Kürdistanlılar, Dünya Barış Günü'nde Öcalan'a özgürlük istedi

1 Eylül Dünya Barış Günü'nde alanlara çıkan Avrupa'daki Kürdistanlılar eylemlerde Kürt Halk Önderi Öcalan'ın özgürlüğünü talep etti.

Kürdistanlılar ve dostları 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Avrupa'nın birçok merkezinde alanlara çıktı. Avusturya'nın Linz şehrinde bir araya gelen Kürdistanlılar, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Ortadoğu'da hala devam eden savaşa dikkat çekmek ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü talep etmek amacıyla bir miting düzenledi. Saat 16:00’da başlayan mitingde kitle sık sık "Öcalan’a özgürlük", "Kürdistan’a özgürlük" sloganları attı. Yaklaşık bir saat süren miting bildiri dağıtımının ardından sonlandırıldı.

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde Kürdistanlılar “Önder Apo’ya özgürlük” şiarıyla Herrengasse’de bir miting düzenledi.

Eylemde “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a barış” yazılı pankart ve dövizler ile PKK  bayrakları taşındı.

1 Eylül Dünya Barış Günü ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan`a dönük tecridin konu edinildiği bildiriler dağıtıldı ve okundu.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'te Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) ve Fransa Kürt Kadın Hareketi'nin (TJK-F) çağrısı ile bir miting düzenlendi. Özgürlük mücadelesinde şehit düşen savaşçılar için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde Kürt Halk Önderi Öcalan'ın fotoğrafının bulunduğu flamalar ve "Öcalan'a özgürlük " pankartları açıldı.

Mitingde kısa bir konuşma yapan HDK-Fransa eş sözcüsü İbrahim Seydo Aydoğan, Öcalan'a yönelik tecride tepki göstererek, "40 yıllık bir mücadelenin devamında, düşünsel bir hareketin de temsili olduğunu gösteren Sayın Öcalan, sadece bir halkın onurlu davasına değil, Ortadoğu'ya da ışık olabilecek bir demokratik konfederalizm önerisiyle var olan anlayışları bertaraf etmiştir. Sayın Öcalan üzerinde bireysel bir tecrit yoktur, onun düşüncelerine, fikirlerine tecrit uygulanıyor. Bizler barışın teminatı olan Sayın Öcalan'ın özgürlüğü sağlanana kadar direnişimizi sürdüreceğiz, Öcalan ve fikirleri özgür olmadan halklar özgür olamaz " dedi. Miting, "Kahrolsun faşist Türk devleti" ve "Öcalan'a özgürlük " sloganları ile son buldu.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecrit bir yürüyüş ile protesto edildi. 1 Eylül günü vesilesiyle yapılan yürüyüşte “Öcalan’a özgürlük” sloganları atıldı.

Place du Colombie’de başlayan yürüyüş Place de la Republique’de sona erdi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebi ile bir yürüyüş düzenlendi. 1 Eylül vesilesiyle düzenlenen yürüyüşte, tecride tepki gösterildi.

Cannebiere meydanında bir araya gelen kitle, “Öcalan’a özgürlük” yazılı pankart ve döviz taşındı. PKK bayrakları eşliğnide Vieux Port limanına kadar süren yürüyüş boyunca “Öcalan’a özgürlük” sloganları atıldı.

TOULOUSE

Fransa’nın Toulouse kentinde de bir yürüyüş ile Öcalan’a uygulanan tecrit protesto edildi.

Saat 18.00’da François Verdier Metrosu’nda bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylem boyunca sık sık, “Be Serok jiyan nabe”, “Biji Serok Apo”, “Katil Erdoğan, terörist Türkiye”, “Kürdistan’a siyasi çözüm”, “Öcalan’a özgürlük” sloganları atıldı. Bildirilerin de dağıtıldığı eylemde Yeni Anti Kapitalist Parti adına konuşan Pierre Granet, “Biji berxwedana Kurdistan. Öcalan sadece Kürtler için değil, bütün Ortadoğu’da demokrasii ve özgürlük isteyen halklar için tecridin bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Oksitanya Parlamentosu Milletvekili Jean-Christophe Sellin ise Öcalan’ın Ortadoğu’nun aydınlık geleceğinin garantörü olduğunu belirtti.

Başta CPT ve AB olmak üzere uluslararası kurumların sessizliğini de Sellin iki yüzlülük olarak nitelendirdi.

Eylem konuşmalar ardından sona erdi.

BERLİN

Almanya'nın Başkenti Berlin'de de Alman sosyalist, sol kurumları tarafından organize 1 Eylül Dünya Barış mitingi yapıldı. Mitinge katılan Kürt kurum temsilcileri de özellikle Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecride dikkat çekti. Barış için Öcalan'ın önemine vurgu yapılan konuşmalarda, Türk devleti ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kürdistan'daki insanlık dışı uygulamalarına tepki gösterildi. Mitingde ayrıca Alman ve Türk devletinin başta silah ticareti olmak üzere kirli ilişki ve anlaşmaları da kınandı.

BASEL

1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle "Öcalan'a Özgürlük” şiarıyla İsviçre'nin Basel şehrinde bir araya gelen binler, Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecrit kırılmadan dünya barışının sağlanamayacağını vurguladı. İsviçre Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde Dreinrosepark’ta bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları "Kadınlar Abdullah Öcalan için eylemde" pankartını ve Öcalan posterlerini taşıyarak Barfüsser alanına doğru yürüyüşe geçti. "Türk devleti Kürdistan’da ormanları yakıyor", "Türk devleti kayıplarını soran analara saldırıyor" pankartları ve kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde, HDK-Avrupa Eşbaşkanı Demir Çelik, BastA partisi başkanı Tanya Zürcher, Sosyalist Parti Başkanı Pascal Pfister ile Kürt Kadın Hareketi adına birer konuşma gerçekleştirildi.

1 Eylül Dünya Barış Günü'nde barışta ısrarcı olan tüm direnenleri selamlayan Demir Çelik, insanlık düşmanlarının savaş çığırtkanlıklarını sürdürdüğüne değindi. "Bu mucadele sürecimizi Sayın Öcalan’a armağan ediyoruz" diyen Çelik, "Avrupa'da yaşayan halklar olarak direnişi daha da büyütmeliyiz. Faşizan uygulamalara karşı birlikte mücadele etmeliyiz" dedi. BastA partisi Eşbaşkanı Tanya Zürcher ise dünya barışının sağlanması ve Kürt halkı başta olmak üzere tüm halkların barış anahtarının Sayın Öcalan'ın özgürlüğünden geçtiğini söyledi.

ZÜRİH

İsviçre'nin bir diğer şehri Zürih'te de 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle bir miting düzenlendi. "Bizler Mültecilerin yanındayız" mesajının verildiği mitinge Kürdistanlılar, Öcalan’a Özgürlük talebiyle katıldı.

LEFKOŞA

Kıbrıs'ın Lefkoşa şehrinde 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Kürdistanlılar tarafından Lefkoşa Ledras Palas Meydanı'nda stant açıldı. Kürdistanlılar, standa Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talebi ile bildiriler dağıttı.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de Öcalan’a yönelik uygulanan tecridi protesto etmek amacıyla bir eylem düzenlendi. Çadır nöbeti eylemi ile Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecride dikkat çekildi.

Schlossplatz’da yapılan çadır eylemi saat 13.00 ile 20.00 arası yapıldı.

Bildirilerin dağıtıldığı eylemde bilgilendirme de yapıldı.

Öcalan’ın büyük posteri yanı sıra “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü!”, “Öcalan’a uygulanan 9 Ekim komplosunu kınıyoruz”, “Tecritte son”, “Öcalan dünya barışının mimarı” yazılı pankartlar açıldı.

“Free Öcalan” yazılı posterler ile yeşil, sarı kırmızı “Free Öcalan” yazılı balolar gökyüzüne uçuruldu.

Eylem boyunca sık sık bildiri de okundu.