Ermenistan’daki Kürt kurumları ABD’yi kınadı

Ermenistan’daki Kürt kurumları, ortak bir açıklama ile ABD’nin PKK yöneticilerini kara listeye alan kararını kınadı.

Şêwra Gelê Kurdên Ermenistanê, Kürdistan Komite, Şengal Meclisi Ermenistan Temsilciliği, Zagros Gazetesi ve Rêya Taze Gazetesi ile bir çok din alimi ve aydın, Kürdistan Komite’nin Ofisinde bir araya geldi.

Kurumlar adına konuşmayı Ermenistan Parlamentosu Parlamenteri ve aynı zamanda Şêwra Gelê Kurdên Ermenistanê Başkanı Kinyas Hasanov yaptı.

Hasanov, Kürt Halk Önderi Abdullah’ın liderliğindeki Kürt özgürlük mücadelesinin uluslararası komplolarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, ABD’nin aldığı kararı protesto etti.

ABD, geçen hafta aldığı bir kararla PKK’nin yöneticilerinden Cemil Bayık, Murat Karayılan ve Duran Kalkan’ın başına ödül koymuştu.

ABD’nin aldığı kararın komplonun devamı niteliğinde olduğunu belirten Hasanov, “Bu karar faşistçe alınmış bir karardır, bu kararla Türkiye’yi tekrar yanına çekmeye çalışmak ve şirin görünme çabasıdır” dedi.

Hasanov şöyle konuştu: “ABD ve büyük güçler Ortadoğu’da bir oyun oynamaktadırlar. Bu oyun Kürtlerin öncülerini hedef göstererek tekrardan Kürtleri yok etme temelinde gelişen bir oyundur. Bu güçler özgürlük ve demokrasiden bahsediyorlar. Bu kocaman bir yalan ve palavradır. Kendi çıkarları için Ortadoğu’yu kana bulayanlardır. Kendi halkının özgürlüğü için mücadele eden bir hareketin öncülerini terörist gösterme kararını faşistçe buluyoruz. Ermenistan’daki Kürtler olarak ABD’nin aldığı bu kararı kabul edilemez buluyor ve şiddetle kınıyoruz.”

Kurdistan Komite Başkanı Jînya Qadir, “Her halkın öncüleri olduğu gibi Kürtlerin de öncüleri vardır. Kürtler özgürlük mücadelesinde bu kadar emek veren öncülerine sahip çıkacaktır. Kürtler için birlik olma zamandır” diye belirtti.

Şengal Meclisi Ermenistan üyesi Silo Dirboyan, şunları ekledi: “Kapitalist sistemin Ortadoğu siyaseti halkların çıkarlarına göre olmayıp denenmiş, çürümüş bir siyaset olduğunu gören Ortadoğu halkları Önder Apo’nun geliştirdiği sistemle çözüme kavuşacağına inancın giderek büyümesi bu güçleri korkutmuştur. ABD’nin böyle bir karara gitmesinin nedenlerinden biri de budur. Bu karara karşı çıkmamız Ortadoğu halklarının yararınadır.”

ABD’nin kararını kınayan Ermenistan aydınlarından Dr. Zorbe İboyan, şöyle konuştu: “Tarihte emperyal güçler kedi çıkarları için Kürtleri hep yok saymışlar, yok olmayla baş başa bırakmışlardır. Fakat şimdi Kürtlerin temsilcileri var. 40 yıldır da Kürtlerin özgürlüğü için mücadele eden bir hareket var. Böyle olunca da emperlyalist güçlerin çıkarlarına ters düşmektedir. Bu yüzden Kürtlerin öncüleri hakkında böyle bir karar aldırlar. Bu kararı kınıyoruz.”

Din alimi Şêx Tahir, “ABD Kürt öncüleri hakkında aldığı bu kararla Kürt Özgürlük hareketi üzerinde komployu sürdürmek istemektedir. Ama bilsin ki Özgürlük Hareketi komplolarına rağmen her geçen gün daha da büyüdü, büyüyecektir. Ve. bu kirli planlarının sonucu aldıkları kararı kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD’nin, Daiş’e karşı mücadele eden bir harekete karşı böyle bir karar almasının manidar olduğunu söyleyen , Kürdistan Komite Üyesi Milo Keleşyan ise şöyle konuştu: “İnsanlık düşmanı DAİŞ’e karşı mücadele eden bir hareketin öncüleri hakkında böyle bir karar almaları manidardır. Kürtler Erdoğan rejimi tarafından bodrumlarda diri diri yakıldılar, şehirleri yakılıp yıkıldı. Cenazeler bozulmasın diye günlerce buzdolaplarında bırakıldı. Bunu yapanlar hakkında hiçbir devlet Kürt halkına terör uygulanıyor demedi. Bu ikiyüzlülüktür. ABD’nin aldığı bu kararı Ermenistan Kürtleri olarak kınıyoruz.”

Basın açıklamasında son olarak Rêya Taze Gazetesi çalışanı gazeteci Mirazê Cema söz aldı.

PKK’nin halklaştığını, 50 milyon Kürt’ün temsilcisi olduğunu ve öncülerinin de Kürt halkının öncüleri olduğunu söyleyen Cemal, şunları ifade etti: “Onlar bir halkın özgürlüğü için mücadele edenlerdir. Bu karar faşistçe alınmış bir karardır. Aslında bu kararı çıkaranların Lahey Adalet Divanı’nda cezalandırılmaları gerekir. Çünkü bu kararla bir halk yok edilmek istenmektedir.”

Cemal, “Bütün Kürt medyası öncelikli olarak bu konuyu işlemelidir. Ve Kürtler ayağa kalkmalı bu karara karşı sesini yükseltmelidir” diye ekledi.