Festivalde on binler Türk devletinin işgalini protesto edecek

Kürt Kültür Festivali'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan PDK-S Avrupa sorumlusu Mahmut Davud, festivalde Türk devletinin Efrîn ve Başûr işgali ile Şengal saldırısının protesto edileceğini belirtti.

Her yıl Avrupa'da büyük bir coşku ile kutlanan ve bu yıl 26'ncısı düzenlenecek olan Uluslararası Kürt Kültür Festivali’ne sayılı günler kaldı. 8 Eylül Cumartesi günü Almanya’nın NRW eyaletindeki Dinslaken kentinde düzenlenecek festivale Avrupa’nın birçok ülkesinde yaşayan Kürdistanlıların katılması bekleniyor.

Avrupa'daki Kürtlerin en büyük ve en uzun soluklu etkinliği olma özelliğini taşıyan festival bu yıl Efrîn Platformu tarafından düzenleniyor. Tertip Komitesi'nde yer alan Partiya Demokrat a Kurdiya Surî (PDK-S) Avrupa sorumlusu Mahmut Davud festivale ilişkin ANF'ye değerlendirmelerde bulundu.

93 KURUM VE OLUŞUM DESTEK VERİYOR

Festivalin Avrupa'da yaşayan Kürtler için büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen PDK-S Avrupa sorumlusu ve Tertip Komitesi üyesi Davud, bu yıl festivalde bir ilk yaşanacağını belirterek, "Bu festival 1992 yılından beri düzenleniyor ama ilk defa Kürdistan'ın 4 parçasından 93 farklı kurum ve oluşum destek veriyor. Kürt, Keldanî, Süryanî, Êzidî, Arap, Türk ve Alman başta olmak üzere birçok halk temsilcileri, siyasi partiler, örgütler ve inanç grupları festivale katılacak. Bu anlamıyla bu yılki festival bizim için çok büyük bir önem taşıyor" diye konuştu.

Festivalin "Barış ve demokrasi için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a Özgürlük" ve "Efrîn'e sahip çık" sloganları ile yapılacağını söyleyen Davud, "Türk devletinin Kürdistan'daki soykırım saldırılarına karşı Kürt halkı büyük bir direniş sergiledi. Türk devletinin dayattığı siyasi, fiziki soykırım, Efrîn, Güney Kürdistan işgali ve Şengal saldırıları başta olmak üzere Kürdistan'ın 4 parçasına yönelik saldırılar festivale katılan on binlerce kişi tarafından protesto edilecek" ifadelerini kullandı.

SİYASİ VE ULUSAL BİRLİKTELİK MESAJLARI VERİLECEK

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, Rojavalı Kürt siyasetçi Aldar Xelîl, İtalyan belediye başkanları, Almanya Sol Parti üyeleri, Almanya Yeşiller Partisi üyeleri, 4 parça Kürdistan'dan siyasi parti temsilcileri ile birçok sivil toplum kuruluşun festivale katılacağını kaydeden Davud, Kürdistan ve Ortadoğu'da yaşanan siyasi gelişmelere ilişkin Kürtçe, Türkçe ve Almanca konuşmaların yapılacağını belirtti.

Siyasi ve ulusal birliktelik mesajların verileceği festival alanında Kürdistan köyünün de oluşturulacağını kaydeden Davud, Kürdistan'ın 4 parçasından katılacak aydın ve yazarların kitaplarını sergileyeceği stantların da açılacağını söyledi.