Erdoğan AB'yi kandırdı

Türkiye AB ile yaptığı mülteci anlaşması gereği kaçak geçen 1 mülteciye karşı AB'ye 1 mülteci göndermesi gerekirken, 5 kat daha fazla mülteci verdi.

Birçok gerginliğe rağmen Erdoğan rejimi ile arasını bozmayan Avrupa Birliği'nin Ankara ile yapığı mülteci anlaşmasında zarar ettiği ortaya çıktı. Türkiye'nin Yunanistan'a kaçak geçen 1 mülteciye karşı AB'ye 1 mülteci göndermesini öngören anlaşmanın aksine şimdiye kadar 5 katından daha fazla mülteci verdi.

Avrupa Birliği, Avrupa'ya göç eden mültecilerin sayısının azaltılması için 20 Mart 2016 günü Türkiye ile anlaşmaya varmıştı. Anlaşmaya göre Yunanistan'a ulaşan mültecilerden sığınma başvuruları reddedilenler Türkiye'ye geri gönderilecek, bunun karşılığında ise AB ülkeleri, Türkiye'den mültecileri kendi ülkelerine alacaklardı.

Yani Türkiye Yunanistan'a geçen kaçak yollardan geçen ve geri aldığı her mülteci karşılığında AB'ye bir Suriyeli mülteciyi verecekti. Ancak son yayınlanan AB Komisyonu'nun bir raporuna göre Türkiye 20 Mart 2016'dan bu yana sadece 1210 mülteciyi geri aldı.

Aynı süre zarfında ise Türk devleti 6254 Suriyeli mülteciyi AB'ye gönderdi. Bu mülteciler AB ülkeleri arasında dağıldı ve AB Komisyonu raporuna göre Almanya bu mültecilerden 2270'sini kendi ülkesine kabul etti. AB yetkilileri, aradaki farkın kapatılması için hem Yunanistan ve hem de Türkiye'ye baskı yaptıkları ve mültecilerin Türkiye'ye gönderilme sürecinin hızlandırılmasını talep ettikleri öğrenildi.

Ayrıca mülteci anlaşmasıyla Türkiye'yle mali destek sağlanırken, AB'yle tam üyelik müzakerelerin de hızlandırılmış olması gerekiyordu. Fakat Avrupa ülkeleriyle yaşanan hemen hemen bütün gerginliklerde Türk yetkililer Avrupa'yı "Anlaşmayı bitiririz, kapıları açarız" şeklinde tehdit etmişlerdi.

Türkiye'nin şimdiye kadar Mülteciler Anlaşması çerçevesinde, anlaşmanın imzalandığı 2016'dan beri Brüksel'den 6,6 Milyar Euro para aldığını belirtiliyor. Ayrıca AB bütçesinden birlik üyeliğine adaylığı bulunan Türkiye’ye 2014’ten 2016 yılının sonuna kadar toplam 3,3 milyar Euro ödenmişti.