Akdoğan: Halkımız şehitlere en üst seviyede sahip çıkacak

Şehit cenazelerini aldıktan sonra törenle şehitleri ülkeye uğurlayacaklarını belirten CDK-F Eşbaşkanı Xane Akdoğan, "Şehitler bizim değerlerimizdir, halkımız değerlerine en üst seviyede sahip çıkacaktır” dedi.

Fransa’nın başkenti Paris’te Ahmet Kaya Kültür Merkezi’nde Evîn Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ı katledilmesinin üzerinde 7 gün geçti. Şehidlerin cenazelerinin Fransız Adli Tıp’ın işlemleri devam ediyor. Yasal işlemleri hala sonuçlanmadığı için cenazelerin uğurlanmasının ne zaman olacağı belirsizliğini koruyor. Katliamın yaşandığı 23 Aralıktan beri halkın Ahmet Kaya Kültür Merkezindeki adalet nöbeti de devam ediyor.

Yaşanan katliam ve akabinde gelişen olayları Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) Eşbaşkanı Xane Akdoğan değerlendirdi. 23 Aralık’ta yaşanan katliamın, 10 yıl önceki ilk katliamın devamı olduğunu ve bu saldırının hedefinin bütün Kürtler olduğuna vurgu yapan Akdoğan “23 Aralık'ta yaşanan katliam bizi derinden üzdü. 2013 de yaşanan ilk Paris katliamı gibi bunun da üstü ‘hastaydı, deliydi vs’ denilerek kapatılmaya çalışılıyor. Ne 2013 yılında yaşanan katliamı, ne de bu katliamı hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Her şey önceden planlanmıştır. 23 Aralık'ta yaklaşık 80 delege ile toplantı yapılacağını biliyorlardı. Bu yüzden daha büyük bir katliam planlanıyordu. Direnen bir kadını, 35 yıllık bir emeği hedef aldılar. Acımız büyük; tepkimizi, öfkemizi anlatacak kelime bulamıyoruz. Düşman her yerde Kürdü hedef alıyor. Düşman bizden korkuyor, eğer bizden korkmasalardı bu kadar saldırmazlardı” dedi.

EVÎN GOYÎ ÖNCÜMÜZDÜR

İşgalci Türk devletinin gerilla alanlarına dönük işgal saldırılarında hezimeti yaşadığını, bu hezimeti örtbas etmek için Rojava’ya ve yurdışındaki Kürtlere saldırdığına vurgu yapan Akdoğan, “Zap, Avasin ve Metina’da sıkışıp hazimet yaşadıkları için Rojava ve Avrupa’daki Kürtlerin üzerine gidiyorlar. Doğrudur yaşananlar zordur, Heval Evîn Goyî benim komutanım, benim öncümdür. Bunu politik anlamda demiyorum, çok büyük bir acı bıraktı, dile getirmekte zorlanıyorum. Ama ne yaparlarsa yapsınlar geri adım atmayacağız. Önderliğin de dediği gibi PKK şehitler partisidir. Şehit verdikçe daha çok direniyor, daha çok güçleniyoruz. Geriye doğru asla adım atmayacağız. Kazanan biz, kaybeden sömürgeci işgalci düşman olacak. Ve  mutlaka yeneceğiz” şeklinde konuştu.

CDK-F TETİKÇİNİN IRKÇILIKLA SUÇLANMASINA İTİRAZ ETTİ

Katliamda tetikçilik yapan katilin ırkçılık saikle tutuklanmasına CDK-F olarak itiraz ettiklerini belirten Akdoğan bu itirazın gerekçelerini şöyle sıraladı: “Ben kendim şikayetçi oldum, Fransa hükümetine CDK-F Eşbaşkanı olarak şunu sordum. Bu ülkede herkesin yaşama hakkı var da bir tek Kürtlerin mi yok? Herkesi koruyabiliyorsunuz da neden bir tek Kürtleri koruyamıyorsunuz? Neden her şeyden mahrumuz? Neden bizlere katliam üzerine katliam yapılıyor? Bana dediler sen siyasi olarak konuşuyorsun. Olaya politik yaklaşıyorsun. Ben de dedim ki ‘hayır siyasi olarak konuşmuyorum ve siyasetçi de değilim. Acımı dile getiriyorum, 40-50 yıldır Kürtler Avrupa ve Fransa’dalar. Bir gün bile bir taş atmadılar. Demokrasi insan hakları diyorsunuz bunlar yanlış şeyler mi?  Neden bu haklardan mahrumuz’ dedim. Katilin ırkçı olduğunu, bu saldırının da ırkçı bir saldırı olduğunun söylediler. Bende ne ırkçısı, ırkçı gelip Kürtleri mi bulur? Her gün onlarca insanının gelip can güvenliğimiz yok, saldırıyla karşı karşıyayız diyorlar, biz herkesi koruyamayız dediler. Bende şahıs olarak değil Fransa’da yaşayan halkımız adına buradayım. Kürt halkı adına buradayım ve soruyorum. Savunmak zorundasınız ve bu sizin göreviniz diyerek dava açtık.”

FRANSA DEVLETİ KORUMAKLA YÜKÜMLÜ

Faşist Türk devletinin baskıları sonucu Kürtlerin göçmek zorunda kaldığına vurgulayan Akdoğan Kürtlerin yaşamak zorunda kaldıkları ülkelerin onları koruması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Kurumlar biz Kürtlerin evidir. Gelip bizi evinizde vuruyorlar. Benim çocuklarım burada doğup büyüdü. Eğer bizi korumayacaklarsa bize söylesinler biz de başımızın çaresine bakalım. Yaşanan katliam sadece Kürtlere yapılmadı. Fransa’da yaşayan ve özgürlükten yana olan bütün halklara da ciddi zararlar verdi. Biz kimseye düşman değiliz, herkesle diyalog kurup ilişki geliştirmek istiyoruz. 50 yıldır buradayız ve hiçbir şekilde zararımız dokunmadı, evet bizler Kürdüz ama Fransa vatandaşı olmuşuz. Devlet bizi korumak zorundadır.”

İŞLEMLER AĞIR İLERLİYOR

Kamuoyunun merakla beklediği şehitlerin cenaze işlemleri hakkında da açıklamada bulunan CDK-F eşbaşkanı Xane Akdoğan sürecin yavaş ilerlediğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Şimdiye kadar bize cenazeleri vermediler, otopsi işlemleri devam ediyor, yaptığımız görüşmelerde bize şehitlerin cenazelerinin teslim edilmesinin yeni yıla kalacağını söylediler. Diplomatik anlamda işlemler ağır işliyor. Şehitlerimizin cenazelerini bir an önce almak istiyoruz. Ülkede acılı ailelerimiz cenazeleri bekliyor. Bu süreci hızlandırmak için görüşmelerimiz devam ediyor.”

Şehit cenazelerini aldıktan sonra burada bir tören yaparak şehitleri ülkeye uğurlayacaklarını belirten Akdoğan “Biz inanıyoruz ki şehitleri aldığımızda o gün tüm Kürt halkı burada olacak ve şehitlerini görkemli bir merasimle ülkeye uğurlayacaktır. Şehitler bizim değerlerimizdir, halkımız değerlerine en üst seviyede sahip çıkacaktır” dedi.