Fransız doktordan Strasbourg’daki eylemcilere ziyaret

Strasbourg’da 32’inci gününü geride bırakan süresiz-dönüşümsüz açlık grevindeki eylemcilerin durumunu yerinde inceleyen Dr. Anny Zorn, eylemcilerle görüşerek sağlık durumları ve eylemlerinin amacı hakkında bilgi aldı.

Fransa’nın Strasbourg şehrinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecride karşı devam eden açlık grevini ziyaret eden Dr. Anny Zorn, geçtiğimiz ekim ve kasım aylarında açlık grevine giren Fransız ekolojistlerini de yakından takip etmiş. Aynı zamanda Avrupa Yeşiller ve Ekoloji Partisi (EELV) Strasbourg yönetiminde olan Dr. Zorn, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) ile de bazı çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Zorn, Strasbourg’daki açlık grevine katılanların durumu hakkında bilgi aldı. Açlık grevindeki eylemcilerle ilgilenen Kürt doktor ile de görüş alışverişinde bulunan Fransız doktor, eylemin amaçları hakkında bilgilendirildi.

KARARLILIKLARI VE GÖRDÜKLERİ DESTEK MORAL AÇISINDAN ÖNEMLİ

Eylemciler adına konuşan Yüksel Koç, Dr. Zorn’un açlık grevinden kaynaklı yaşayacakları olası sağlık sorunlarına dair sorularına “Sonuçları bizim açımızdan ne olursa olsun, tecridin kırılması ve Öcalan’ın özgürlüğüne dair taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz” diye yanıt verdi.

Dr. Zorn ise, bu tür eylemlerde moralin önemine işaret ederken, eylemcilerin hem amaçlarındaki kararlılık hem de kitleler tarafından yalnız bırakılmasının bunda rol oynadığını söyledi.

İLERİKİ AŞAMALARDA SAĞLIK SORUNU RİSKİ

Ekim ayında Strasbourg’da yapımı planlanan bir otoyol projesine (GCO) karşı 30 günlük açlık grevine giren ekolojist bir grubu takip ettiğini söyleyen Dr. Anny Zorn, bu tür açlık grevlerinde bireylerin sağlık durumlarının birbirinden farklı olarak etkilenebileceğini söyledi.

Anti-GCO eylemcilerinin 30 günlük açlık grevini sonlandırdıktan sonra önemli bir sağlık sorunu görülmediğini kaydeden Dr. Zorn, ancak tecride karşı açlık grevinin uzun sürmesi halinde önemli risklerin ortaya çıkacağını belirtti. Dr. Zorn, özellikle kalp veya böbrek gibi organların açlık grevleri belli bir süreden sonra sonlandırılsa bile ortaya çıkabileceğine dikkati çekti.

PSİKOLOJİK OLARAK GÜÇLÜLER

Bugüne kadar dünyadaki farklı açlık grevlerine katılanlara ilişkin yaptığı araştırmalarda, eylemcilerin ileriki dönemde psikolojik sorun yaşayabileceğini gördüğünü söyleyen Dr. Zorn, Kürt eylemcilerde bunun olmayacağını anladığını ifade etti. Dr. Zorn, “Gördüğüm kadarıyla Kürt eylemciler psikolojik olarak çok güçlü, hazırlıklı ve kararlılar. Bundan dolayı da bu tür sorunların ortaya çıkması ihtimalini görmüyorum” dedi.