Londra Büyükşehir Belediyesinde Newroz resepsiyonu

Londra Büyükşehir Belediyesinde gerçekleşen Newroz resepsiyonunda başta Leyla Güven ve İmam Şiş olmak üzere açlık grevinde olan tüm direnişçilerle dayanışma çağrısı yapıldı.

Büyükşehir Belediye binasında yapılan Newroz resepsiyonuna aralarında Londra Büyükşehir Belediye Başkanı Sadiq Khan, Hackney Belediye Başkanı Philip Glanville, Kensington belediye başkanı Therese Rossi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda seçilmiş ve kurum temsilcileri katıldı.

Kürt Çalışmaları Merkezi (Centre for Kurdish Progress) ve Britanya Kürt Halk Meclisi organizesinde gerçekleşen Newroz resepsiyonunda yapılan konuşmalarda Türk devletinin Kürt halkının seçilmişlerine dönük saldırılar da protesto edildi.

Kürtçe Newroz’u kutlayarak konuşmasına başlayan Londra Büyükşehir Belediye Başkanı Sadiq Khan, Kürt toplumun Londra’da oynadıkları kültürel ve ekonomik rolün çok önemli bulduğunu ve Büyükşehir belediyesinde Newroz’u kutlamaktan onur duyduğunu ifade etti.

Khan, “Bugün burada Newroz bayramını kutluyoruz, bu neden çok önemli; çünkü bizle Londra’da farklılıkları tolere etmiyoruz, saygı duyuyoruz, kutluyoruz. Kürt yeni yılı Newroz’u kutladığımız bugün halklar arası duvarlar inşa etmek isteyenlere karşı halklar arası köprüler inşa etme, aynı zamanda sözleri tazelemenin günü, dostlukları tazelemenin günü, yeni başlangıçların günü” dedi.

GLANVILLE: HALKIN İRADESİNE SAYGI GÖSTERİLSİN

Londra’nın Hackney ilçesi belediye başkanı Philip Glanville ise 31 Mart’ta Türkiye’de yapılacak yerel seçimlerde Türk devletinin Kürt halkının  iradesine saygı göstermesi çağrısı yaparken, Birleşik Krallık hükümetine de bu konuda rol oynaması çağrısı yaptı.

Kürt Çalışmaları Merkezi’nden İbrahim Doğuş’un konuşması ardından, Britanya Kürt Halk Meclisi adına Türkan Özcan bir konuşma yaptı. Özcan, açlık grevindeki HDP milletvekili Leyla Güven’in eylemine dikkat çekerken, Kürt özgürlük hareketinin dört parça Kürdistan’da özgürlük, eşitlik ve demokrasi ilkeleri çerçevesinde faşizme karşı savaş verdiklerini ifade etti. Türk devletinin Kürt halkına yönelik baskı ve zorbalıklarının yaşamın her alanında devam ettiğini belirten Özcan, bu otoriter ve faşist rejime karşı herkesi dayanışmaya çağırdı.

Yapılan konuşmalardan Newroz resepsiyonu canlı müzik eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.