Moskova’da Federal Kürt Otonomisi kongresini yaptı

Rusya Kürt Kültür ve Ulusal Federal Otonomisi Moskova’da 8. Olağan Kongresini 50 delegenin katılımıyla gerçekleştirdi.

Rusya’da faaliyet yürüten Rusya Kürt Kültür ve Ulusal Federal Otonomisi 8. Olağan Kongresini gerçekleştirdi. Rusya'da faaliyet yürüten Kürt Kültür Otonomilerinin çatı örgütlenmesi rolünü oynayan Rusya Kürt Kültür ve Ulusal Federal Otonomisi kongresi, Krasnodar, Saratov, Tambov, Nijni Novgorod, Kırım, Soçi, Stavrapol, Yarosloavl ve Adıgey Özerk Cumhuriyetinden delegelerin katılımıyla gerçekleşti.

Kürt Kültür Merkezinde yapılan kongrede Kürt kurum temsilcilerinin yanı sıra Moskova Halk Meclisi, Moskova Halklar Evi ve farklı halklardan konuklar ile Rusya Devlat Başkanı Dairesi Ulusal Siyaset Departmanı Başkanı Tatyana Vagina, Rusya Devlet Başkanı Halklar Arası İlişkiler Konseyi Üyesi Gulvayra Kutsenko ile Moskova’da faaliyet yürüten Kürt kurum temsilcileri de hazır bulundu.

Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kongrenin açılış konuşmasını Rusya Kürt Kültür ve Ulusal Federal Otonomisi Eş Başkanı Ferhat Patiyev yaptı.

‘KÜRTLER KÜLTÜR KIRIMIYLA YÜZ YÜZE’

Patiyev şunları söyledi:

"Bu kongrede son iki yılın çalışmalarını değerlendireceğiz. Bu iki yıl çok yoğun ve birçok önemli çalışmayla geçti. Kürdistan’da sıcak gelişmeler yaşandı. Bu iki yıl ülkemiz açısından çok ağırdı. Kobanê ve Şengal trajedilerini yaşadık. Kaçırılan Êzidî kadınlar, yıkılan şehirler ve sonunda kazanılan zaferlere de tanıklık ettik. Tüm bu yaşanılanlar acı da olsa dört parçadaki Kürtleri daha fazla birleştirdi. Biz de Rusya Federasyonu'nda yaşayan Kürtler olarak bu mücadeleye destek olmaya çalıştık. Bu katılımı sürdürmeye devam edeceğiz.

Biz Kürtlerin üzerinde büyük bir kültür kırım söz konusudur. Dolayısıyla kültürümüzü, dilimizi korumanın önemi hayatidir. Bu kongrede bu sorunlarımızı bir kez daha ele alacağız. Buraya her alandan gelen delegeler var. Hep beraber yürüttüğümüz çalışmaları değerlendireceğiz. Eksik yanlarımızı tespit edip onların giderilmesi için çözüm yolunu arayacağız. Tüm bunları daha iyi çalışmak ve planlama yapmak için geliştirmek durumundayız.

Ayrıca kongremize Rusya’da yaşayan diğer azınlıkların kurum temsilcileri de katıldı. Bu kurumlarla iş birliği ve ilişki halindeyiz. Bu sosyal, kültürel kurumlarla ilişkilerimizi daha fazla geliştirmeliyiz. Kürt ulusal ve kültürel otonomisi olarak daha fazla çalışmalarımızı derinleştirmeli ve kurumsallaştırmalıyız.

Daha sonra kongremiz otonominin eş başkanlarını seçecek. Komiteler yeniden belirlenip görev dağlımı yapılacak. Her komite iç toplantısını yapacak. Komite başkan ve yardımcıları seçilecek. Tüm bu seçimler için delegesyondan öneriler alınacak. Seçilenler otonominin geniş yönetiminde yer alacaktır. Yedi komitenin temsilcilerinden oluşan yedi kişilik bir yönetim mekanizmasını oluşturacağız. Daha sonra çalışma planımızı belirleyeceğiz. Her çalışmanın sorumluları belirlenebilir. Fakat her şeyden önemli olan doğal sorumluluk ve çalışmalarımızın kolektif yürütülmesidir."

Daha sonra Rusya Devlet Başkanı Dairesi Ulusal Siyaset Departmanı Başkanı Tatyana Vagina kongreyi selamlayarak kısa bir konuşma yaptı.

Vagina, Kongre delegelerini selamlıyorum. Rusya Federasyonunda 93 millet yaşamaktadır. Bunların hepsi değerdir, bizim için bir zenginliktir. Her bir kimlik Rusya kültürüne büyük katkı sunmaktadır. Kültürel ve ulusal değerlerin gelecek nesillere bırakılması açısından da çok önemlidir. Azınlıkların temsilcileri devletin her kademesinde yer alıyor. Kürtler de devlet başkanı azınlıklar komitesinde yer alıyor ve her zaman da yer alacaklardır. Otonomi başkanınız Ferhat Patiyev çok değerli çalışmalar yürütüyor. Bizler de yakından takip ediyoruz. Çalışmaların raporları da sunuluyor. Bu toplantınız da bu kadar temsilin bir araya gelmesi bizler için de sevindiricidir. Bu bağlamda yeni yıl arifesinde çalışmalarınızı canı gönülden kutluyor, her daim olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Halklar Arası İlişkiler Konseyi Üyesi Gulvayra Kutsenko da kongrede yaptığı konuşmada halklar arası ilişkiye dikkat çekerek şunları belirtti:

"Değerli katılımcıları ve otonomi başkanınızı bu toplantı vesilesiyle kutluyorum. Kürtler Rusya Federasyonu'nun çok önemli bir parçasıdır. Bizler de sizden çok şey öğreniyoruz. Kültürünüzü korumanız açısından bizler için de örneksiniz. Siz Kürtlerin devlet başkanı azınlıklar arasındaki diyalog komitesinde yer alması önemlidir. Yine bu toplantı bu kadar temsilci ve komite üyesinin bir araya gelmesi de çok değerlidir. Bu dayanışma ve bir araya gelişleri süreklileştirmek, varlığınıza katkı sunacaktır. Diğer halklarla ilişkilerimizin iyi olması, bizi de güç veriyor. Rusya için gelecek yıl seçim yılıdır. Bizim için de kader tayin edici bir seçim olacaktır. Sizlerin bu yönlü katkılarınızı bekliyoruz. Siz Kürtler de güncel sorunlarımıza ilişkin görüşlerinizi sunabilirsiniz. Rusya’nın geleceği sizleri de ilgilendiriyor. Bu temelde teşekkürlerimi sunuyorum.”

Konukların konuşmalarından sonra kongre iki yıllık faaliyet raporunun okunmasıyla devam etti. Raporun okunmasında sonra farklı bölgelerden gelen delegeler iki yıllık çalışmayı ve değerlendirdi.

'KÜRTLERİ YANSITAN ÇALIŞMALARI DAHA DA GELİŞTİRMEMİZ GEREK'

KNK Rusya Üyesi Feyzo Hüseyin:

"Adıgey’de 5 bin Kürt yaşıyor. Otonomi olarak tüm kültürel etkinliklere aktif katılıyoruz. Yaptığımız etkinliklere Rus basınının ilgisi yoğun oluyor. Folklar grubumuz başta olmak üzere kültür sanat komitemiz farklı etkinliklere aktif bir biçimde her katılıyor. Sadece yerelde değil farklı bölgelere giderek kültürümüzün tanımı için önemli bir çalışma yürütüyor. Diğer halklarla ortak yapılan çalışmalar, bu halklarla iç içe birlikte yaşanılabileceğinin göstergesidir. Bu ülkede tüm halklar birlikte yaşıyor. Kültürlerini sergiliyor. Rusya Federasyonunun ülkemize sunduğu katkılardan dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz. Rusya Federasyonunun anayasası bize fazlaca hak veriyor. Bunları iyi değerlendirmek gerekir. Yaptığımız ulusal etkinlikler hepsi kültüreldir ve doğal gelişmektedir. Çalışmalarımızı daha fazla geliştirmemiz gerek.’’

‘HER ŞEYİMİZİ ÖCALAN’A BORÇLUYUZ’

Kırım Cankoy Kürt Kültür Otonomisi Başkanı Muhammed Seferoğlu:

"Cankoy’daki Otonomimiz 2015’te kuruldu. Kırım’da yaşanan gerginlikler döneminde savunma amaçlı gönüllüler taburu kuruldu. Bizler de yer aldık. Kırım’da gerginlik yaşanılmadan demokratik bir referandumla Rusya’ya bağlanması bizim içinde iyi oldu. Kırım yerel meclisine Kürtleri temsilen Mamsor Azizof seçildi. Yerel hükümetle ilişkilerimiz iyidir. '90’lardan beri Kırım’da yaşıyoruz. O döneme kadar kim olduğumuzu bilmiyorduk. Öcalan sayesinde Kürt olduğumuzu öğrendik. O bizi bize tanıttı. Kürtler gün geçtikçe uluslararası alanda ve bölgede daha çok tanınmaya başlıyor. Ortadoğu halklarına barışı ve demokrasiyi Kürtler getiriyor, getirecek. Bizde diasporadaki Kürtler olarak kültürümüzü korumalı ve geliştirmeliyiz.’’

‘ÖNDERLİĞİMİZDEN GÜÇ ALDIK’

Krosnakut Kürt Kültür Otonomisi Başkanı Ramazan Budakov:

‘‘93’ten bu yana Kürtler Rusya Federasyonu'nun farklı bölgelerine yayılarak yaşama başladı. Kürtler en fazla Kafkasya bölgesine göç etti. Bu alanda her şeyden önce çok ciddi ulaşım sorumları yaşıyoruz. Hem geniş bir alan olması hem de halkımızın farklı bölgelere yayılması bizi olumsuz etkiliyor. Eğer bir arada yaşasaydık kendi kültürümü ve geleneklerimizi kendi aramızda daha güçlü yaşatabilirdik. Krasnakut bölgesinin yönetiminde Kürt temsilci de yer alıyor. Bu bizim için bir avantajdır. Bu imkanları iyi değerlendirmek gerek. Tabii her şeyin başı örgütlenmedir. Güçlü bir örgütlenmeyle her şey yapılabilir. Öcalan burada yaşayan Kürtlere nasıl örgütlü olunacağını gösterdi. Bizler her zamandan Önderliğimizde güç aldık. Onun bizi aydınlatması ve bize yol göstermesiyle bu günlere geldik. Bizim de onu sahiplenmemiz ve kendisine uygulana tecridi daha güçlü protesto etmemiz gerek."

'FARKLI HALKLARLA İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ'

Saratov Kürt Kültür Otonomisi Başkanı Yakup Temuroviç:

"2014 yılında bir konferansla Saratov Kürt Kültür Otonomisinin kuruluşunu duyurduk. Bulunduğumuz bölgede 140 farklı halk yaşıyor. Hepsiyle ilişkilerimiz var, diyalog halindeyiz. Fakat bulunduğumuz bölgedeki belediyeler çalışmalarımız için sorunlar çıkarıyor. Saratov alanında Kürtler daha çok hayvancılık yapıyor. Tabii büyük çiftlikleri olan tüccarlar küçük ve kendi çapında hayvancılıkla uğraşan Kürtlere çok fazla zorluk çıkarıyor. Bu sorunların giderilmesi için Otonomi olarak girişimlerde bulunduk. Ayrıca çok geniş bir alan ve çetin kış koşullarından dolayı ulaşım sorunu oluyor. Çocuklar rahta okula gidemiyor ve buda çocuklarımızın eğitiminin aksamasına neden oluyor. Bu tür sıkıntıların giderilmesi için bizim daha çok çalışmamız gerek.’’

'RUSYA’NIN BİZE DAHA ÇOK İMKAN TANIMASINI İSTİYORUZ'

Nijniy Novgorod Kürt Kültür Otonomisi Başkanı Vlademir Sımoyan:

‘‘Öcalan sayesinde bugünlere geldik. Êzİdîleri Öcalan’ın düşünceleri kurtardı. Burada yaşayan Êzİdîler olarak varlığımızı Öcalan’a borçlu olduğumuzu unutmamamız gerek. Öcalan sayesinde kimliğimizi kazandık. Burada yaşayan Kürtler her zaman Rusya’nın kanunlarına saygı duydu. Bu çerçeve de kendi kültürüne ve geleneklerine uygun bir şekilde yaşamına devam ediyor. Rusya devleti Kürtlerin kendi kültürünü geliştirmesi ve yaşatması için fazla ses çıkarmıyor ama bize bunun için imkan sunmuyor. Bu konuda Kürtlere daha çok yardımcı olmalarını bekliyoruz.’’

'GENÇLERİN ROLÜ ÖNEMLİ'

Gençlik Komitesi Üyesi Celal Ezmani:

"Gençlik halkımızın geleceğidir. Gençlerin bilinçlenmesi lazım. Gençliğin uyuşturucu vb. kötülüklere buluşmaması için farklı aktivitelerde bulunması gerekir. Kötü alışkanlıklardan ancak böyle vazgeçilir. Gençlik için otonomilerimizde spor komiteleri olmalıdır. Sportif faaliyetler de Kürt gençlerinin başarı kazanması da ulusal bir çalışmadır. Gençlik için spor salonlarına ve kültür merkezlerine ihtiyaç vardır. Gençler burada bir araya gelip kendilerini örgütleyip daha güçlü çalışmalara katılabilir."

'KADINLAR DAHA ÇOK AKTİFLEŞMELİ'

Adıgey Kürt Kültür Otonomisi Eş Başkanı Sinem Broyeva:

“Kadınlar olarak bulunduğumuz alandaki tüm etkinlik ve eylemlere katılıyoruz. ADIGEY kızıl Kürdistan’dır. Kürdistani kimlik burada çok belirgindir. Burada çocuklar için geliştirilen kültür çalışmaları çok güzeldir. Çocukların saz çalmaları, halay öğrenmeleri, türkü söylemeleri çok eğitici çalışmalardır. Erken yaşta yapılan evliliklere karşı kadın örgütleri olarak mücadele ediyoruz. Adıgey’de kadınlar gerçekten öncüdür. Erkekler onların önünde hiçbir şekilde engel değildir. Biz kadınlar istersek her şeyi yapabiliriz.”

'DAİŞ SALDIRILARINDAN DERS ÇIKARMALIYIZ'

Ermenistan Êzİdîler Komitesi Üyesi Şex Tahır:

“Çocuklarımıza dilimizi öğretmiyoruz. Çocuklarımız bizim kültürümüze karşı yabancılaşıyor. Barzani binlerce genç kızı, kadını DAİŞ’e teslim etti. O yüzden PDK’nin zihniyeti DAİŞ’ten beterdir. Bulunduğumuz her alanda kesinlikle örgütlenmeyi esas almalıyız. Kongremizde sonuna kadar örgütlenme kararı çıkmalıdır. Dünyada Kürtlerin her yerde prestiji artmış durumdadır. Bu ülkede örgütlenmelerin oluşturulması için imkanlar tanınıyor. Kürtlerin kesinlikle barışçıl, hoş görülü yaşamayı esas almaları gerekir. Halklarla eşit ve özgür yaşamayı geliştirmek önemlidir. Meclislerimizin, meclis başkanlarımızın toplumlarına sahip çıkmaları, gerginliklere yol açmamaları en elzem olandır.’’

'KÜLTÜRÜMÜZÜ YAYMALIYIZ'

Kültür Komitesi Üyesi Miroye Qanat:

"Meclislerin kesinlikle içeriğinin doldurulması gerekir. Gençlere tarihi bilinç kazandırılmalıdır. Tüm meclis üyelerinin sorumluluklarına sahip çıkması lazım. Meclislerin temsiliyet gücü önemlidir. Çok ciddi bir asimilasyonla karşı karşıyayız. Kültür kırıma karşı bir duruş olmalıdır. Bindiğimiz dalı kendimiz kesiyoruz. Eğer kültürümüzü yaşatmazsak ve geliştirmezsek yarın çocuklarımıza bırakacağımız bir kültürümü kalmayacaktır. Bu bakımdan bu kongrede kültür sanat çalışmalarına ilişkin güçlü kararların çıkması lazım.’’

Yapılan konuşmaların ardından seçim gündemiyle kongre devam etti. Rusya Kürt Kültür ve Ulusal Federal Otonomisi Eş Başkanlığına Ferhat patiyev ve Liyana Sımoyan seçildi. Eş başkanların seçiminden sonra yedi komite için başkan ve üyeler seçildi.

Diplomasi komitesi için 10, Eğitim komitesi için 7, Ekonomi ve Finans komitesi için 6, Basın-İletişim komitesi için 7, Kadın komitesi için 6, Kültür-Sanat komitesi için 7 ve Gençlik ve Spor komitesi için 7 ikiden oluşan üyeler seçildi. Ayrıca her komitenin bir üyesinden oluşan 7 kişiden oluşan Önderlik komitesi oluşturuldu.

Komite başkanlığına seçilen delegeler aynı zamanda Rusya Kürt Kültür ve Ulusal Federal Otonomisi meclisinde yer alacaklar.

KAPANIŞ KONUŞMASI

Seçim gündeminden sonra kongre kapanış konuşmasıyla son buldu. Kongrenin kapanış konuşmasını Rusya Kürt Kültür ve Ulusal Federal Otonomisi Eş Başkanlığına seçilen Ferhat Patiyev yaptı.

Patiyev’in kapanış konuşması söyle:

"Meclislerimizin sistemlerini yapılandırmaları için büyük bir aşk ve istekle çalışmaları gerekir. Örgütsüz toplum bir hiçtir. Bizlerin en büyük sorunu örgütlenmemeye gelmemektir. Kendimizi Kürdistan’ın bir parçası olarak görmüyoruz. Bu hissiyat ve düşünüşle yaklaşmıyoruz. Bu bizi Kürdistan gerçekliğinden uzaklaştırıyor.

Otonomi eş başkanlarının sorumluluklarına sahip çıkması gerekir. Her meclis başkanı bir modeldir. Öncelikle meclis başkanlarımızın kendilerini eğitmeleri gerekir. Kolektif çalışma tarzı esas olmalıdır. Özgüçle, özyeterlilikle çalışma esas olmalıdır. Meclislerin kesinlikle işlevli hale gelmeleri gerek.

Kürtler çok fazla parçalanmış. Dilleri, kültürleri kırıma uğramış. Bu alanda kendi kültürümüz yerine başkalarının kültürlerine ilgi duyuyoruz. Zengin Kürt kültürünü yaşamın her alanında sahiplenmeli ve geliştirmeliyiz.

Çocukların asimile olmamaları için ailelere çok iş düşüyor. Her aile kendi evinde çocuklarını Kürt bilinciyle yetiştirmeli ve büyütmelidir. Kendi tarihini ve kültürünü bilmeyen çocuk bu köklü kültürel mirası istenilen düzeyde sahiplenemez.

Kadın sorunu hâlâ bizim en temel sorunumuzdan biridir. Her meclis ve komitemiz bu konuda kendini sorgulamalı ve demokratik yaşam temelinde özgür eş yaşama dayanan bir yaşamı esas almalıdır. Kadın yaşamın her alanında aktif katılmalı ve söz sahibi olmalıdır.

Kürtlerin yaşadığı yerleşim alanlarındaki sorunlarının giderilmesi için bölge otonomilerimize iş düşüyor. Bu konuda gerekli girişimlerin yapılması ve bir an önce sorunların giderilmesi için gerekli işlemlerin başlaması gerek. Eğer biz halkımızın sorunlarını bile gideremiyorsak çalışmalarımızı sorgulamalıyız.

Gençlik ve kültür çalışmaları çok önelidir. Bu konuda kongremizde de önemli değerlendirmeler oldu. Kültür giderse ulusal kimlik de gider. Bizim kültürümüz en kadim olandır. Önümüzdeki süreçte bu komitenin daha güçlü çalışması gerek.

Tüm gerici statüleri Kürt özgürlük mücadelesi yerle bir etti. Bununla gurur duymamız gerekir. Tüm bu değerlerin yaratıcısı Önder Apo’dur; her yerde savunacağız, çizgisinin yürütücüsü olacağız.”