Kürtler Cenevre’de bir kez daha BM’ye sırt çevirdi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için Cenevre’de BM Ofisi önünde devam eden oturma eyleminde bu hafta, Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yılı nedeniyle gerçekleştirilecek olan “Jin jiyan azadî” paneline katılım çağrısı yapıldı.

Kürtler ve dostları, "Dem dema azadiyê ye" hamlesi kapsamında 25 Ocak 2021'den bu yana her Çarşamba İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi'nin önünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü talebiyle oturma eylemi gerçekleştiriyor.

Place des Nations Meydanı’nda açılan çadır etrafında sürdürülen oturma eylemi boyunca Abdullah Öcalan'ın özgürlük paradigmasını kaleme aldığı kitapları çevredekilere dağıtılırken, kamuoyuna bilgilendirme yapıldı.

Bu hafta düzenlenen eylem, 17 Nisan'da Duhok'ta katledilen Hüseyin Türeli, 7 Nisan'da Zap'ta şehit düşen Bilal Mihemed Elî (Botan Goyî), 16 Nisan'da Serhed'de şehit düştüğü açıklanan Sevilay Akyıldırım (Hêjar Zozan) ve Orhan Kalabalık (Bager Baz) şahsında bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

‘EYLEMLERİMİZİ BÜYÜTMELİYİZ’

Buradaki basın açıklamasında konuşma yapan Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Mehmet Latif Çelebi, 25 ayı aşkın süredir Abdullah Öcalan'dan haber alınmadığını hatırlatarak, bu çerçevede düzenlenen eylemlerin de yetersiz olduğunu söyledi. Çelebi, “Önderliğimiz üzerinde sürdürülen bu ağır tecrit işkencesi her geçen gün artarak devam ederken aynı oranda Kürt Özgürlük Mücadelesi'nin sürdürüldüğü direniş alanlarına saldırılar gerçekleştirilmektedir” diye konuştu.

PKK'nin eylemsizlik kararına rağmen saldırıların sürdüğünü dile getiren Çelebi, faşist rejimin hiçbir sınır tanımadığını vurguladı. Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere de değinen Çelebi, seçimlerin önemine dikkat çekerek, yürütülecek çalışmalara katılım çağrısı yaptı.

SEÇİM ÇALIŞMALARINA VE 21 NİSAN'DAKİ ETKİNLİĞE ÇAĞRI

21 Nisan'da Lozan Antlaşması'nın 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında Rumine Sarayı'nda düzenlenecek olan “Jin jiyan azadî” paneline çağrı yapan Eşbaşkan Tuba Yılmaz'ın konuşması sonrası sırtlarını BM'ye dönen eylemciler, sloganlarla oturma eylemine geçti.