Kurdistanlılar Köln ve Hildesheim’de buluştu

Diriliş kutlaması nedeniyle Köln ve Hildesheim’de bir araya gelen Kurdistanlılar, “Kazanımlar üzerinden büyük güne artık yakınız” denildi.

Almanya'nın Köln ile Hildesheim kentlerinde yaşayan Kurdistanlılar, diriliş bayramını kutladı.

KÖLN

Köln’de saat 14.00'da başlayan kutlama saat 19:00'da sona erdi. Kutlama yapılan salon YPG ve YPJ bayraklarıyla süslendi.

Gecede, Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına Adnan Amed bir konuşma yaptı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın, gerillanın, şehit ailelerinin ve yurtsever Kurdistan halkının bayramını kutlayan Adnan Amed, şu sözleri dile getirdi:

"44 yılda Kurdistan halkı çok değer yarattı. Büyük mücadele alanları kazandı. Bir Parti, bir Önderlik, bir gerilla ordusu ortaya çıktı. Milyonlarca insan özgür Kurdistan mücadelesinin aktif sempatizanı oldu. Kadın hareketi, mücadelesi ve şehitleriyle dünya kadın hareketine öncülük ediyor. Rojava Devrimi halklara umut ışığı oldu. Tüm bu kazanımlar üzerinde büyük güne artık yakınız. Bu vesileyle belirtiyoruz ki, tüm bu kazanımlarımız ve 44. kuruluş yıl şehitlerimize ve 23 yıldır zindanda direnen Önderliğimize kutlu olsun."

Kutlamada sanatçılar Xemgîn Bîrhat, Canê, Zozan Zûdem, Hemîd Urmiye ve Xelîl Sadiqî sahne alarak şarkılar seslendirdi.

Xemgîn Bîrhat 80'li yıllara ait iki şarkısını seslendirirken bir konuşma da yaptı. Sanatçı, "1978'de Hareket, Avrupa'daki ilk çalışmalarına burada, Köln kentinde başlamıştı. İlk sanat çalışmalarımızı da burada yapmıştık. 44 yıl sonra yine burada bir gecede olmaktan dolayı çok mutluyum. Bu kutlu gün halkımıza kutlu olsun" diye konuştu.

Gecede sahne alan Hozan Canê de zindanda yazdığı bir şarkısını da seslendirdi. Şarkının öyküsünü de anlatan Canê şu anısını paylaştı: "Bir gün sömürgeciler koğuşumuza baskın düzenledi. Defter ve kalemlerimize el koydular. O dönem devrimci kadınlar zindanda büyük bir direniş içindeydi. Bu direnişi yazmak istedim. O dönem bir kuş pencereme yuva yaptı. Dışarıdan tahta ve ağaç dallarının parçalarını getiriyordu. Bir tahta parçası yanmıştı. O yanmış tahta parçası ile duvara şiir yazdım ve sonra da besteledim."

Sanatçı Zozan Zûdem ise şarkılarıyla salondaki insanları hem duygulandırdı hem de coşturdu. Özellikle devrimci kadın şehitleri anlattığı şarkıları duygusal bir atmosfer yarattı.

Gecenin sürpriz sanatçısı ise 8 yaşındaki Amara Rojhilat oldu. Babası Hemîd Urmiye'den sonra sahne alan küçük Amara, bir şarkı seslendirdi ve büyük alkış aldı. Geceye katılanlara büyük bir moral veren Amara'nın performansı beğenildi.

Sanatçı Hemîd Urmiye de sahnede bir konuşma yaparak, Rojhilatê Kurdistan'daki direnişi dile getirdi. "Şu ana kadar yüzlerce şehidimiz var" diyen sanatçı sözlerini şöyle sürdürdü: "Halkımız Jin Jiyan Azadî sloganı etrafında direniyor. Buna karşı sistemin büyük saldırıları oluyor. Ağır bedeller verilmesine rağmen direnişten geri adım yok. Tüm şehitlerin anısı önünde saygıyla eğiliyorum."

HILDESHEIM

Hannover ve Hildesheim Meclisi‘nin organize ettiği ve birçok dost örgüt  ile devrimci demokrat şahsiyetlerin katılımıyla diriliş günü Hildesheim‘de büyük bir coşkuyla kutlandı.
Bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlayan kutlamaya, pek çok örgüt temsilcisi ile Hannover, Salzgitter ve diğer çevre yerleşimlerden gelenler de katıldı.

FED-DEM adına yapılan konuşmalarda, “Kürt Özgürlük Hareketi sadece bir örgüt olarak çıktı, ama bir kültür, dil ve kimlik kazanımının en aydınlık yolunu gösterdi" denildi.
Saat 14.00’dan itibaren şarkı, şiir, öykü ve şiir dinletisi ile kutlanan gece programı gece saat 18.00‘e kadar sürdü.