Fransa’daki Ermenistan Elçiliği, ‘direnen Kürt halkını’ selamladı

Ermeni Genel Yardımlaşma Birliği (UGAB) ve Fransa’daki Ermeni Örgütleri Koordinasyon Meclisi (CCAF) ve Ermeni Haberleri tarafından düzenlenen bir seminerde “Güney Kafkasya ve Ortadoğu’daki azınlıkların yeri” tartışıldı.

5. Paris Belediye Binası’nda gerçekleşen organizasyona Fransa’daki Ermenistan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Temsilcisi Hovannes Kévorkian, Risk Altındaki Ortadoğulu Hristiyanlar (Chrédo) ve Ile-de-France Bölge Konseyi Eski Başkanı Patrick Karam, Gazeteci-Yazar Guillaum Perrier ve Ermeni Haberleri Muhabiri Marie-Aude Panossian ile Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) Sözcüsü Berivan Fırat konuşmacı olarak katıldı.

Fırat, Demokratik Konfederalizm ve Rojava gibi, birçok temayı kapsayan uzun konuşmasında; Kürtlerin diğer halklarla birlikte, Demokratik Konfederalizm çerçevesinde, birlikte yaşayabilmenin koşullarını yaratmak için yıllardır ağır bir savaş verdiğini kaydetti.

Fırat, “Ve bu uğurda da, başta gençler olmak üzere, onbinlercesi şehit düştü. Birlikte yaşamayı öğrenmek gerekiyor. Geçmişin yaralarını deşip, onunla birlikte yaşayıp, geçmişteki acılardan, geçmişteki soykırımlardan, katliamlardan ders çıkarmak gerekiyor” dedi.

Savaş koşullarında olsa da demokratik ortak yaşam projesinin Rojava-Kuzey Suriye’de hayat bulduğunu anlatan Fırat, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve ardından oluşturulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile de Kürtlerin ‘birlikte yaşam projesi’ne verdikleri öneme dikkat çekti.

Fırat, “İlk kez Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, Ermeni bir kişi, Ermeni kimliği ve hassasiyetiyle, Kürtlerin oylarıyla meclise seçilmiştir” diye ekledi.

Süryani halkı ve Êzidîlere mensup vekillerden de bahseden Fırat, HDP’nin birlikte yaşamanın, halkların birlikte kendisini yönetme ve kendisini üretmesine dair somut bir kanıt teşkil ettiğini belirtti.

HDP’ye yönelik baskılar, tutuklu seçilmişler, vekiller, yakılıp-yıkılan kentler, ağır savaş suçları ve insanlığa karşı suçları da anlatan Fırat, ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevi direnişlerine vurgu yaptı.

Fırat, kendisine yöneltilen “Kürtler nasıl mücadele edecek, Kürtlerin geleceği ne olacak, Kürtler umutlu mudur?” şeklindeki bir soruya şu yanıtı verdi: “Kürt halkı yüzyıllardır sürekli mücadele ederek, kesintisiz bir direniş sergileyerek bugünlere gelmiştir. Bunun bedeli de çok acı olmuştur. Kürt halkının en yiğit neferleri bu mücadele içerisinde şehit düşmüştür. Fakat Kürt halkı boyun eğmeden, iradesini teslim etmeden yürümeye devam etmiştir. Ve biz Kürtlerin bir sözü vardır: Ayağa kalkmış bir halkın önünde hiçbir güç duramaz, hiçbir güç dayanamaz.”

Fransa’daki Ermeni Büyükelçiliği Temsilcisi Hovannes Kévorkian da söz alarak, “Sizin şahsınızda, direnen halkınızı selamlıyorum” dedi.

Fırat bunun üzerine şunları söyledi: “Bizim en iyi yaptığımız şey, halk olarak direnmektir. Tarihimizde de, geçmişimizde de, diğer halkların mücadelesinden, diğer halkların direnişinden örnekler çıkararak, tecrübeler edinerek, doğru bulduğumuz mücadele yolunda devam edeceğimiz sözünü bir kez daha yeniliyoruz.”