Kürtler dünyanın dört bir yanında sokaklara çıkıyor

Berlin’den Paris ve Viyana’ya, Stockholm’den Toronto ve Melbourne’a kadar dünyanın dört bir yanında Kürtler ve dostları bu Cumartesi günü sokaklara çıkıyor.

KCDK-E Eş Başkanlık Divanı ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) çağrısıyla çok sayıda ülkede Kürtler ve dostları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek için alanlara çıkacak.

Haftalardır zaten Avrupa’nın tüm kentlerinde gösteriler var. Cuma günü de Fransa’nın Marsilya kenti ve Avustralya’nın Melbourne kentlerinde eylemler düzenlendi.

Marsilya ve Marignan Ciwanên Azad öncülüğünde yapılan yürüyüş saat 20.00’de Marignane’da gerçekleşti. Gençler Öcalan’ın posterleri ve Ciwanên Azad sembolleriyle yürüdü. Eylemde yapılan bir konuşmada Avrupa’da yaşayan Kürt gençlerinin her yerde eylemde olması gerektiği vurgulandı. Eylemde ayrıca bu Cumartesi günü yapılacak merkezi yürüyüşe de katılım çağrısı yapıldı.

Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosu ve tecridin protesto edildiği bir diğer etkinlik de aynı gün Melbourne’da toplantı şeklinde yapıldı. NAV-Kurd eğitim komisyonu üyesi Birusk Kerkuti, Öcalan’a yönelik komploda başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin rolüne dikkat çekti. Toplantıda ayrıca kısa bir süre önce Almanya’da tecride karşı bedenini ateşe veren Ümit Acar ile Güney Kürdistan’da hayatını kaybeden HDP’li eski milletvekili İbrahim Ayhan da anıldı.

Marsilya’daki eylemde olduğu gibi, Melburne’daki toplantı da, Cumartesi günü yapılacak eylemlere katılım çağrısı ile son buldu.

13 Kasım için planlanan eylemlerde 9 Ekim komplosunun yanısıra Öcalan’a tecrit, Türk devletinin baskıları, işgal saldırıları, Avrupa ülkelerinin sessizliği, İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) tecrit karşısındaki tutumu protesto edilecek.

KCDK-E ve TJK-E, “Bu tecridi başta kadınlar ve gençler olmak üzere tüm Kürdistan haklarının ve ilerici insanlığın ortak mücadelesi ve direnişiyle kırabiliriz" dedi.

Başta CPT olmak üzere tüm uluslararası kurumların sessizliğinin, AKP-MHP faşist iktidarının bu politikaları derinleştirmesine neden olduğuna dikkat çeken her iki örgüt, şu çağrılarda bulundu: "13 Kasım'da gerçekleştirilecek uluslararası komployu kınama ve Reber Apo`nun özgürlüğü yürüyüşlerine kitlesel katılım sağlamaya çağırıyoruz. Reber Apo’nun özgürlüğünü haykırmak, uluslararası ilgili kurumları harekete geçirmek için yapılacak yürüyüşlere tüm parçalardan halkımızı; devrimci, demokrat, aydın, özgürlük savunucusu herkesi kitlesel katılımlarla Reber Apo`yu sahiplenme çağırıyoruz"

13 Kasım’daki eylemler Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Avusturya, Kanada, İsveç, Avustralya ve Norveç’te yapılacak.

Eylemlerin yapılacağı kentler ise şöyle:

Belçika’nın Liege kenti, Fransa’nın Paris, Marsilya ve Strasbourg kentleri, Almanya’nın Düsseldorf, Frankfurt, Darmstadt, Hannover, Stuttgart, Berlin, Hamburg, Bremen ve Kiel kentleri, Avusturya’nın Viyana, İnsburg ve Linz kentleri, Kanada’nın Toronto, Avustralya’nın Melbourne, Hollanda’nın Den Haag, İsveç’in Stockholm VE Norveç’in Oslo kenti.