Kadınlardan BM’ye “Maxmur’a karşı sorumluluklarını yerine getir” çağrısı

Başkent Berlin’de kadınlar öncülüğünde düzenlenen eylemde konuşan Nure Alkış, Êzidî halkına ve kadınlarına yönelik DAİŞ saldırısını hatırlatarak, Birleşmiş Milletler’e “Sorumluluklarınızı yerine getir” çağrısı yaptı.

Irak devletinin Maxmur’da Şehîd Rustem Cûdî Kampı’na yönelik kuşatma girişimi Almanya'nın başkenti Berlin'deki Breitscheidplatz’da protesto edildi. Dest-Dan Kadın Meclisi öncülüğünde düzenlenen protesto eylemi saat 18:00'de başladı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına yapılan açıklamada, “Faşist AKP hükümeti ve bölgedeki hegemonik güçler, Maxmur tecridine son ver” çağrısında bulunuldu.

Açıklamanın devamında şu vurgular yer aldı: “1990'lı yıllarda Türk devletinin uyguladığı köy boşaltma, Kürt halkına yönelik işkence ve baskı, bölgeyi insansızlaştırma politikası nedeniyle sürgüne zorlanan Maxmur halkına yönelik bu saldırılar kabul edilemez. Bu nedenle Irak hükümetine bu saldırılara karşı bir an önce üzerine düşen sorumluluğu üstlenip Türk devletine yaptırım uygulamaya ve kampı kuşatma ve tecrit politikasına son vermeye çağırıyoruz.
Kürt halkı, nerede yaşarsanız yaşayın, yıllardır iktidarı alma siyasetine boyun eğmemiş, mücadelesini geliştirmiş ve bu kirli hesapları bozmuştur. Bugün Kürt anneleri, iktidarların yazmak istediği tarihi değiştirmiş, Kurdistan'da savaşa izin vermeyeceklerini, ülkelerinden vazgeçmeyeceklerini bir kez daha ilan etmiştir.”

Açıklamanın ardından Êzidî Kadın Meclisleri Çatı Örgütü (SMJÊ) Sözcüsü Nure Alkış söz aldı. Nure Alkış, “Maxmur halkı direniyor, bizler de Berlin'den Maxmur halkının direnişini selamlıyoruz. Maxmur, Birleşmiş Milletler’in (BM) sorumluluğundadır. Kürt kadınları olarak buradan tekrardan sesleniyoruz; sorumluluklarınızı yerine getirin. 2013 tarihinde KDP, Şengal halkını DAİŞ barbar zihniyetinin eline bıraktı. Bugüne kadar da Êzidî kadınlar pazarlarda satılıyor. Bugün Maxmur Kampı’na yönelik yaklaşımları da bu yöndedir. Yalnız bu hayali kurmasınlar. Otuz senedir halkımız Maxmur'da kendi kendini yönetiyor. Hiç kimse Maxmur Kampı’nı kuşatamaz” diye vurguladı.

Eylem boyunca “Berxwedan jiyan e”, “Jin jiyan azadî”, “Bê Serok jiyan nabe" sloganları atıldı.