Paris Katliamı Nantes’te protesto edildi

Fransa'nın Nantes kentinde Paris Katliamı protesto eden yüzlerce Kurdistanlı ve dostları, failler ve suç ortakları ortaya çıkarılana kadar alanlarda olacaklarını vurguladı.

Fransa’nın Nantes kentinde yaşayan Kurdistanlılar ile dostları Place de Commerce meydanında bir araya geldi.
Kitle, başkent Paris’te 9 Ocak 2013’te Türk devleti tarafından katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez’in yanı sıra 23 Aralık'ta katledilen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara (Evîn Goyî), sürgündeki Müzisyen Mîr Perwer (M. Şirin Aydın) ile Abdurrahman Kızıl'ın resimleri ve "adalet" talebi içeren pankartlar ile yürüyüşe geçti.

Protesto yürüyüşü boyunca yoldan geçenlere Türk devletinin terörünü teşhir eden Fransızca bildiriler dağıtıldı.
“Şehîd namirin”, “Bijî Serok Apo”, “A bas régime fasciste en Turquie” sloganlarıyla yürüyen kitle, Place de Commerce’de miting düzenleyerek, Paris’te şehit düşen fidanların anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Protesto eyleminde bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Serhat Agirî, “AKP-MHP faşizmi, Kürt Özgürlük Gerillasına karşı kimyasal saldırılarına, Rojava ve Başûrê Kürdistan’ı işgal girişimlerinin yanı sıra Önder Apo’ya karşı geliştirdiği sistematik işkence politikalarına rağmen bir sonuç alamamıştır. Yaşadığı hezimetin intikamını almak için Kürtlere karşı savaşını bu defa Fransa üzerinden Avrupa coğrafyasına taşırmak istemektedir. Birinci Paris Katliamı’nda Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i direkt hedef aldığı gibi, 2. Paris Katliamı’nda da Evîn Goyî şahsında Kürt Kadın Özgürlük Mücadelesini doğrudan hedeflemiştir. Türk devletinin terörüne yataklık edenler bilsinler ki Kürt halkı gerek kendi coğrafyasında gerekse yaşadığı her alanda ne adaletsizliği kabul etmiştir ne de faşizme boyun eğmiştir” dedi.

Fransa hükümetinin Paris Katliamı faillerini ve suç ortaklarını ortaya çıkarana kadar alanlarda olacaklarını belirten Serhat Agirî, 3 Ocak 2023’te saat 12.00’da Paris Şehitleri için yapılacak anma ve uğurlama törenine ve 7 Ocak 2023'te ise Paris'te gerçekleştirilecek merkezi yürüyüşe güçlü katılım çağrısı yaptı.

Mitingde TEV-ÇAND üyesi Hozan Ali Gül de konuşma yaptı. Hozan Ali Gül, Paris’te katledilen sanatçı arkadaşı Mîr Perwer şahsında Paris Katliamı’nda şehit düşenleri andıktan sonra Türkiye’de Kürt sanatçıların maruz kaldığı faşist baskılara dikkat çekti. Gül, “Türkülerimizi söylediğimiz için ya katlediliyoruz, ya cezaevlerine konuluyoruz ya da sürgünlerde yaşam mücadelesi vermek zorunda bırakılıyoruz. Paris Katliamı’ndan sonra, saldırıyı bireysel bir ırkçı şiddet eylemi olarak açıklamalarının katliamın üzerini kapatmaya yönelik olduğunu biliyoruz” diyerek “Türk faşizmine boyun etmeyeceklerini, Paris Katliamı aydınlatılana kadar alanlarda olacaklarını belirtti.
Gül, şehit Mîr Perwer ile olan anılarını da paylaştı.

Protesto eylemine kendi renkleriyle katılan sol örgüt ve sivil toplum örgütleri de Kürt halkıyla dayanışma mesajları verdi. Nantes Alevi Kültür Merkezi adına söz alan Baran Bozkurt ise “Ulularımızın, ozanlarımızın bize bıraktığı mirasa istinaden zalimin zulmüne karşı mazlumun yanında olmak için buradayız. Aralık ayındayız; Roboskî’de, Maraş'ta, cezaevlerinde bu ayda katledildik. Gün, tarihi kanla yazmak isteyenlere inat Pir Sultanların, Nesimilerin, Hacı Bektaşların nefesini Kemal Pirlerin, Haki Karerlerin Mazlum Doğanların direnişiyle birleştirme günüdür” diye konuştu.

Protesto eylemine Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırılarına karşı direniş sırasında 10 Şubat 2018’de şehit düşen Breton kökenli savaşçı Olivier le Clainche’in (Kendal Breizh) arkadaşları da katılarak Ķürt halkıyla her alanda dayanışma içerisinde olacaklarını belirtti.