya katılmaya çağırdı. “Rosalardan Saralara sözünüz sözümüz, yolunuz yolumuzdur” adıyla etkinliğe destek vereceklerini bildiren Kürt kadınları, anmada 9 Ocak 2013 günü Paris’te katledilen Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in de anacaklarını bildirdiler.

Kadın devriminin bir ütopya olmadığını, özgürlük uğruna verilen bedellerin boşuna olmadığını Kürt kadın hareketinin bugünkü gelmiş olduğuyla düzeyle ispatlandığına dikkat çekilen Dest-Dan Kadın Meclisi’nin çağrısında şu ifadeler yer aldı:

“Rosaların direnişi ve mücadelesi Kürt kadınlarına ilham olmuş ve bu mirasın en büyük sürdürücüsü konumuna gelmişlerdir. Rosaların ve Sakineleri katleden zihniyet aynıdır. Bu zihniyet Özgür kadından korkan bir zihniyettir. Bunun içinde özgürlüğü için mücadele eden kadınları hedef almaktadır.

Biz kadınlar bu karanlık güçlerin kimler olduğunu biliyoruz ve korkmuyoruz. Onun içinde, 99 yıl önce Rosa Luxemburg’u katleden güçler ile 5 yıl önce Sara, Rojbin ve Ronahi’yi katleden güçler aynıdır. Kadınlar olarak da mücadelemiz aynıdır. Katliamların faillerini biliyoruz bu aydınlatıldı, hesabını da soracağız! ‘Kadın özgürse toplumda özgürdür’ felsefesinden hareketle mücadelemizi daha da büyüteceğimizi ve taki tüm Kadınlar özgürleşinceye kadar eylemde olacağımızı belirtiyoruz.”