Moskova'da Kürt Toplumsal ve Kültürel Kurumlar Birliği kongresi

BDT Kürt Toplumsal ve Kültürel Kurumlar Birliği Rusya Federasyonu Başkenti Moskova’da 12. Kongresini gerçekleştirdi.

BDT Kürt Toplumsal ve Kültürel Kurumlar Birliği, Moskova’da 6 ayrı ülkeden delegenin katılımıyla 12. Olağan Kongresi'ni gerçekleştirdi. Kongrede eski Sovyetler Birliği'nde yaşayan Kürtlerin daha güçlü örgütlendirilmesi ve birçok ülkeye dağılan Kürdistanlıların birliğinin güçlendirilmesi kararı alındı.   

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Kürt Toplumsal ve Kültürel Kurumlar Birliği, Rusya’nın başkenti Moskova’da 12. Olağan Kongresi'ni Kazakistan, Ermenistan, Ukrayna, Kırgızistan, Gürcistan ve Rusyan’ın birçok bölgesinden Kürt kurum ve organizasyon yöneticisinin katılımıyla gerçekleştirdi. Riverdale Çalışma Merkezinde düzenlenen kongre, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren gerillaların posterleri ile süslenen salonda saygı duruşunun ardından başladı.

Kongrenin açılış konuşmasını Kürt Siyasetçi Adil Cotkar yaptı. 

Cotkar, konuşmasında örgütlenmeye dikkat çekerek şunları söyledi. 

“Kürtlerin Ortadoğu’nun yeniden yapılanmasında çok önemli bir aktör olduğu böylesi bir süreçte bu toplantıları gerçekleştirmenin önemi büyüktür. Bundan sonra artık her birimizin ulusal görevlerine sahip çıkması gerekir. Kürtlerin birliğini bozmak için çok hem içten hem dıştan çok fazla oyun dönüyor. Bu oyunları hem ulusal hem yerel boyutta gerçekleştireceğimiz örgütlenmelerle boşa çıkarabiliriz. O yüzden her Kürdün bulunduğu yeri örgüte, örgütlemeye dönüştürmesine ihtiyaç vardır."

AZMANİ: 

Daha sonra konuşan Kürt Toplumsal ve Kültürel Kurumlar Birliği Sözcüsü Araf Azmani ise şunları ifade etti:

“Bu örgütlenme düzeyi üzerinden ancak ve ancak statükocu güçlerin inkar ve imha politikaları boşa çıkarılır. Esengey’de yaşayan Kürtler olarak Rojava, Başur, Bakur ve Rojhilat'ta yürütülen mücadeleyi selamlıyoruz. Sonuna kadar bu mücadelenin destekleyicileri olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Bu vesileyle bir kez daha Türk faşizmini kınıyoruz. Uluslarası güçleri hem Önderliğimiz hem halkımız üzerinde uygulanan bu vahşet karşısında duyarlı olmaya çağırıyoruz. Soçi’de yapılacak olan kongreye çağrımız şudur: Kürtlersiz artık hiç bir platform sonuç alamayacaktır. O yüzden bu kongreye kesinlikle Kuzey Suriye Federasyonunun tüm bileşenleri katılmalı, Suriye’nin yeniden kuruluşunda yer almalı ve kimlikleri tanınmalıdır.”

Kongreye farklı ülkelerden gelen delegeler hem örgütlülüğe değindiler, hem de Kürtlerin eski Sovyet ülkelerinde yaşadığı sorunları değerlendiren konuşmalar yaptılar.

KARARLAR

Yapılan konuşmalar ve kongrede alınan kararlar şöyle: 

"Bu temelde toplantımızın aldığı en önemli karar her alanda ve her yerde varlık ve özgürlük mücadelesi için örgütlenme olmuştur. Kürt halkı özgürlük mücadelesi öncülüğünde her yerde güçlü bir örgütlülüğe kavuşmuştur. Buradaki Kürtler de dört parça Kürdistan’a sahip çıkmalı, mücadele etmeli, yüzünü daima ana topraklara çevirmelidir. 

Esengey’deki Kürtler bulundukları her yerde özerk kurumlaşmalarını oluşturmalı, geliştirilmelidir. Kültürel, toplumsal, siyasal vb. her alanda geliştirilecek olan zengin yol ve yöntemlerle örgütlenmeler çeşitlendirilmelidir.  

Ermenistan ve Rusya’da var olan örgütlenmelerimize içerik kazandırmalı. Bu örgütlenmeler sadece şematik olmamalı. Tüm otonom ve organizasyonların etki ve pratik güçleri artırılmalıdır. Bu oluşumlar mutlaka irade haline gelmelidir. 

Ulusal kültür ve birlikten bizleri uzaklaştıran mezhep çelişkilerine karşı mücadele etmeyi amaçlamalı. Dinsel farklılıkları zenginliğimiz olarak kabul görmeli. Bu çeşitliliğin asla parçalı olmamıza yol açmadığının farkında olmalıyız. Dinsel farklılık ulusal birliğin önünde engel olarak görülmemelidir. Dinsel kimlikte ulusal kimliği zenginleştirir.  

Önder APO’nun özgürlüğü tüm örgütlerimizin esas amacı olmalı. Kürdistan’ın özgürlüğü Önder APO’nun özgürlüğünden geçtiği bilinmelidir. 

Özgürlük mücadelemizin öznesi kadınlardır. Toplumların kültürü kadınlarla korunur, kadınlarla süreklileşir. Kadın köle kalırsa toplum da köle kalacaktır. Kadın mücadelesi tüm örgütlenmemizin esasıdır. Kadın öncülüğünü her alanda geliştirmek esas olmalıdır. 

Gençlik de toplumun geleceğidir. Bir toplumun gençliği doğru eğitilmezse o toplum çürümeyle karşı karşıya kalır. O yüzden gençlerin eğitilmesi, bilinçlendirilmesi amaçlanmalıdır. 

Örgütlenmelerimizin esasını komiteler oluşturuyor. Ekonomi, diplomasi, komitelerimiz var. Bunun yanında kültür ve gençlik komitelerinin de örgütlenmesi önemlidir. Bu komitelerin kesinlikle işlevsellik kazanması gerekir. Dil ve kültür örgütlenmesi de çok önemlidir. Erime ve asimilasyon tehlikesi çok ciddidir. Dil bir toplumun ana damarıdır, korunmalıdır. 

Yine alanımızda genç yaşta kızlar evlendiriliyor. Bu bir kadın kırımıdır. Bu kadınlara hakarettir. Bu zihniyet DAİŞ zihniyetinden farksızdır. Buna karşı mücadele şarttır, olmazsa olmaz kabilindedir. Bu evlilik biçimi çok fazla boşanmalara da neden oluyor. Bu tarz köleci birlikteliklere karşı tutum alınmalıdır. 

Kadınların okumaması da büyük bir sorundur. Bu kadınların gelişimine duyulan korkudur. Bilinçli kadın bilinçli toplumdur.  Kadını cahil bırakmak, kadına karşı düşmanlıktır. Kadını eğitme, yetiştirme esas olmalıdır. 

Kadın burada mal gibi alınıp satılmaktadır. Bu mahkum edilmeli, kadınların mallaştırılmasına ortadan kaldırılmalıdır." 

Kongre sonunda yeni yönetim için seçim yapıldı. Araf Azmani ve Elmasa Cemşid BDT Kürt Toplumsal ve Kültürel Kurumlar Birliği eş başkanlığına seçildi. Ayrıca Yürütme Meclisi için de 13 kişilik bir yönetim seçildi. 

Ulusal değerlere ve Öcalan'a bağlı kalma sözleriyle toplantı sonlandırıldı.