Paris’te 3 ve 7 Ocak’taki eylemlere çağrı

Fransa’nın başkenti Paris’te 23 Aralık 2022’de ve on yıl öne gerçekleşen katliamlara ilişkin 3 ve 7 Ocak tarihlerinde yapılacak büyük anma törenleri ve eylemlere çağrı yapıldı.

23 Aralık’ta saldırıya uğrayan ve üç Kürt aktivistin katledildiği Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi önünde bir basın açıklaması yapıldı.

İkinci Paris katliamında şehit düşen Evin Goyi, Mir Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ın cenazeleri 3 Ocak günü Paris’in Villers-le-Belle banliyösünde yapılacak bir törenle ile Kurdistan’a uğurlanacak.

Uğurlamaya ilişkin olarak Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) Eşbaşkanları Xane Akdoğan ve Abdullah Ülmez yaptıkların açıklamada 3 ve 7 Ocak’ta yapılacak olan anma, yürüyüş ve miting için katılım çağrısında bulundular.

Açıklamanın Kürtçesini Xane Akdoğan yaptı. Akdoğan şöyle konuştu:

“24 Aralık’ta burada, Ahmet Kaya Kültür Merkezi önünde 3 arkadaşımız katledildi. Bugün itibariyle bütün yasal işlemleri sona erdi ve yarın sabah cenazelerimizi alıp Kurdistan'a uğurlayacağız. Buradan başta Paris ve çevresinde yaşayan halkımıza ve dostlarımıza bir çağrımız var. Şehitlerimizi görkemli bir törenle ülkeye uğurlayacağız. Herkesi yarın yapacağımız anma ve uğurlama törenine davet ediyoruz. Bunun yanı sıra daha önce planlanan 7 Ocak’ta Kurdistan Enformasyon bürosunun önündeki alanda saat 10.00 itibariyle bir araya gelip bir yürüyüş ve sonrasında miting yapacağız. Avrupa’da yaşayan bütün halkımıza çağrımız var. O gün bütün halkımız Sara, Rojbin ve Ronahi anmak onların katillerini lanetlemek için seferberlik ruhuyla eyleme katılmaya çağırıyoruz.”

Abdullah Ülmez de benzer bir çağrıda bulunurken, bir katliamın onuncu yılında yeni bir katliamın verdiği acının “çok büyük” olduğunu söyledi.

HER İKİ EYLEM DE TARİHİ

Ülmez, “Ancak Kürdistan halkının her zaman mücadele içinde olduğunu, ayakta olduğu, hakkı ve hukukunu aradığını, özgürlüğü aradığını bütün kamuoyu biliyor” dedi.

3 Ocak’taki merasim töreninin hemen ardından 9 Ocak 2013 katliamının gerçekleştiği Kurdistan Enformasyon Bürosu büyük bir eylem gerçekleştireceklerini ifade eden Ülmez, “Büyük direniş günü olarak tanımladık. Avrupa’nın ortasında iki defa alçakça katledilmeye karşı, Kürtler katliamcılara, teröristler 7 Ocak günü de gerekli cevabı verecek. Avrupa’da yaşayan bütün Kurdistanlıları, Kürt halkının bütün dostlarını 7 Ocak Cumartesi günü bu eyleme katılmaya çağırıyoruz” diye belirtti.

Ülmez, “Her iki eylemin de tarihi büyüklüğü kuşku götürmez. Şundan eminiz ki Kürt halkı bu her iki alçakça katledilen yoldaşlarına, arkadaşlarına, şehitlerine büyük bir sorumlulukla sahip çıkacak. Biz de CDK-F olarak her iki eyleme kitlesel katılım çağrısında bulunuyoruz” diye noktaladı.

3 Ocak anma ve uğurlama töreni:

Saat:12:00

Adres: Palace de Villiers, 12 bis Avenue des Entrepreneurs, 95400 Villiers-le-Bel, France