Londra’da düzenlenen Dersim Tertelesi’nde ’14 Mayıs’ vurgusu

Kürt siyasetçi Osman Baydemir; Dersim’i gerçekleştiren aynı zihniyetin bugün Cizre vahşet bodrumlarını gerçekleştirdiğini söyleyerek, “Sandıkta diktatör devrilirse tiran devrilirse geçmişle yüzleşmenin bir imkanı doğacak" dedi.

Londra Dersimliler Kültür Derneği (Dersim-Der) Dersim Tertelesi’nin 86’ıncı yıl dönümü dolayısı ile Kürt Toplum Merkezi’nde kitlesel bir anma etkinliği gerçekleştirdi. Anmaya Kürt siyasetçi Osman Baydemir, demokratik kitle örgütü temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Dersim tertelesi kurbanları anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından Yadigar Ana tarafından çırağ yakıldı. Yadigar Ana, katliamın hala hafızalar da yerini koruduğunu ifade ederken, katliamlara karşı dil, kültürü ve tarihe sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Dersim-Der adında bir konuşma yapan Kudret Erden’de Cumhuriyet ile birlikte Dersim tertelesine nasıl gelindiğini aktararak, “Dersim tertelesi ile bulutlar sessiz çocuklar nefessiz dağlar kilitsiz kaldı. Seyit Rıza ve arkadaşları asla diz çökmedi. Munzur dağlarında onun yolunda giden direnişçileri,  Cizre bodrumlarında ‘faşizme teslim olmayacağız' diyen Mehmet Tunçlar asla diz çökmedi. Onları unutmayacağız anılarını yaşatacağız” dedi.

DİRENİŞ SÜRÜYOR…

Erden’in ardından Dersim tertelesini anlatan sinevizyon gösterildi. Sinevizyon katılımcılar da duygu dolu anlar yaşattı.

Ardından söz alan Kürt siyasetçi Osman Baydemir,  Seyid Rıza’nın darağacına giderken “Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert oldu. Ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim, bu da size dert olsun” dediğini hatırlattı. Baydemir, Seyid Rıza’nın sözlerinin 86 yıldır Dersim katliamını sürdürenlere ders olması gerektiğini vurgulayarak, “Dersim tertelesini gerçekleştirenler bugün Afrindeler, Şengaldeler. Madımak’tan Roboski’yi gerçekleştirdiler. Sandılar Seyid Rıza’ın asılması ile Alişerin Zarifenin şahadeti ile sandılar ki bitecek. Ama 86 yıldır Alişerler, Zarifeler, Besimeler, Nurhaklar, Nurhayatlar, Ayseller ve yoldaşları direnmeye devam ediyorlar” dedi.

DİKTATÖRÜ DEVİRELİM GEÇMİŞLE YÜZLEŞELİM

Dersim tertelesini gerçekleştiren tekçi anlayışın aynı zihin düşümünü Cizre vahşet bodrumların da  gerçekleştirdiğine dikkat çeken Baydemir, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere dikkat çekti. Baydemir, şunları kaydetti: “Dersim’i gerçekleştiren aynı zihniyet aynı akıl aynı vicdan aynı mantık bunu Kobane’de gerçekleştirdi. Bu anlayış bunu yaparken tarihsel belleği de yok etmeye çalışıyorlar. Bin bir bedelle bin bir güçlükle başka bir merhaleye ulaştık. Sayılı birkaç gün var. Bu öyle sayılı günler ki yüzyıllık zulümle hesaplaşmanın olanağı fırsatı doğurdu. Eğer o hesap sorabilirse o günün zihin dünyasında beslenenler bugün ki zulmün devamı olan anlayış yani sandıkta diktatör devrilirse tiran devrilirse geçmişle yüzleşmenin bir imkanı olacaktı. Geçmişler yüzleşerek yeni bir geleceği inşa etmenin fırsatı doğacaktır” dedi.

Baydemir’in ardından sanatçı Hasan Ali, Dersim ve Dersim tertelesini anlatan türkü ve klamlar seslendirdi.

Sanatçı Zeynel Ali de sahne alarak klamları ile katılımcıları duygulandırırken ‘Dersim’ parçası hep bir ağızdan söylendi.