Avrupa'da Kürtler yeniden sokaklara çıkıyor

Avrupa’da Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi (KCDK-E), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için bu Cumartesi, dünyanın bir çok yerinde eyleme çağırdı. Açıklamada eylem takvimi de verildi.

Öcalan’ın esaret ve mutlak tecrit altında tutulduğu İmralı Adası’nda hafta içerisinde yangın çıktığı haberi ardından Kürtlerin protesto eylemleri sürüyor. Perşembe gününden bu yana Kürtler onlarca merkezde eylem yapıyor. 

KCKD-E yaptığı yazılı bir açıklama ile bu Cumartesi günü de Kürtleri ve dostlarını sokaklara çıkmaya çağırdı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu’da son derece kritik bir süreçten geçiyoruz. Bir taraftan işgalci Türk devletinin İdlib çıkmazı, çeteleriyle sürdürdüğü işgal ve katliamlar, diğer taraftan Reber Apo üzerinden sürdürülen ağır tecritle Kürdistan halkına karşı sürdürülen soykırımcı savaş gittikçe derinleşiyor.

Çöküşe çoktan girmiş olan AKP-MHP faşist iktidarı önderlik şahsında gerçekleştirdiği ağır tecritle saldırılarını derinleştirerek sürdürmektedir. Böyle bir süreçte İmralı’da yangın olayını ortaya atarak kuşku ve endişeyi artırmıştır.

Son derece düşündürücü ve kaygı verici bu açıklamaların kaygı verici olduğu gibi henüz bu konuda ikna edici bir avukat ziyaretine izin verilmemiştir.

Türk devletinin fütursuzca tecrit ve baskı uyguladığı Önder Apo’nun bu durumun sorumluların dan biriside Avrupa Konseyi ve CPT olmaktadır.

KCDK-E olarak Önder Apo ile ilgili yapılan her açıklamanın siyasi bir nedeni olduğuna biliyoruz, sağlığı ve yaşamı ile ilgili kaygılarımızın daha da arttığı bilinmelidir. İmralı Adası’nda yaşanacak her şeyden faşist Türk devletinin sorumlu olduğunu bir daha belirtiyoruz. Türkiye’nin üyesi olduğu Avrupa Konseyi ve Avrupa Konseyi’ne bağlı CPT’nin sorumluluğu gereği derhal harekete geçmesini istiyoruz.

Önder Apo avukatlarıyla görüşmeden ve sağlığı ve yaşamıyla ilgili herhangi bir haber gelmeden alanlarda demokratik tepkilerimizi sürdüreceğiz. Önder Apo’nun avukatları derhal İmralı’ya gitmeli, halkımıza gerekli açıklamalar derhal yapılmalıdır.

Bulunduğumuz her yerde seferberlik ruhuyla meydanlarda olarak tecritte karşı ayağa kalkmalı ve demokratik tepkimizi göstermeliyiz.

Önder Apo’nun sağlığı, güvenliği ve yaşamı temel önceliğimizdir.”

KCDK-E, tüm Kürdistanlıları, demokrat, devrimci, aydın ve dostları, Avrupa’nın çok sayıda ülkesi ile Kanada’da yapılacak eylemlere katılmaya çağırdı.

Eylem takvimi şöyle açıklandı:

29 ŞUBAT CUMARTESİ

ALMANYA

Köln

(Köln, Düsseldorf ve Bonn bölgeleri katılacak)

Köln: Dom Önün toplanılacak

Saat: 13:00

*

Dortmund

Katılacak yerler (Essen, Duisburg, Bielefeld, Essen, Münster )

Yer: Reinodilkirche

Saat: 15:00

*

Frankfurt

Yer: Bocenheimmer Warte

Saatt: 14:00

*

Hamburg

Yer: Sterschanze Bahnhof

Saat: 15:00

*

Bremen

Yer: Matkplatz (Parlamento önü)

Saat: 14:00

***

FRANSA

Toulouse

Yer: Metro Jean Jaurès

Saat: 12.00-14.00

*

Strasbourg

Yer: Place de la gara

Saat: 13.00

*

Marsilya

Yer. Canabier

Saat: 13.00

*

Paris

Yer: Republique meydanı

Saat: 14.00

*

Rennes

Yer: Place de Colombier

Saat 16.00

***

DANİMARKA

Kopenhag

Yer: Uluslararası Af Örgütü önü

Saat: 13.00

***

KANADA

Toronto

Yer: Dundas & yange

Saat: 4:00

***

İSVİÇRE

Stockholm

Yer: Sergelstorg

Saat: 17.00

 

1 MART PAZAR

HOLLANDA

Arnhem

Yer Willemsplein

Saat: 14.00- 17.00 arası

***

YUNANİSTAN

Atina

Akademia meydanı

Saat: 17.00