Kopenhag’daki iki günlük uzun yürüyüş sona erdi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek ve açlık grevi direnişleri ile dayanışmak amacıyla Danimarka’da düzenlenen iki günlük uzun yürüyüş, bir mitingle sona erdi.

Kopenhag’daki uzun yürüyüş dün kentin dış mahallesi Ishøj’da başladı. İlk gün 19 kilometre yol kat ederek belediye meydanında toplanan eylemciler, ikinci gün yürüyüşünü ise Albertslund İstasyonu’ndan kent merkezine 14 kilometre yürüyerek bitirdi. İkinci günde güzergah boyunca bildiri dağıtıldı.

Akşam saatlerinde ise uzun yürüyüşçüler Kopenhag Belediyesi önünde bir mitingle karşılandı.

Mitingde SOS ırkçılığa karşı isimli sivil toplum örgütü üyesi Marianne Olsen bir konuşma yaptı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin insanlık suçu olduğunu ve bunu kınadıklarını söyleyen Olsen, Öcalan’ın Ortadoğu barışının mimarı olduğunu vurguladı.

“Eğear TC iktidarı ve başındaki diktatör Erdoğan, Kürt sorununda bir çözüm istiyorsa barış masasına geri dönmelidir” diyen Olsen, Kürtleri tecrit ederek de bir yere varılamayacağını belirtti.

Mitingde Papaz Leif Bork Hansen da bir konuşma yaptı. “Öcalan’a özgürlük Kürtlere özgürlüktür” diyen Hansen, tecridi kınadıklarını ve DTK Eşbaşkanı, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde başlayan açlık grevi direnişlerini de selamladı.

Dün başlayan ve bugün akşam saatlerinde bir miting ile sona eren yürüyüşe Kopenhag DKTM ve Sêvê Kadın Meclisi öncülük etti.

 

Sık sık, “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü”, “Kanlı ellerinizi Öcalan’dan çekin”, “Tecrit kaldırılsın”, “Leyla'nın talebi talebimizdir”, “Jin jiyan azadî” ve “Türk ordusu Kürdistan'dan defol”, “DAİŞ lideri ve çocuk katili Erdoğan” şeklinde sloganlar atıldı.