Moskova’da Kürt Çalıştayı sona erdi

KNK öncülüğünde Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova’da yapılan Kürt Çalıştayı sona erdi.

Ulusal Kürt Kongresinin toplanması için ön hazırlıklara başlayan Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) öncülüğünde Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova’da başlayan Kürt Çalıştayı sona erdi.

Ermenistan, Kazakistan, Ukrayna, Gürcistan, Kırgızistan’dan temsilcilerin yanı sıra Rusya’nın farklı kentlerinden yaklaşık elliye aşkın delegenin katılımıyla gerçekleşen çalıştayın Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ayağı, bugün Moskova’da yapıldı.

Riverdale Çalışma Merkezinde yapılan çalıştay, KNK Dışişleri Komitesi ve KNK Rusya Komitesi tarafından organize dildi.

PATİYEV: PASİF SİYASETLE ÇÖZÜLMEZ

Konferansta yapılan değerlendirmeler şöyle:

Rusya Kürt Kültür ve Ulusal Federal Otonomisi Eş Başkanı Ferhat Patiyev:

“Ortadoğu’da büyük bir savaş var. Bu savaşın merkez üssü de Kürdistan’dır. 20. yüzyıl başına benzeyen bir süreç ile karşı karşıyayız. AB’nin pasif siyaseti ve yaklaşımları uluslararası hukuku işlenemez duruma getirdi. Kuşkusuz bu yapısal kriz bölgeyle de direkt bağlantılıdır. Bölgedeki bu statü ulusların ve kültürlerin inkarı üzerine gelişti. Halklar bu şekilde nesneleştirilerek ötekileştirildi, inkar edildi. Bu süreçte en çok kırılan da Kürt halkı oldu. Dört parçaya bölünen Kürdistan tarihten silinmek istendi.

Bu kirli politik oyunları görmemiz gerekir. Sadece Kürdistan'ı özgürleştireceğiz demek yetmediği gibi pasif siyasetle de sorunu çözemeyiz. Kuşkusuz bu süreç öyle hassas bir süreçtir ki dürüst olmak da yetmiyor. Çoğumuz duygularımızla hareket ettiğimiz için iyi niyetimize göre karşımızdaki de değerlendiriyoruz. Kürt tarihini bilmek, Kürdistan özerinde oynanan kirli oyunları anlamak ve onları bilince çıkarmak, düşmanlarımızı iyi analiz etmek biz Kürtlerde çok azdır. Duygu bugün bizi sevindirir ama yarın üzer. Fakat bilinçli kalıcıdır.

'İŞBİRLİKÇİ KÜRT ZİHNİYETİ KAZANIMLARI YOK ETTİ'

Güney Kürdistan’da güya devlet kuracaklardı. Bilinçli olmayan ve bölge politikalarını iyi analiz edemeyen işbirlikçi Kürt zihniyeti Güney Kürdistan’da Kürt kazanımlarını elinden alınmasına neden oldu. Güney'de 6 milyona yakın Kürt çok kötü bir siyasetin kurbanı oldu. İnsanlarımızın en temiz duygularıyla oynandı. Ve bundan dolayı halk kendini kirlenmiş hissediyor. Soruyorum size, dünyadaki hangi devlet referandumla kuruldu? Tüm devletler kan ve büyük mücadeleler sonucu olmuştur. Demokratik ulusa ve halkların kardeşliğine dayanmayan küçük bir Kürdistan’la halkı kandırmak istediler. Güney Kürdistan’a yapılan her saldırıda biz burada yaşayan Kürdistanlılar olarak yüreğimiz yanıyor. İster bu saldırı Kerkük’e olsun ister Kandil'e olsun, bizim için fark etmiyor. Önemli olan ülkemizin işgalciler tarafından vurulması ve buna karşı bizim sessiz, eli kolu bağlı duruşumuzdur.

Güney'deki bu kötü siyaset yüzünden Şengal ve Rojava’ya karşı çok büyük saldırılar oldu. Yine en son Maxmur mülteci kampına saldırı yapıldı. Kısacası namuslu ve direnişçi Kürdün bulunduğu her yere saldırılar yapıldı. Bir taraftan Kürdistan için canını feda eden onurlu Kürtler evlatları varken diğer tarafta ise ihanetçi işbirlikçi Kürt çizgisi var. Kendisine ben onurluyum, halkımı ve ülkemi seviyorum diyen her Kürt bu kirli siyasete ve saldırılara izin vermemelidir. Sadece Kürdistan’ın küçük bir parçasında Kürdistan’ı kurmak her dört parçanın özgürleştiği anlamına gelmiyor. Ulusal birliğe dayanmayan ve tüm Kürt halkının iradesinin temsilini bulmadığı bu tür kararlar halkımız için iyi sonuçlar doğurmayacaktır. Ulusal Kongre ile Kürtler birleşebilir ve bu birleşme Kürdistan’ın birleşmesi anlamına gelecektir.”

AVDOYAN: TARİHİ FIRSATLAR ELİMİZDE

Harson Kürt Kültür Otonomi Başkanı Murat Avdoyan:

"Kürdistan’da yaşananlar bize açıkça gösteriyor ki Kürtler birlik olmazsa kaybedecekler. Tarih boyunca ilk defa Kürdün eline bu kadar önemli ve tarihi bir fırsat geçmiş bulunuyor. Bu tarihi süreçte iki Kürt siyaset ön plana çıkıyor. Bunlardan birincisi dış güçlere dayanan ihanetçi işbirlikçi çizgi, ikincisi ise Kürdün öz iradesine dayanan Apocu çizgidir. Birinci çizgi Kürde kaybettirirken ikinci çizginin ise Kürtlere çok büyük kazandırdığını gördük. Bu bakımdan ulusal birlik bazı çevrelerin işine gelmeye bilir ama eğer biz bundan ısrar edersek hatta onlarsız da kongrenin gerçekleşebileceğini söylersek, daha çok olumlu sonuç alacağımızı düşünüyorum."

SMOYAN: BİRLİK OLMAZSA KAYBEDERİZ!

Nijni Novgorod Êzidî Kürt Kültür Otonomisi Başkanı Vlademir Smoyan:

“Kürdün birlik sorunu var. Bu konuda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çok kapsamlı değerlendirmeleri var. Yeniden yapılan Ortadoğu’da eğer Kürtler birliklerini demokratik temelde geliştiremezse çok büyük kaybedecekler. Ve bunun hesabını tarih karşısında hiç kimse veremez. KNK’nin ısrarla yapılmasını istediği kongreye Rusya’da faaliyet yürüten Kürt kurumlarının başından beri olumlu yaklaştığını biliyoruz. Bu çalıştayda da ortaya çıktı ki Bağımsız Devletler Topluluğunda yaşayan Kürdistanlılar her zamankinden daha çok ulusal birlikten yanadır."

HÜSEYİN: ASİMİLE OLAN DUYARLI DA OLAMAZ

KNK Adıgey Özerk Cumhuriyeti Üyesi Feyzo Hüseyin:

"Uzun yılardan beri kendi öz topraklarından zorla göç etmiş binlerce ailenin yaşadığı dramı bende ve ailem de iliklerimize kadar yaşadık. Tüm zorluklara rağmen bizler kültürümüzü, dilimizi ve geleneklerimizi korumasını bildik. Fakat son yıllarda gençlere dönük geliştirilen asimilasyon politikaları çok tehlikeli boyuta varmış durumda. Kendi diliyle konuşmayan, örf ve adetlerine karşı yabancılaşmış bir Kürt genci Kürdistan’da yaşanan sorunlar karşısında da duyarlı olamaz. Rusya’da bizler gençlerimizi asimilasyon politikalarından dolayı kaybediyoruz.

Ben uzun yılardan beri Adıgey Özerk Cumhuriyetinde Kürt kurumlarında faaliyet yürüttüm. Buradaki birçok arkadaşımız da farklı dönemlerde Kürt halkı için ter dökmüştür. Fakat ben bunu yaptım, yeter demek olmaz. Her birimizin daha çok çalışması gerek. Daha çok çalışarak çalışmalarımızı daha da güçlü kılmalıyız. KNK’nin de bu alana daha fazla ağırlık vermesi gerek. Her ne kadar son yıllara bir açılım olmuş olsa da Kürdistan’da yaşanan siyasi sürece göre bu alana daha çok yatırım yapması gerektiğini düşünüyorum."

Rojava Kantonları Moskova Temsilcisi Rodi Osman:

“Rojava’da 170 farklı örgütün katılımıyla Rojava’da Kürt Ulusal Çalıştayı gerçekleştirildi. İki gün boyunca çok önemli tartışmalar yapıldı. Bugün Rusya Kürt Ulusal Çalıştayı için bir araya toplanan bu güçlü bileşenin de bir o kadar anlamlı ve önemli konuları ele alacaktır.

Kürtler dışında kadın çalışmalarına önem veren başka bir güç yoktur. Özellikle askeri alanda Kürt kadınlarının elde ettiği başarılar çok önemlidir. Kürtlerin Rojava’da dayandığı demokratik ulus paradigması Kürtlerin ilerlemesine katkı sunuyor. Bu diğer halklar tarafından da benimsenmeye başlandı. Eğer bugün Kuzey Suriye’de farklı dini inançlar ve farklı halklar aynı paradigma çerçevesinde demokratik bir mücadele veriyorsa bunun temel nedeni Demokratik Ulus paradigmasını benimsemeleridir.

Soçi’de yapılması beklenen Suriye Halkları Kongresine PYD’nin çağırılmama kararı alınmış. Rusya zaten PYD dışında diğer muhaliflerin katıldığı Astana toplantıların da uzun bir süredir çözüm arıyordu. Eğer Soçi’de yapılacak olan kongre de PYD katılmazsa onun da Astana toplantılarından farkı olmaz, anlamsız olur. Eğer Rusya Soçi kongresinin sonuç almasını istiyorsa Kürtleri resmi olarak dahil etmelidir.

Biz Suriye’nin demokratikleşmesinden yana olduğumuzu her fırsatta dile getiriyoruz. Bunun için her platformda bu ihtiyacı dile getiriyoruz. Biz rejimin gitmesi veya gitmemesi için çalışmıyoruz. Bizim için öncelik halkımızın kazanımıdır. Eğer demokratik bir meclis, bir toplum, olsaydı bugün Suriye’nin başına bu felaketler gelmezdi. Bizler de bu kadar acı çekmezdik.”

Krasnikut Otonomi Başkanı Ramazan Budakov:

“Kürt birliğini gündemiyle önemli bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Kürt halkı uzun bir süredir hasret olduğumuz bu birliğin yakalanması için artık daha fazla zaman kaybetmememiz gerek. Yapılacak olan Soçi toplantısına Kürtlerin katılmama ihtimalinin olduğu söyleniyor. Kürtlerin katılmadığı bir toplantı veya kongrede Kürtler hakkında alınan kararlar Kürtler için bağlayıcı değildir.

Bu toplantımızda şu an hazır bulunan arkadaşların çoğu kurum temsilcileridir. Yani toplumun öncüleri olan arkadaşlardır. Bunun için her bir arkadaş üstüne düşeni yapmalı ve halkımız için daha çok çalışmalıdır. Biz kimsen özgürlüğümüz bize verin deme gibi bir durumumuz yoktur.

COTKAR: DIŞA DÖNÜK TEK SİYASETİMİZ OLMALI

Kürt Siyasetçi Adıl Cotkar:

"Ortadoğu’nun yeniden yapılandığı bu dönemde Kürt halkının kendi özgürlüğünü sağlaması için tarihi fırsatlar doğmuştur. Büyük bir emekle Kürt halkı belli bazı kazanımlar elde etti. Özellikle Rojava’daki kazanımlarımız şu an her zamankinden daha büyük risk altındadır. Türkiye’nin her geçen gün artan saldırıları ve son dönemde Suriye rejiminin Rojava için sarf ettiği sözler öyle yabana atılacak cinsten değil. Yine Soçi’de yapılacak olan Suriye Kongresine Kürtlerin çağırılamayacak olması bu siyasetin bir sonucudur. Kürt halkının iradesini tanımayan ve bulduğu her fırsatta Kürtlere saldıran güçlere karşı Kürtler birliğini güçlendirerek cevap vermelidir.

Kürt ulusal birliği Kürt halkı için artık olmazsa olmaz kabilindedir. Kendi içimizde farklı siyaset çizgilerimiz olabilir, farklı partiler de olabilir, zaten bu demokrasinin temel ilkelerindendir. Ama dışa dönük Kürt halkının temel olan bir siyasetinin olması gerek. Öyle herkes kendine göre Kürtler adına konuşmamalıdır. Burada KNK’nin rolü ortaya çıkıyor. Ulusal Kongre toplanarak KNK’ye daha büyük görevler verilebilir.

Güney Kürdistan yanlış bir siyasetle elindeki kazanımların çoğunu Irak rejimine bırakmak zorunda kaldı. Halkımız bu yanlış siyasetin hesabını bu siyasi iradeden soracaktır. Bugün Güney Kürdistan’da halkın demokratik bir şekilde sokağa çıkarak hükümeti istifaya çağırması da yerindedir ve buradan da kendilerini kutluyoruz. Halk her zaman haklıdır ve halk kendi kazanımları elden gitmemesi için elinden geleni yapıyor.”

KOCAYAN: TEK ÇIKAR YOL ULUSAL BİRLİK

Novosibirsk Kürt Kültür Otonomisi Yönetim Üyesi Yusuf Kocayan:

“Tüm baskı ve zulümlere rağmen Kürtler ayakta kalarak yaşamlarına devam etmeyi bilmişlerdir. Kendi ülkesi ve toprağı özgür olmadan yabancı ülkelerde gurbet elde ömür tüketmek özgürlük değildir. Bugün birçoğumuzun ekonomik durumu iyidir ama bu bizim sorunlarımızın olmadığını da göstermemelidir. Kendi özgürlüğümüz için demokratik ulus birliğimizi sağlamamız gerekiyor. Özellikle KNK’nin öncülük ettiği ulusal kongre çalışmasına çok büyük önem veriyorum. Yaşanan bunca olaydan sonra Kürtlerin artık ulusal birlikten başka çıkar yollarının olmadığı açıkça görülmektedir.’’

AMERYAN: ÖNDERLİĞİMİZİN ÖZGÜRLÜĞÜ KÜRDİSTAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜDÜR

Ermenistan Kürt Komitesi Başkanı ve KNK Üyesi Jinya Ameryan:

"Bugün bizim için çok önemli bir gündür. İlk defa Ulusal Kongre için Rusya sahasında böyle kapsamlı bir toplantı düzenleniyor. Bu toplantı sonunda ortaya çıkacak olan ortak iradenin Kürt halkını bir adım daha ulusal kongreye yakınlaştıracağına inanıyorum.

Bizim için hiçbir şey imkansız olmamalıdır. Unutmayalım ki PKK gibi tarihe damga vuran bir parti bile birkaç istekli ve inançlı gencin iradesiyle ortaya çıktı. Biz de Kürt halkı olarak güçlü bir şekilde irademizi ortaya koyarak bu kongrenin toplanması için daha büyük bir çalışma yürütmeliyiz.

Kürt halkının arasına nifak tohumu sokan Kürtler var. Bu insanları tanımalıyız ve bu kirli oyunlara karşı daha uyanık olmamız gerek. Eğer birliğimizi sağlayamazsak kendi kültürümüzü ve tarihimizi de koruyamayız. Buradaki herkes çok iyi biliyor ki başta Ermeni ve Türkler olmak üzere Kürt kültürünü ve tarihini kendilerine mal ediyorlar. Bunlara dur demek için birliğimiz şart.

Bence Kürtlerin bugün en büyük utancı Önderliğinin zindanda olmasıdır. Önderliğimizin zindanda olması ve kendisinden haber alınamaması bizim en büyük utancımızdır. Önderliğimizin özgürlüğü için artık gece gündüz demeden daha çok çalışmalıyız. Unutmayalım ki Önderliğimizin özgürlüğü Kürdistan’ın özgürlüğüdür.”

ARAM: ÖNDERLİĞİMİZ BİZİ TARİH SAHNESİNE ÇIKARDI

Rusya Kürt Kadın Hareketi Başkanı Julyeta Aram:

‘’Faşist Türk devleti tüm gücüyle Kürtlere saldırmaya devam ediyor. Bu saldırılarını sadece Kuzey Kürdistan ile sınırlı tutmuyor, Rojava Kürdistan’da da Kürtlere saldırıyor. AKP-Erdoğan'ın Kürtlerin iradesini kırmaya dönük geliştirdiği bu saldırılar karşısında her Kürdün tutum belirlemesi gerek.

Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan biz Kürtlere özellikle de Kürt kadınlarına çok şey kattı. Bizim tekrardan tarih sahnesine çıkmamızı sağlayan Önderliğimizin özgürlüğü için daha güçlü çalışmalıyız.

İki hafta önce Rusya Kürt Kadın Konferansını gerçekleştirdik. Konferansımızın temel gündem maddelerinden biri de Kürt Ulusal Kongresinin toplanması için çağrı yapmasıydı. Tarih bize gösterdi ki birlik olmadan hiçbir kazanımı garanti altına almazsın. Bu sadece Rojava’daki kazanımlar için değil dört parça Kürdistan için geçerlidir.’’

AGADJANYAN: BİRLİK ZAFER GETİRİR

KNK Gürcistan Üyesi Gülnaz Agadjanyan

“Ulusal birlik bize ağır sorumluluklar yüklüyor. Güney’de olanlar gerçekten çok üzücüdür. Sadece burada konuşmak yeterli değildir. Önemli olan söylenilenin pratiğe geçirilmesidir. Önderliğimiz ulusal bir değerdir. Önderliğin özgürlüğüyle ulusal birlik sağlanır. Zenginliğimiz toprağımızdır, Önderliğimizdir. Maddi zenginlik beyhudedir.

Kuzey'de büyük bir zulüm var. Vahşet had safhadadır. Bu vahşete karşı duyarlı olmalıyız. Bu direniş büyük bir fedakarlıkla yürütülüyor. Biz de bu fedakarlığı göstermeliyiz. Dünya nezdinde de kabul görülmemiz için ulusal birliğimiz olmalıdır. Ulusal birlik önünde engel olan erkek egemenlikli siyaset ve zihniyettir. Kadınlar mücadeleye öncülük ediyor. Erkekler birliği bozuyor. Onların da birlik için mücadelesi olmalıdır. Önderliksiz asla olmaz. Önderliksiz özgürlük olmaz. Kürtlerin birliği olursa zafer kazanılır. Başarı elde edilir. Parçalı hal her zaman için bizlere kaybettirecektir.”

DIRBOYAN: KAPİTALİZM ERİTİYOR, ÖNDERLİK YOLUMUZU AÇIYOR

Ermenistan Kürdistan Komitesi Üyesi Silo Dırboyan

"Her ulusu tarihte önemli kılan özellikler vardır. Biz Kürtlerin tarih boyunca hep demokratik özellikleri ön planda olmuştur. Tarihe böyle geçmemiş. Ulus devletin neleri getirdiğini Güney’de gördük. Önderliğin paradigması ve demokratik ulus mücadelesi muhteşemdir. Tüm uluslar için aydınlatıcıdır. Bu tezler ufuk açıcıdır, tüm halklar içindir. Bu temelde bu çizginin yaratıcıları olan tüm şehitlere minnettarız. Onları saygıyla anıyoruz. Adıgey’de yaşayan Kürtler büyük bir kültürel kırımla karşı karşıyadırlar. Gençlerimiz büyük bir ahlaksızlığın içine çekilmek isteniyor. Kapitalist sistem gençleri ve toplumu eritiyor. O yüzden gençlerimizi eğitmeli, bilinçlendirmeli ve savunmaları okutmalıyız. Herkesin üzerine büyük bir sorumluluk düşüyor. Yaşamın her alanını örgütlemeliyiz.

Önderlik kadınları büyüttü, öncü haline getirdi. Beritanlar, Zilanlar yetişti. Reqa kadınlar öncülüğünde özgürleşti. Toplumun en zayıf varlığını, ayıp görülenin önce köleliğini tanımladı, sonra özgürlüğünün yolunu açtı.’’

KAPANIŞ KONUŞMASI

Yapılan tartışmaların ardından çalıştayın kapanış konuşmasını KNK Dışişleri Komitesi Üyesi Selahattin Soro şöyle yaptı:

“Herkes düşüncelerini belirtti. Ana başlıklar açığa çıktı. Nerede kaybettiysek kesinlikle orada aramamız gerekir. Neyi kaybettik? Ülkemizi ve ulusal birliğimizi kaybettik. Onu arıyoruz. Hakikat budur. Bu hakikatin peşinden gitmeli ve onun için mücadele etmeliyiz.

Nasıl ki; her bireyin bir kimliği varsa ulusların da kimlikleri vardır. Uluslar bu kimliklerine sahip çıkarsa varlıklarını korur ve özgürleşirler. Ulus olarak çok zengin bir kültür ve tarihe sahibiz. Kürdistan’da binlerce mezhep, din, kültür yaşamaktadır. Rojhilat’ta Kakailik, Kuzey’de Alevilik, Güney’de Yarısanilik, Şengal’de Êzidîlik ve daha nice kültür söz konusudur. Bunların hepsi zenginliktir, çeşitliliktir.

Bu çeşitlilik hiçbir zaman parçalı olmaya tekabül etmez. Bu parçalanmayı egemen güçler oluşturmaktadır. Şu anda da en büyük sorun parçalı halimizdir. Bu halden kurtulmak için kendimiz tanımalıyız. Tarih boyunca tüm bilgeler önce ‘kendini tanı’ demişlerdir. O yüzden kendini tanımayı bilmek çok önemlidir. Kendini tanımanın yolu da direnmek ve savunmaktan geçiyor.

21. yüzyılda özgürlük hareketi öncülüğünde yürütülen mücadele bizleri zafere götürüyor. Bu mücadeledeki başarının sırrı kadın yüzlü olmasından geçiyor. Kadınlar öncülüğünde yükselen bu hareketin zaferi garantileyeceği mutlaktır. Diyarbakır zindanında Sakine Cansız’la başlayan, Beritan ve Zilanlar'la şaha ulaşan bu kahramanlık çizgisi bugün Reqa'da büyük bir başarıya imza attı. Bu emsalsiz direniş sayesinde başımı dik, alnımız aktır.

Kürtlerin tarihinde direnişler oldu. Fakat ideojisizlik ve ulusal öncülükten yoksun olmaları yıkımı ve kaybedişi getirdi. Bugün Kürdistan’da Önder Apo öncülüğünde yürütülen mücadele şehitlerin çizgisidir. Bu çizgi hiçbir zaman para, pul için mücadele etmedi. Özgürlük için kendini feda ediş olduğu için bu mücadele bitmiyor, sönmüyor, her gün toprağa düştükçe dallanıp budaklanıyor. Bugün buraya gelişimiz onların sayesindedir. Kimse bizi zorla buraya getirmedi. İnancımız, bağlılığımız, ortak düşüncelerimiz, duygularımız getirdi. Bu ideoloji sayesinde dayanışıyoruz, birleşiyoruz.’’

ÇALIŞTAYIN SONUÇLARI

Toplantının sonuçları ise şöyle özetlendi:

Bu temelde toplantımızın sonuçlarını kısaca özetlersek;

Başkan Apo’nun esareti dahil tüm siyasi tutsakların bir an önce salıverilmesi

Kürt siyasetinin başta Başur’da ortaya çıkan ‘’raperin’’ talepleri etrafında bir araya gelmesi ve ulusal kongreyi gerçekleştirmesi

Kürt silahlı güçlerinin bir komutanlık etrafında sevk ve idare edilmesi

İran’ın Kürt idamlarına son vermesi ve Kürt sorununu demokratik yollarla çözmesi

Irak’ın işgal ettiği Kürt bölgelerini terk etmesi ve Kürtlerin kazanımlarına saygı duyması

Kuzey Suriye ve Rojava başta olmak üzere Suriye’nin kendi içinde demokratik bir anayasa temelinde yeniden yapılandırılması

Türk devlet faşizminin Kürt halkı üzerindeki faşizan saldırılarını bir an önce durdurması ve bunun için mücadelenin yükseltilmesi

Şengal ve Êzidî halkının kendi özerk yönetimini kurması ve savunmasını öz gücüyle yapması ve Kürt siyasetinin buna hizmet etmesi

Esengey’deki Kürtlerin dilleri ve kültürlerinin erime tehlikesiyle karşı karşıya olması ve buna karşı başta halkımız ve örgütlerimizin bu konuya ciddiyetle eğilmesi, Rusya Federasyonu Sayın Putin’in bu yönlü Kürtlerin talebine destek vermesi

Esengey Kürtlerinin içinde Sünni inanca sahip olanların radikal selefizme karşı mücadele etmesi, Êzidî halkımızın ise yahovizmden uzak durması. Buradaki halkımızın öz değerlerine sahip çıkma temelinde demokrasiye karşı duyarlı olması, halklar ve inançlar arasında uyumu ve ortak yaşamayı geliştirmesi

Kürdistani siyaseti, uluslararası siyasi diplomatik düzlemde temsil edecek ortak bir diplomasi konseyinin oluşturulması

Türk faşizminin Güney Kürdistan ve Rojava’daki varlığına son verilmesi, bu güçlerin buradan çekilmesi

Yapılacak olan ulusal kongre de ulusal bayrağın netleştirilmesi...