Erdoğan Almanya’ya gelmeden kitlesel protestolar başladı

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Berlin yönetimi tarafından Almanya’ya davet edilmesi birçok kentte yapılan kitlesel gösterilerle protesto edildi.

Alman, Kürdistanlı ve Türkiyeli onlarca kurumun bir araya gelerek “Erdogan not welcome” (Erdoğan hoş gelmedin) sloganıyla oluşturulan platformun çağrısıyla Almanya’nın birçok kentinde gösteriler, Türk Cumhurbaşkanı’nın gelişinden bir hafta öncesinde başladı.

28 Eylül günü başkent Berlin’de ve 29 Eylül’de ise Köln’de yapılacak merkezi kitlesel protestoların yanı sıra bugün birçok kentte gerçekleşen gösterilerde hem Erdoğan rejimi, hem de Erdoğan’ı davet eden Alman devleti protesto edildi.

Berlin, Düsseldorf, Hamburg, Frankfurt, Hannover, Stuttgart, Bielefeld, Bremen, Essen ve Darmstadt kentlerinde gösteriler düzenlendi. Alman basının ilgi gösterdiği protestolara ilişkin haber merkezimize ulaşan bilgiler:

BERLİN: Başkent Berlin’de Kürdistanlılar, Türkiyeliler ve Almanların yanı sıra birçok halktan insanlar bir araya gelerek Erdoğan’ı protesto etti. Kent merkezindeki Hermannplatz’dan başlayan kitlesel yürüyüş göçmenlerin yoğun yaşadığı Kreuzberg ilçesinin “Oranienplatz” meydanında son buldu.

Birçok göçmen kuruluşu, siyasi parti ve sol grupların destek verdiği yürüyüşte “Erdoğan öldürüyor, Merkel tutukluyor” pankartı dikkat çekti. “Stop” başlıklı Erdoğan’ın fotoğrafının basılı yüzlerce dövizin taşındığı gösteride Erdoğan rejimiyle işbirliği yapan Merkel hükümeti de protesto edildi.

DARMSTADT: Türk Cumhurbaşkanı’nın en üst düzeyde Almanya’ya davet edilmesi ve kırmızı halıyla karşılanacak olması Darmstadt Demokratik Toplum Merkezi ve Rosa Kadın Meclisi'nin organize ettiği, AGİF ve Halkevi gibi Türkiyeli sol örgütlerin desteklediği bir gösteriyle protesto edildi.

“Hoş gelmedin Erdoğan” yazılı büyük bir pankartın taşındığı gösteride birçok dövizlerle sloganlar ile merkez tren istasyonundan şehir merkezine kadar bir yürüyüş de gerçekleşti. Yürüyüş sırasında sürekli Erdoğan aleyhine sloganların atıldı. Türk devletinin ve Erdoğan’ın işlediği suçlar ve katliamlara da dikkat çekilirken, Alman devletinin Erdoğan ile olan kirli ilişkilerine de vurgu yapıldı.

STUTTGART: Birçok parti ve değişik halklardan kalabalık bir kitlenin katıldığı gösteride Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri açıldı. “Katil Erdoğan’ı istemiyoruz” pankartının da dikkat çektiği gösteriye HDK-A, DTKM, MLKP, PARTİZAN ve MLPD taraftarları da katılarak destek verdi.

Stuttgart’ta Lautenschlagerstrasse meydanında bir araya gelen kitle belirlenen yürüyüş güzergâhında “Erdoğan Hoş gelmedin” ve “Katil Erdoğan seni Almanya’da istemiyoruz” pankartları açtı. Yürüyüş güzergâhında gösteriler çevredeki Almanların ilgisini çekti. 5 kilometreden oluşan güzergâh boyunca “Erdoğan Hoş Gelmedin Almanya’ya” başlıklı el bildirileri de dağıtıldı.

HANNOVER: Erdoğan’ın Almanya’da kırmızı halıyla karşılanması Hannover’de de düzenlenen kitlesel yürüyüş ve mitingle protesto edildi. Kalabalık bir kitlenin katıldığı gösteride Alman devletinin Türk devletiyle sürdürdüğü kirli ilişkilere de dikkat çekildi. Gösteriye Kürdistanlı ve Türkiyelilerin yanı sıra Almanlar da katılarak destek verdi.

Konuyla ilgili haber: