Ekim Şehitleri anmalarında ihanete öfke

Almanya, Fransa ve Rusya'da Ekim Şehitleri için anma etkinlikleri düzenlendi.

HAMBURG

Almanya'nın Hamburg kentindeki DKTM'de, Ekim Şehitleri için anma etkinliği düzenlendi. Hamburg Rojbin Kadın Meclisi öncülüğünde düzenlenen etkinliğe, şehit yakınları ve çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Etkinlikte konuşan Hamburg Rojbin Kadın Meclisi Temsilcisi Leyla Kaya, şehitleri anarak, ihanet ve işbirlikçiliğin panzehirinin Beritan çizgisi olduğunu söyledi. 

Hamburg Şehit Aileleri Komisyonu adına konuşan Ayten Durmuş da, şehitlere layık olmak için onların davalarına sahip çıkılması gerektiğini belirtti.  Durmuş, "Şehitleri sahiplenmek sadece ailelerinin işi değildir. Sonuçta onlar, hepimiz için canlarını verdiler" dedi.

Hamburg DKTMa adına konuşan, eski Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır da, şunları söyledi: "Şehitler, ülkemizin her karış toprağını kanlarıyla sulayarak bizleri bugünlere getirdiler. Beritan çizgisi ve ruhu, bugün Kerkük'ü düşmana peşkeş çeken ihanetçi ve işbirlikçi çizgiye vurulan en büyük darbedir. Beritan, onuru, şerefi ve duruşu ile tarihte yerini alacak.Peki, ülkemizi parsel parsel düşmana peşkeş çeken bu hainler tarihin neresinde yer alacak? İhanet ve işbirlikçi zihniyete karşı her zamankinden fazla birlik olmalıyız."

MARSİLYA

Fransa'nın Marsilya kentinde, Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde Ekim Şehitleri için anma etkinliği düzenlendi. Etkinlikte okunan Kadın Meclisinin açıklamasında, direniş geleneğine vurgu yapıldı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Reqa zaferi selamlandı.

Kürt Siyasetçi Hamit Xakurké ise şunları söyledi: "Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Ekim direnişinin öncüleri olan arkadaşların birçoğu, neredeyse ihanet çizgisi yüzünden şehadete ulaştılar.  Tarih bir kez daha gösterdi ki, Kürdistan'da direniş ve ihanet çizgisinin dışında üçüncü bir yol yok. Bu arkadaşlarımızı alçakça katledenler, Kerkük'ü, Maxmur'u, Celawla'yı, Şengal'i tek kurşun sıkmadan satanlardır. Beritan arkadaşı katledenler, Rojava'ya tek bir ilacın geçmesine izin vermeyenler, bugün, Güney Kürdistan'ın bütün kapılarını işgalcilere açanlardır. Kendi ailevi, kişisel çıkarları için Kürdistan'ı sattılar."

"Beritanca direnirseniz kimse gelip sizden Kerkük'ü, Şengal'i, Maxmur'u, Celawla'yı alamaz" diyen Xakurké, Kobanê, Reqa zaferlerini işaret ederek, "Başkan Apo bugün Ortadoğu'daki her gelişmenin, her adımınbir parçasıdır; ona bir şey olursa TC'ye cehennemi yaşatmak boynumuzun borcu olsun" diye ekledi.

MOSKOVA

Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova’da yaşayan Kürdistanlı kadınlar, 25 Ekim 1992’de yaşamını yitiren PKK Gerillası Gülnaz Karataş’ı (Beritan), yaşamını yitirişinin 25. yıl dönümünde anarken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridi de kınadı. 

Moskova Kürt Kadın Organizasyonu-Viyan öncülüğünde Mala Kürt Otonomi binasında düzenlenen anma toplantısı devrim şehitleri için saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşundan sonra Karataş’ın yaşamını anlatan sinevizyon izlendi. 

Daha sonra toplantıda bir konuşma yapan Moskova Kürt Kadın Organizasyonu-Viyan Yönetimi Üyesi Natella Nabiyeva, “Kürt kadınları özgürlük mücadelesinde belli bazı dönemlerde tarihi rol oynamıştır. Şehit Beritan eylemiyle ihanet çizgisini kabul etmeyerek özgürlüğü seçmiştir. Bugün onun yolunda ilerleyen Kürt kadınlar; Rojava’da, Bakûr’de, Güney ve Rojhilat Kürdistan'da önemli başarılara imza atıyor. Bugün bize dayatılan imha ve inkar politikalarına karşı Kürt kadınları Beritan ruhuyla mücadele ederek zaferi ulaşacaktır” dedi. 

Konuşmasının devamında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride değinen Nabiyeva, “Kürt halkı uzun bir süredir kendisinden haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık durumundan haklı olarak endişe duyuyor. İmralı Adası'nda uygulanan tecrit ve işkence 21. yüz yılda hiçbir cezaevinde yoktur. İnsanlık onurunu hiçe sayan bu insanlık dışı uygulamalara başta Kürt halkı olmak üzere tüm ilerici insanlığı karşı durmaya çağırıyor ve bu uygulamaları büyük bir kin ve nefretle kınıyoruz” diye konuştu.