Komutan Dilxwaz Gabar için Darmstadt’ta görkemli anma

Kitlesel katılımlı anmada, şehit Dilxwaz Gabar’ın 32 yıllık mücadele yaşamı ve bıraktığı miras anlatıldı. Nilüfer Koç, “Bugün yüreğimizi Dilxwaz Gabar, Fazıl Botan, Gulçiya Gabar ve Evîn Goyi için açalım. Onlar bize doğru yolu gösterecektir" dedi.

Medya Savunma Alanları’nda 21 Mayıs 2022’de şehit düşen HPG komutanı Dilxwaz Gabar (Mehmet Doğan) ile arkadaşları Şervan Agirî (Şervan Ergül) ve Agir Botan (Rıdvan Arat) Almanya’nın Darmstadt kentinde düzenlenen görkemli bir törenle anıldı.

Binlerce kişinin akın ettiği anmada, şehit Dilxwaz Gabar’ın ailesi, Şehit Aileleri Derneği (KOMAW), Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) adına konuşmalar yapıldı.

Şehidin ailesi adına ilk sözü alan Xelil Doğan, sözlerine, ”Önder Apo’ya ve savaşın tüm mevzilerinde direnen mücadele eden Önder Apo’nun takipçileri özgürlük gerillalarına selam olsun” diyerek başladı. Bu acıyı yüreğinde hisseden tüm yurtsever Kürt ailelerinin şehit Dilxwaz’ın ailesi olduğunu dile getiren Doğan, şehitlerin tüm Kurdistan halkına mal olduğunu, sadece kendi şehitleri olmadığını vurgulayarak, Dilxwaz Gabar’ın ölümsüzleştiğini dile getirdi.

Dilxwaz Gabar’ın bir başka akrabası ise, “Heval Dilxwaz ile beraber büyüdük. O benim ailem, arkadaşım ve dostumdu” diyerek, Ş.Dilxwaz’ı anlatmak için kelimelerin kifayetsiz kaldığını söyledi. Ardından, “Onu tanımak, onun ailesi olmak bizim için bir şereftir. Önder Apo’nun yarattığı bu mücadelenin takipçisi olarak Dilxwaz Gabar’ın yolunda yürüyeceğimizin sözünü veriyoruz” dedi.

MAYIS AYI ŞEHİTLERİ’NE EKLENDİ

KOMAW temsilcisi Ali Konkurd da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a, Dilxwaz Gabar’ın yol arkadaşlarına ve şehidin ailesine başsağlığı dileyerek başladığı konuşmasında, Mayıs Ayı Şehitlerinin Kürt Özgürlük Mücadelesindeki önemine değindi. Mayıs ayının Kürt Özgürlük Hareketi açısından kutsal ve şehitler ayı olarak nitelendiğini söyleyen Konkurd, bu ayda Haki Karer, İbrahim Bilgin, Ozan Mizgîn, Leyla Qasim, Kasım Engin gibi değerli arkadaşların da şehit düştüğünü hatırlattı. Konkurd, Komutan Dilxwaz Gabar’ın da mayıs ayı şehitleri kervanına katılmasıyla Mayıs ayının daha da kutsallaştığını dile getirdi.

Anmaya katılan Siyasetçi Selim Sadak da kısa bir konuşma yaparak, büyük bedeller veren Bafê köyünün her zaman mücadeleye sahip çıktığını ve şehit Dilxwaz Gabar gibi birçok kahramana beşiklik yaptığını söyledi. Sadak, özgürlük mücadelesi tarihinde büyük öneme sahip Bafê halkının ve gençlerinin, şehitlerin mirasına sahip çıkacağına inandığını vurguladı.

14 mayıs seçimlerinin önemine de değinen Sadak, halkı duyarlılığa davet ederek, oyunu kullanması gerektiğini söyledi.

KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar da anmaya telefon üzeri katıldı. Taziyelerini sunan Aydar, şehitlerin özgürlük mücadelesinin temeli ve teminatı olduğunu, şehit Dilxwaz Gabar’ın da o değerli yoldaşlardan biri olduğunu dile getirdi.  Dilxwaz Gabar’ın yoldaşlarının ve eğittiği savaşçıların bugün Zap, Avaşîn ve Metîna başta olmak üzere bütün Kurdistan’da düşmana karşı tarihi bir direniş sergilediğini söyleyen Aydar, Dilxwaz Gabar şahsında tüm şehitlerin bıraktıkları mirasla yaşadıklarını vurguladı.

NİLÜFER KOÇ: ŞEHİTLERİ YÜREĞİMİZE KOYARSAK BİZE DOĞRU YOLU GÖSTERECEKLERDİR’

Aydar’dan sonra KNK Üyesi Nilüfer Koç söz aldı. Şehidin ailesini ve halkı selamlayan Nilüfer Koç, “Bugün 1 Mayıs; işçi ve emekçilerin bayramı. Bizim esas emekçilerimiz ise Kurdistan halkının şehitleridir” dedi. Şehitlerin ölmediğini, sadece yüreklere gömüldüğünü belirten Nilüfer Koç, “Bugün yüreğimizi Dilxwaz Gabar, Fazıl Botan, Gulçiya Gabar ve Evîn Goyi için açalım ve onları yüreğimize koyalım. Onlar bize doğru yolu gösterecektir, bizi temiz tutacaktır, bizi kapitalizmden uzak tutacaktır” dedi. Şehit Dilxwaz Gabar’ın anısına sahip çıkmanın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı örnek almaktan geçtiğini dile getiren Koç, şehitlerin ailelerinin ve akrabalarının bulundukları yerlerdeki kurumlarda ve meclislerde yer alarak mücadeleyi geliştirmelerinin farz olduğunu söyledi. Abdullah Öcalan’ın Haki Karer‘in şehadetinin intikamını partileşmeye giderek aldığını vurgulayan Koç, böyle bir şehadeti ağlayarak değil, direnerek ve iki ay sonra Kurdistanı ve halklarını yok sayan Lozan anlaşmasının 100.yılı olduğunun bilincinde olarak karşılamak gerektiğini ifade etti. Nilüfer Koç, “Başka Dilxwazların şehit olmaması bizlerin elindedir. En çok da Önder Apo’nun başı sağ olsun diyoruz çünkü o zor koşullarda şehitlerimiz Önder Apo’dan aldıkları güçle yürüdüler, savaştılar” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

BAFÊ: CESUR, MÜTEVAZI, SADE BİR KOMUTANDI

Anmada ayrıca Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) üyesi Zeynep Bafê kısa bir konuşma yaptı. Şehit Dilxwaz ile uzun süre beraber mücadele yürüttüğünü belirten Bafê, Dilxwaz’ın yaşam ve savaştaki duruşunun örnek alınan militanca bir duruş olduğunu dile getirdi. Zeynep Bafê, “O, yeri geldiğinde düşmanıyla dalga geçecek kadar cesur, savaşta denetimindeki savaşçıları bedeli ne olursa olsun koruyan bir yoldaş ve çok önemli görevler üstlenen bir olmasına rağmen sade, mütevazi kişiliğini hep koruyan bir komutandı”diyerek anlattığı Ş.Dilxwaz Gabar’ın, asla belli bir zaman dilimine sığdırılarak anlatılamayacağını vurguladı.

Şehit Dilxwaz Gabar‘ın mücadele arkadaşı Newroz Şemdîn de gönderdiği bir ses kaydıyla, Dilxwaz‘ın yoldaşlık ilişkilerini ve onunla omuz omuza mücadele yürütmenin bir onur olduğunu dile getirdi; Bafê halkına ve özellikle gençlerine mücadeleye daha aktif katılma çağrısında bulundu.

Anmada Ş.Dilxwaz Gabar’ın 32 yıllık mücadele yaşamının anlatıldığı bir sinevizyon da gösterildi. Sinevizyon esnasında duygulu anlar yaşandı. Anma “Şehîd namirin ve Bijî Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.