KCDK-E: 7 Ocak’ta on binlerle alanları doldurmaya!

KCK-E, Paris’te 7 Ocak günü gerçekleştirilecek olan merkezi yürüyüşe Paris katliamlarını protesto etmek ve şehitlere sahip çıkmak için Avrupa’nın dört bir yanından Kürt halkını ve dostlarını seferber olmaya çağırdı.

Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (Kongreya Civakên Demokratîk ên Kurdistaniyên li Ewrupa-KCDK-E), “9 Ocak 2013 ve 23 Aralık 2022 katliamları açığa çıkarılmadıkça ve hesabı verilmedikçe Fransa devleti üzerinde ki bu sorumluluktan kurtulamayacaktır. Fransa devletinin Fransa yargısı 10 yıl arayla gerçekleşen bu iki katliamı aydınlatmak zorundadır ve Türk devleti uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır” dedi ve bu amaçla 7 Ocak günü Paris’te gerçekleştirilecek büyük yürüyüş için çağrıda bulundu.

KCDK-E tarafından yapılan yazılı açıklamanın tamamı şöyle:

“9 Ocak 2013 tarihinde Türk MİT’i tarafından Paris’te katledilen 3 Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katledilişinin ardından tam 10 yıl geçti

Oslo görüşmeleri ve Rêber Abdullah Öcalan’la İmralı’da sürdürülen müzakere sürecine tekabül eden bu planlı cinayet üstü örtülerek kapatılmak istendi. Tüm izler ve sonrasında yapılan tüm açıklamalar Ankara, Fransa ve Avrupa üçgeni tarafından tezgahlanan bir katliam olarak tarihe geçti.

SORUŞTURMA KASITLI OLARAK ZAMANA YAYILMIŞTIR

Paris’in orta yerinde gerçekleştirilen bu katliam sonrası, Fransız savcılar tarafından yürütülen tüm soruşturmalar, açık seçik MİT ve Ankara’yı gösteriyordu. Yıllarca süren ve Fransa devleti tarafından zamana yayılan soruşturma, kasıtlı olarak bugüne kadar uzatılarak sonuca kavuşturulmamıştır.
Yıllarca süren adalet arayışına karşın ne Avrupa ne de olayın gerçekleştiği Fransa bir adım dahi yol almadığı gibi, katil Ömer Güney’in 17 Aralık 2016 tarihinde Paris’teki bir hastanede şaibeli bir biçimde öldüğünu ilan ederek katliamın üstü örtbas etti. Fransa devleti tarafından dosya hukuksuzca kaldırıldı.

10 yıl boyunca başta Kürt kadınları ve Kurdistanlılar olmak üzere “adalet istiyoruz” eylemleri ve kamuoyunun baskısıyla dosya yeniden açılsa da ‘devlet sırrı’ olarak ‘gizlilik’ kararıyla yürütülüyor.

AYDINLATMADIĞI İÇİN İKİNCİ PARİS KATLİAMI YAŞANDI

Üç Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katledilmesinin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen Fransa, kendi topraklarında işlenen bu cinayeti aydınlatmadığı için, faşist Türk devleti 23 Aralık 2022 tarihinde yeni bir cinayet tezgahlayarak ikinci Paris Katliam’ını gerçekleştirdi.

23 Aralık 2022’de Emine Kara (Evîn Goyî), Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Abdurrahman Kızıl yeni bir tetikçi tarafından katledildi. Yer yine Paris’ti ve İkinci Paris Katliamı’nın sorumlusu da, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i katleden Türk devletiydi.

9 Ocak 2013 ve 23 Aralık 2022 katliamları açığa çıkarılmadıkça ve hesabı verilmedikçe Fransa devleti üzerindeki bu sorumluluktan kurtulamayacaktır. Fransa devletinin yargısı 10 yıl arayla gerçekleşen bu iki katliamı aydınlatmak zorundadır ve Türk devleti uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır.

9 Ocak 2013 tarihinden bu yana başta Kürt kadınları olmak üzere Kurdistanlıların, Avrupa kadın hareketlerinin ve dostlarının yürüttüğü hukuk mücadelesi ve diplomasi alanında gündem yapması ile sürekli eylemliliklerle süren adalet arayışları devam etmektedir.

KATLİAMLARIN CEZASIZ KALMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

Üç Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ve 23 Aralık günü katledilen Emine Kara (Evîn Goyî), Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Abdurrahman Kızıl katliamlarının uluslararası boyutu ve katillerinin de cezasız kalmaması için Avrupa sürdürülen adalet arayışı ve eylemler ısrarlı bir şekilde sürdürülecektir. Diktatör Erdoğan rejiminin gerçekleştirdiği bu katliamların yargısız ve cezasız kalmasına izin vermeyeceğiz.

Uluslararası bir hukuk skandalı olan bu her iki katliamın bir an önce aydınlatılması, suçluların uluslararası mahkemelerde yargılanması, Fransa hükümetinin ailelerle derhal görüşerek kendi toprakları içinde gerçekleşen bu katliamlardan dolayı ailelerden ve Kürt halkından özür dilemesi gerekmektedir.

ON BİNLERLE ALANLARI DOLDURMAYA ÇAĞIRIYORUZ

9 Ocak 2013 ve 23 Aralık 2022 Paris katliamlarında Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Emine Kara (Evîn Goyî), Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Abdurrahman Kızıl şahsında açıkça Kürt özgürlük mücadelesi ve direnişi hedeflenmiştir.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi TJK-E öncülüğünde bu yıl Paris’te 7 Ocak günü gerçekleştirilecek olan merkezi yürüyüşe Paris katliamlarını protesto etmek ve şehitlerimize sahip çıkmak için halkımızı Avrupa’nın dört bir yanından seferber olmaya çağırıyoruz.

KCDK-E olarak halkımız ve dostlarımızı 9 Ocak 2013 ve 23 Aralık 2022 Paris katliamlarını protesto etmek için 7 Ocak günü on binlerle alanları doldurmaya çağırıyoruz.”