Kürt siyasetçiye şartlı tahliye!

Geçtiğimiz Şubat ayından itibaren Almanya'da tutuklu olan Kürt siyasetçi Hıdır Yıldırım, Berlin mahkemesi tarafından şartlı tahliye kararı verdi.

Almanya'da anayasasının "yabancı örgütleri" kapsayan ve kamuoyunda "129b maddesi" olarak tanınan yasa gerekçe edilerek yargılanan Kürt siyasetçilerden Hıdır Yıldırım'ın Berlin İdari Mahkemesi’nde görülen duruşmalarında karar açıklandı.

12 Eylül'de başlayan davasında başlayan ve dün son kez görülen davada Yıldırım'ın özgürlüğünü isteyen kalabalık bir kitle de izledi. Duruşmanın başında mahkeme savcılığın Yıldırım hakkında 2 yıl 3 ay hapis cezası talep ettiğine dikkat çekerek kendi kararını açıkladı.

Mahkemenin kararında PKK'nin sosyalist siyasi bir parti ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ise "Kürtlerin karar vericisi" biçiminde ifade edilirken, Türk devletinin Kürdistan'daki suçları anlatıldı. Ancak buna rağmen Yıldırım'ın bir "PKK kadrosu" olduğunu iddia eden mahkeme, PKK'nin de yasaklı bir örgüt olduğundan yola çıkarak Kürt siyasetçiye ceza kesti.

Yıldırım’a mahkeme hem 1 yıl 9 ay hapis cezası verdi, hem de cezasının kalan bölümü için şartlı tahliye edilmesini istedi. Mahkemede siyasi savunma yapan ve pişman olmadığını söylemediği için mahkeme Yıldırım'ın kefalet hakkından yararlanamayacağını bildirdi.

YARGILAMALAR DEVAM EDECEK

Son yıllarda Almanya'da tutuklanan 11 Kürt siyasetçi ve aktivist Bedrettin Kavak, Mehmet Demir, Mustafa Çelik, Kenan Baştu, Ali Özel, Ahmet Çelik, Ali Hıdır Doğan, Zeki Eroğlu ve Muhlis Kaya 2 ile 3,5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarpıtılmıştı.

Kürt siyasetçilerin "anti terör" yasası 129b’den yargılanmasına olanak tanıyan Almanya Adalet Bakanlığı’nın soruşturma izninin iptali için yapılan başvurular ise sonuçsuz kalmıştı. Bu yüzden Kürt siyasetçilerin avukatları Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuşlardı. Federal mahkeme kararını henüz açıklamış değil.

Almanya'da yargılanan Kürt siyasetçi ve aktivistler için hukuk mücadelesi veren Azadî Derneği ise Yıldırım'ın serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladı. Derneğin verdiği bilgilere göre cezaevinde tutulan 7 Kürt siyasetçi veya aktivist mahkeme karşısına çıkmayı bekliyor.