HDP heyeti Bakan Roth ile görüştü

Berlin’de temaslarını sürdüren HDP heyeti Almanya’nın Avrupa ile İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth ile biraraya geldi. Görüşmenin ardından konuşan Roth “Türkiye tekrar adımlar atarsa AB üyelik süreci başlar” dedi.

Erdoğan rejimine karşı verilen demokrasi mücadelesine destek verilmesi amacıyla Almanya’nın başkenti Berlin’de HDP’nin en üst düzeyde başlattığı diplomasi trafiği üçüncü günde sürüyor. Eş Genel Başkan Sezai Temelli’nin başkanlığındaki heyette HDP milletvekilleri Mithat Sancar ve Feleknas Uca ile partinin Almanya Temsilciliği Eş Sözcüleri Leyla İmret ve Sinan Önal yer alıyor.

HDP heyeti bugün öğlen saatlerinde Avrupa ile İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth ile biraraya geldi. Sosyal demokrat politikacı Roth, HDP heyetini Avrupa İşleri Bakanlığı’nda kabul etti.

Basına kapalı gerçekleşen görüşme 1 saatten daha fazla sürdü. Görüşmenin ardından Bakan Roth, gazetecilerin sorularına ilişkin kısa bir açıklama yaptı. 2016 yılından bu yana durma noktasına gelen Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin başlayıp başlamayacağı konusunda yöneltilen sorulara Bakan Roth, daha önce Ankara yönetimine ilişkin dile getirilen eleştirilere dikkat çekti.

‘İLERLEME DEĞİL, GERİLEME RAPORU’

AB üyelik sürecinin Türkiye’nin elinde olduğunu belirten Roth “Biz zaten şimdiye kadar Türkiye’nin üye olması önünde engel çıkarmadık. Türk hükümeti tekrar adımlar atarsa tabii ki bu süreç işleyecektir” diye konuştu. AB’nin Türkiye’nin üyelik sürecine ilişkin hazırladığı ilerleme raporu için ise Alman Bakan “Bu ilerleme raporu değil, gerileme raporudur” ifadesini kullandı.

Raporda dile getirilen eleştiriler konusunda herkesin hemfikir olduğuna dikkat çeken Roth “Raporda yapılan tespitler tamamen AB’nin kurumları tarafından yapıldı. Bu raporda artık bir değişiklik olmayacak, bunun öyle kabul edilmesini öngörüyoruz” diye konuştu.

HDP heyeti Roth ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Frank Steinmeier`in Dış İşleri bölümünü yöneten Büyükelçi Dr. Thomas Bagger tarafından kabul edildi. Cumhurbaşkanlığı köşkünde yapılan görüşmenin ardından basına bir açıklama yapılmadı.

Öğleden sonra hükümet partisi SPD’nin Meclis Grubu Başkanı Andrea Nahles ile görüşme gerçekleştirilmesi beklenen HDP heyeti daha sonra Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth tarafından mecliste resmi olarak kabul edilecek.