Kürt Siyasetçi Ayaz'ın duruşması görüldü

Kürt Siyasetçi Kenan Ayaz'ın duruşması Lefkoşa'da görüldü.

Kürt Siyasetçi Kenan Ayaz, İsveç'te bulunan ailesini 15 Mart günü ziyaret etmek için Larnaka havalimanından hareket etmek isterken Kıbrıs polislerince Alman devletinin tutuklama kararı ve iade talebi nedeniyle gözaltına alınmıştı.


Larnaca Mahkemesi, 19 Nisan’da görülen duruşmada Ayaz hakkında Almanya'ya iade etme kararını vererek, Yüksek Mahkemeye itiraz yolunu açık bırakmıştı.

Lefkoşa'da bulunan Yüksek Mahkemede görülen duruşmaya tutuklu yargılanan Kürt siyasetçi Kenan Ayaz, avukatı Efstathios K. Efstathiou, Savcı Bissas ve mahkeme heyetinde bulunan Stamatiou, İoannides Malachtos katıldı.

Duruşma öncesi mahkeme önünde toplanan Kurdistanlılar ile dostlarının yanı sıra Kıbrıslı siyasi partiler, milletvekilleri, sivil toplum örgütleri, gençlik örgütleri ile anarşist gruplar Kenan Ayaz'ın fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşıdı.

'HUKUKSUZ SÜREÇ İŞLİYOR'

Duruşma Ayaz'ın avukatı Efstathios K. Efstathiou'un savunması ile başladı. Efstathiou, bolge mahkemesinin vermiş olduğu karara sözlü ve yazılı itirazda bulundu.

Duruşma sonrası ajansımıza yaptığı açıklamada, şunları belirtti:

"Almanya devletinin Siyasetçi Kenan Ayaz hakkında bulunduğu iddiaların hiçbiri terör eylemleri içermiyor. Bölge mahkemesi de bunların hiçbirini kontrol etmeden siyasi bir karar vermiştir. Bölge mahkemesi çok hızlı bir karar verdi. Kenan Ayaz'ın savunma hakkı bile engellendi. Mahkeme heyeti defalarca Siyasetçi Ayaz'ın sözünü keserek mahkemeyi yönlendirmeye çalıştılar. Ayaz kendi savunmasında görülen mahkemenin siyasi olduğunu savunmasında çok net bir şekilde teşhir etti ama mahkeme başkanı her defasında müdahalelerde bulunarak kendi kararlarını uygulamayı esas aldı. Bölge mahkemesi PKK'yi terör örgütü görebilecek hiçbir argümana sahip olmadan haksız bir karar vermiş oldu. PKK bir terör örgütü değil, iki güç arasında yaşanan savaşın bir tarafıdır ve hukuksal olarak bunu terör olarak değerlendirilemez. Almanya'nın iddialarını haklı çıkaracak hiçbir delile sahip olmadığı halde haksız bir karar vermiş oldu.

Bölge mahkemesinin vermiş olduğu karara karşı bugün Yüksek Mahkeme bizim savunmamız ile savcının savunmasını dinledi. Savunmalarımızı alan Yüksek Mahkeme heyetinin de ciddi kaygıları oluştu. Yüksek Mahkeme heyetinin savcıya sormuş olduğu, 'PKK Kıbrıs'ta terör örgütü listesinde mi' sorusuna karşılık savcının vermiş olduğu 'hayır, terör örgütü olarak görmüyoruz' cevabını vermesi, 'bu davanın Türkiye ile bir alakası olmadığını söylüyorsunuz, bunu hangi mantıkla belirtiyorsunuz, Türkiye'nin Kenan Ayaz'ı teslim almayacağının garantisini veriyor musun' sorusuna mahkeme savcısının 'hayır bunun bir garantisi yok' cevabını verdikten sonra mahkeme heyetinin hem bana hem de savcıya dönerek 'PKK'yi bir terör örgütü olarak görmüyorsunuz, biz de sizinle aynı fikirdeyiz ve PKK'nin terör örgütü olmadığına inanıyoruz' açıklamaları aslında bu mahkemeyi anlamsız kılmıştır. Müvekkilim Kenan Ayaz'ın şu an hâlâ haksız bir şekilde tutuklu olduğunu bir kez daha görmüş olduk."

Ayrıca Avukat Efstathiou, "Yüksek Mahkeme nihai kararı 16 Mayıs'ta vereceğini bildirmişti. Fakat bugün görülen duruşmada bize karar duruşması hakkında net bir tarih vermedi. Kararını daha erken verebileceğini ifade etti" bilgisini verdi.

Siyasetçi Kenan Ayaz, süresiz açlık grevi eylemini sürdürüyor. Yine Yüksek Mahkemenin bahçesinde Ayaz'a destek amaçlı açlık grevine başlayan Kurdistanlıların eylemi de devam ediyor.