Hamburg, Lozan ve Zürih’te Aralık ayı katliamları konulu panel

Almanya’nın Hamburg ile İsviçre’nin Lozan ve Zürih kentlerinde Aralık ayında devlet tarafından gerçekleştirilen katliamlara ilişkin paneller düzenlendi.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde Aralık ayında Türk devletinin yaptığı katliamlara ilişkin düzenlenen panel ATİK (Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu) ile Avrupa Demokratik Halklar Konfederasyonu tarafından organize edildi.

Panele konuşmacı olarak Av. Ercan Kanar, ATİK Eş Başkanı Zeynep Çalışak ve ADHK Temsilcisi Durmuş Kurt katıldı.

Saygı duruşu ve sinevizyon gösterimi ile başlayan panelde konuşan Çalışkan, cezaevlerinde dayatılan tek tip elbise uygulamasının toplumun tüm ilerici katmanlarına karşı gerçekleştirilecek bir saldırının habercisi olduğunu belirtti.

ADHK Temsilcisi Kurt ise, egemen devletlerin yıllar boyunca katliam ve baskılarla toplumsal muhalefeti sindirmek istediğini söyledi. 2000 yılı Aralık ayında devletin bir kez daha vahşi yüzünü göstererek cezaevlerine saldırdığını dile getiren Kurt, bununla bir nevi 1996’daki büyük ölüm orucunun intikamının alınmak istendiğini kaydetti.

Avukat Ercan Kanar da Türkiye ve Kürdistan’da devlet eliyle gerçekleştirilen katliamlara dikkat çekti. Devletin Kürt halkına karşı düşmanlık hukuku çerçevesinde mücadele ettiğini söyleyen Kanar, bunun sonucunda da Kürdistan’da birçok sivil yerleşim yerinin devletin bekası için yerle bir edildiğini belirtti.

ZÜRİH

İsviçre’nin Zürih kentinde de Maraş, Roboski, 19 Aralık cezaevi katliamına ilişkin bir panel düzenlendi. HDK-A eş sözcüsü Demir Çelik’in konuşmacı olarak katıldığı panel, Zürih Eğitim ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Panel Aralık ayı katliamlarında yaşamını yitirenler anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Sinevizyon gösterimiyle faşist devlet tarafından gerçekleştirilen katliamlar aktarıldı.

Sinevizyon gösteriminin ardından söz alan Çelik, Maraş, Roboski ve 19 Aralık cezaevi katliamlarına dikkat çekerek, bir devlet geleneği haline getirilen katliamlara karşı tüm ezilenlerin örgütlü bir direnişle karşı durabileceğini belirtti.

Çelik’in ardından Maraş, Roboski ve 19 Aralık cezaevleri katliamlarının tanıkları birer konuşma yaptı.

Soru-Cevap kısmının ardından panel sonlandırıldı.

LOZAN

İsviçre’nin Lozan kentinde de bir panel düzenlendi. Araştırmacı-yazar Hasan Ozan ile siyasetçi Ali Orak’ın konuşmacı olarak katıldığı panel de 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Panelde konuşan Ali Orak Osmanlı’dan bu yana Türk devleti tarihinin her döneminin katliam ve soykırımlarla dolu olduğunu söyledi. Faşist devlet sisteminin devamlılığını sağlayabilmek için sık sık ezilenlerin üzerine yürüyerek yok etmek sindirmek istediğini belirten Orak bu katliam ve soykırımlara karşı örgütlenmenin önemine değindi.

Orak devletin bu katliamlarına ve tasfiye etme politikalarına karşı ezilen tüm kesinlerin örgütlü bir direnişle her an sokaklarda olmaları gerektiğini ve öz savunma taktiklerinin geliştirerek yaygınlaştırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Hasan Ozan ise faşist Türk devletinin Sadat, Osmanlı ocakları ve halk özel harekat gibi çetevari oluşumlarla iç savaş hazırlığında olduğunu söyledi. Yeni katliamların AKP çeteleri tarafından her an gerçekleştirilebileceğini belirten Ozan, devletin bu katliamcı ve soykırımcı planlarına karşı Birleşik Devrimci Hareketin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Soru-cevap kısmının ardından panel sonlandırıldı.