FEDA: Dersim'e ses olalım

Türk devletinin Dersim'de çıkardığı yangınlara tepki gösteren FEDA, bugün Avrupa genelinde yapılacak eylemlerle herkesi Dersim'e sahip çıkmaya çağırdı.

Türk ordusunun Dersim merkez ve kırsal alanlarında çıkardığı orman yangınlar devam ediyor. Günlerdir süren yangınlar sonucu binlerce hektarlık alan yok olurken, yangını söndürmek için bölgeye giden HDP milletvekilleri ve gönüllüler ise devlet güçleri tarafından engelleniyor. Türk devletinin çıkardığı orman yangınlarına tepki gösteren Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) kendine insanım diyen herkesin eylem ve etkinliklerle Dersim'e ses olması gerektiğini kaydetti.

Dersim'im neredeyse 1 aydır devlet güçleri tarafından yakıldığı belirtilen FEDA açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Katlederek, sürgün ve asimilasyon politikaları ile biatı kabul ettiremeyen tekçi zihniyetin çağımızdaki temsili AKP hükümeti kadim coğrafyamızı ateşe vererek terbiye etmek peşinde. Gerek Dersim' de yaşayan, gerekse farklı bölgelerden yangınları söndürmek için çaba gösteren halkımıza ve bir heyet ile bölgeye giden HDP'li milletvekillerine AKP'li kolluk kuvvetlerinin müdahalesi bu yangınları çıkartanların kendileri olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Ateşin su ile söndürülmediği topraklarımız canlı cansız tüm varlıklarla birlikte yok ediliyor."

AVRUPA GENELİNDE EYLEMLER YAPILACAK

Devlet güçleri tarafından köylerin zorla boşaltıldığına dikkat çekilen açıklamada, halkın korkutularak sindirilmeye çalışıldığı vurgulandı. AKP vahşeti karşısında sessiz kalınmaması gerektiği kaydedilen açıklamada, "Böyle bir vahşet karşısında sessiz kalmak ne biz Alevi toplumuna ne de aydın, demokrat, sanatçı, sol sosyalist kısacası kendine insanım diyen hiç kimsenin kabul edeceği bir durum değildir" denildi.

Dersim'deki vahşet ve katliama dur demek için bugün Avrupa genelinde dost ve musaip kurumlarla birlikte eylem düzenleneceği bilgisine yer verilen açıklamada şunlar dile geldi: "Eylem, etkinlik ve yürüyüşlere katılarak yangınlara müdahale konusunda sindirilmek, korkutulmak istenen Dersim halkına ses olmak bu katliamı durdurmak vicdani bir sorumluluktur. Bu yanıyla bizler; Demokratik Alevi Federasyonu Avrupa yönetim kurulu olarak başta tüm dergâh yönetimlerimiz olmak üzere, üyelerimiz ve kendine insanım diyen herkesi Dersim'e ses olmaya eylem ve etkinliklere güç katmaya çağırıyoruz."