Kıbrıs’ta Kürt konferansı: Daha fazla dayanışma gerekiyor

Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’da, Kürtler ve Ortadoğu’daki yeni stratejilere ilişkin bir konferans düzenlendi. Konferansa katılan Kürt siyasetçi Faysal Sarıyıldız, daha fazla dayanışma ve ortak stratejilere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Konferans, Kıbrıs Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından organize edildi. Ancak konferans için Kıbrıs Kürtlerle Dayanışma Komisyonu, Theofilos Kürt Kültür Merkezi ve sosyalist parti EDEK de ortak çalışma yürüttü.

“Kürtler ve Ortadoğu’da yeni stratejik veriler” konulu konferansa Kıbrıs Stratejik Araştırmalar Kurumu Başkanı Christos Iakovou, EDEK sorumluları, parlamenter Marinos Sizopoulos ve HDP eski Milletvekili Faysal Sarıyıldız katıldı.

Bir konuşma yapan Sarıyıldız, Kıbrıslıların Kürtlerin mücadelesini daha iyi anladığı inancında olduğunu belirterek, Kıbrıs’ın yarısına yakınının Türk işgali altında olduğunu hatırlattı.

Kürtlerin yüzyıllardır işgallere maruz kaldığını ifade eden Sarıyıldız, Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile birlikte de devletin hiçbir zaman kuruluş amacından sapmadığına dikkat çekti.

Ancak bu işgalci zihniyete karşı Kürtlerin direnişi sonucu, tekçi devletin temellerinin sarsıldığını belirten Sarıyıldız, Kürtlerin bugün her zamankinden daha güçlü olduğunu ve insanlık adına da umut kaynağı olduğunu kaydetti.

Ermeni soykırımından günümüze işlenen katliamları da hatırlatan Sarıyıldız, “Kürtleri de baskı ve asimilasyonla eriteceklerini sandılar ama yanıldılar” dedi.

Kıbrıs’ın en son 1974’teki işgal sırasında katliamlara maruz kaldığını ancak Kürtlere yönelik katliamların halen sürdüğünü ifade eden Sarıyıldız, Cizre’den Sur’a çok sayıda kentte yaşanan katliamları hatırlattı ve Türkiye’deki baskı kampanyasını anlattı.

Türkiye’nin son yıllarda faşizm bataklığına saplandığını kaydeden Sarıyıldız, “Bu faşizan saldırılar arttıkça Türkiye dünyadan kopmakta. Bu zihniyet bizlere yüzyıl çektirdi ama bizler de onları temellerinden sarsıyoruz, çünkü direniyoruz” diye konuştu.

Bu mücadelede özellikle kadın öncülüğüne dikkat çenen Sarıyıldız, çok sayıda farklı ulus ve inançtan kadınların, mücadeleye dahil olduğunu hatırlattı.

Erdoğan rejiminin işlediği suçları sık sık hatırlatan Sarıyıldız, Kıbrıs ve Kürt sorunlarının çözümü için daha fazla dayanışmaya ve ortak stratejilere ihtiyaç olduğunun altını çizdi.