Hrant Dink, Hamburg’da anıldı

Hrant Dink, katledilişinin 13’üncü yılında Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Hamburg’da yaşayan Hrant Dink dostları tarafından organize edilen anma, Hamburg Parlamentosu önünde düzenlendi.

1’inci Dünya Savaşı’nda yaşamını yitiren Hamburglular için yapılan anıtın önünde düzenlenen anma Dink şahsında soykırımda yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Bir konuşma yapan Av. Mahmut Erdem, Anadolu ve Mezopotamya topraklarının uygarlığın beşiği olduğu kadar aydınlar ve ilericiler için mezarlık olduğunu belirtti. Erdem, dün Ermeni halkının başına getirilen soykırım politikalarının bugün de Kürt halkına dayatıldığını vurguladı.

Sol Parti Altona ilçe encümeni Hasan Burgucuoğlu da Dink’i katleden zihniyetin bugün de iktidarda olduğunu söyledi. Dink’i katledenlerin gerekli cezaya çarptırılmamalarının insanların içini acıttığını da sözlerine ekledi.

Alevi Toplumu Başkanı Cengiz Orhan da yaptığı konuşmada Aleviler, aydınlar ve Kürtlerin bir baskı cenderesi içinde yer aldığını vurgulayarak, bu zulüm ve zorbalığın ancak birlikte aşılabileceğini kaydetti.

Yeşiller Milletvekili Yusuf Uzundağ da ailesinin Dersim soykırımından tesadüf eseri kurtulduğunu belirterek, soykırımı yakından tanımış bir ailenin çocuğu olarak Ermeni halkının acılarını ve trajedilerini yakından bildiğini söyledi.

“Kendimi her zaman Ermeni halkına yakın hissettim” diyen Uzundağ, bir daha bu soykırımların yaşanmaması gerektiğini belirtti.

ATİK Temsilcisi Abidin Özmen de suikastin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen, hala aydınlatılmadığını vurguladı.

Anmada Hrant Dink’in dev posteri açılırken, katledilenler anısına mumlar da yakıldı.

Saksafon sanatçısı Cemalettin Zeyrek de Ermeni halk türküsü olan “Sarı Gylani” çaldı.

Ozan Direnç de Hrant Dink anısına iki türkü söyledi.

Anmada Dink ile Sevgat Balıkçı başta olmak üzere, katledilenler anısına Alster gölüne karanfiller bırakıldı.