Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

DKTM bir çok kentte kongrelerini gerçekleştirdi-YENİLENDİ

Avrupa'nın birçok şehrinde gerçekleşen DKTM kongrelerinde, tecridin sona ermesi için açlık grevinde olan direnişçiler selamlandı.

Demokratik Kürt Toplum Merkezleri Avrupa'nın birçok şehrinde kongrelerini gerçekleştirdi. Almanya'nın Darsmstadt, Frankfurt, Dresden, Bensheim, Hildesheim ve Wupperdal şehirleri ile Norveç'in başkenti Oslo ve İsveç'in Göteborg kentinde DTKM kongreleri yapıldı.

DARMSTADT

Darmstadt'da bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezi gerçekleştirdiği 9. mongresini, açlık grevleri öncülüğünü yapan Leyla Güven ismine atfederek gerçekleştirdi. Kongrede FCDK/KAWA Eşbaşkanı Emin Deniz, son süreç ve yapılması gerekenler üzerine bir konuşma yaptı. Derneğin son 1 yıllık pratik ve mali durumlarına ilişkin bilgi veren DTKM Eşbaşkanı Mehmet Çoban, geçmiş dönemde bir çok yetersizlik yaşadıklarını ama yeni dönemde daha aktif çalışarak eksikliklerini gidereceklerini belirtti. Kongre’de yeni yönetim için 36 üye seçilirken, Hatice Peşmen Acar ile Mehmet Çoban eşbaşkan seçildi. Ayrıca Darmstadt derneğine Dieburg kentinden üye olan yurtseverlerden 11 kişilik Komün, Erbach kentinden de 3 kişilik insiyatif komisyonları kuruldu.

FRANKFURT

Frankfurt kentinde faaliyet yürüten DKTM 6. kongresini yaptı. DAİŞ çetelerin sonunu getiren QSD, YPG, YPJ savaşçıların selamlandığı kongrede, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit ile açlık grevi direnişlerine dikkat çekildi. Cihan Rojhilat, Turan Agirî ve Ahmet Cizre tarafından yapılan konuşmaların ardından seçime gidildi. Seçimde, 42 kişilik meclis seçilirken, Eşbaşkanlığa Ahmet Haykır ve Fatma Kaya getirildi.

DRESDEN

Almanya'nın Saksonya Eyaleti'nin başkenti olan Dresden'de Halk meclisi 5. kongresini gerçekleştirdi. 350 delegenin katıldığı kongrede Serpil Biryar ve Ali Ekber Bilgili Eşbaşkanlığa seçildi.

BENSHEİM

Bensheim'da yaşayan Kürdistanlılar, demokratik halk meclisinin 6. kongresini gerçekleştirdi. Kongrede divanda yer alan Zozan Serhad yaptığı konuşmada, 123 gündür bedenini açlığa yatıran Leyla Güven ve açlık grevindeki diğer eylemcilerin direnişine dikkat çekti. Bensheim 6. kongresinde yeni dönem için Eşbaşkanlığa, Menderes Uçar ve Elif Delibalta seçildi.

MANNHEİM

Manngeim'de DKTM çağrısı üzerine halk toplantısı yaptı. Toplantıda son sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ramazan Özüak, "Açlık grevinde olan arkadaşların durumu kritik bir aşamada. Bizler bu dönemin ciddiyetinin farkında olmalıyız. İlkel milliyetçilik altında KDP'nin TC ile yaptığı anlaşmalar demokratik ulusa zarar veriyor. Mutlaka bu süreci aşıp Önder Apo'nun paradigmasına zarar veren herkese cevap olmalıyız" diye konuştu. Toplantı açlık grevi eylemlerine ilişkin yapılan bilgilendirmenin ardından sloganlarla sona erdi.

HİLDESHEİM

Almanya’nın Hildesheim kentinde Şehit Meryem Kadın Komünü 3. Kongresini düzenleyerek, yeni dönemde siyasal gündemin ışığında komisyonlarını ve sözcülerini seçti. Kongrede divan seçimi ve gündem önerilerinin belirlenmesinin ardından Siyasetçi Leyla Birlik tarafından son siyasal süreç değerlendirildi. 19 kadından oluşan örgütlenme, kültür, dışilişkiler, Barış Anneleri, İnanç, Sosyal Kooperatif, Basın, Gençlik ve sözcülerin seçimine geçildi. Yapılan seçimde Medine Çobanoğlu sözcü ve Xeco Donma ise yardımcı seçildi.

WUPPERTAL

Wuppertal'da kentinde DKTM 6. kongresini gerçekleştirdi. Kongrede yapılan konuşmalarda, Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması için bedenlerini süresiz ve dönüşümsüz ölüme yatıran açlık grevindeki direnişçiler selamlandı. Kongreye HDP eski milletvekili Lezgin Botan ve HDP Yalova eski eşbaşkanı Murat Amil katıldı. 38 kişinin görev aldığı meclisin eşbaşkanlığına Semra Temel ve Harun Demirel seçildi. Kongre, Ronî Erez ve Rauf Keleş'in okuduğu stranlarla son buldu.

TOULOUSE

Fransa’nın Toulouse kentinde bugün 2. olağan kongre gerçekleşti. Kongrede Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi eylemlerine ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Genel gündemin aktarılmasından sonra eşbaşkanlık seçimine gidilerek, komisyonlar oluşturuldu.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris şehrine bağlı Creil kentinde DKTM'nin 5. olağan kongresi gerçekleşti. Açlık grevi direnişçilerine destek açıklamalarının yapıldığı kongrede gerçekleşen seçimde eşbaşkanlığa Helin Polat ve Şahin Karayıl seçildi.

KOPENHAG

Anadolu Kürtleri kurumu PKAN (Platforma Kurdên Anatolîya Navîn) Danimarka şubesi bugün yıllık kongresini gerçekleştirerek yeni yönetimini belirledi. Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın Kürt nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Ishøj banliyösünde gerçekleştirilen kongre son bir yıllı faaliyetleri hakkında konuşan dernek başkanı Ahmet Gezer ve Danimarka Birlik Partisi'nin önümüzdeki seçimlerde parlamento adaylarından olan İbrahim Benli, Leyla Güven'in başlattığı tecrit karşıtı açlık grevi direnişinin bu bağlamda kendileri için ayrıca bir önem arzettiğini belirtti.

STOCKHOLM

İsveç'in başkenti Stockholm'de Amara Kürt Kadın Meclisi'nin 6. kongresini gerçekleştiren Kürdistanlı kadınlar, Leyla Güven ve açlık grevcilerinin direnişini selamladı. Kongrede konuşan Kürt Kadın Hareketi'nden Sultan Öğer, Leyla Güven, Sabahat Tuncel, Selma Irmak, Gülistan İke ve diğer direnişçileri selamladı. Kadın Barış İnisiyatifi'nden Latife Fegan, İsveç ve Kürdistan'daki Kürt kadınlarını verdikleri kararlı ve örgütlü mücadeleleri için kutladı. Tiyatro Sanatçısı Serpil İnanç da, Leyla Güven ve açlık grevcileri için Gülten Akın'ın “Selam Olsun” şiirini okudu. 32 kadının yer aldığı yeni yönetimin seçiminden sonra dış ilişkiler, sosyal, kültür, örgütlenme, genç kadın ve eğitim komisyonları oluşturuldu.

BERN

İsviçre’nin Bern, Biel, Cenevre, Rapperswil, Zürih kentlerinde Kürt Toplum Merkezleri ile Kadın meclisleri kongrelerini gerçekleştirdi. Kongrelerde Leyla Güven ve Açlık grevi direnişçilerinin eylemleri selamlandı. Bern Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezi yüzlerce üye ve konuğun katılımıyla 6. Kongresini CDK lokalinde gerçekleştirildi. Siyasi gündem değerlendirmesi sonrası kongreye katılım sağlayan dost kurumlar Bern Maraş Platformu, SYKP İsviçre, Kütüsh, İnsan Hakları Derneği Temsilciliği, İnsan Haklarıyla Dayanışma Derneği, Halkevi, Avrupa Sürgünler Meclisi temsilcileri adına kongre selamlandı ve siyasi sürece yönelik değerlendirmeleri aktarıldı. Eşbaşkanların seçilmesi sonrası kongre “Biji Serok Apo”, “Jin, jiyan, azadi” sloganlarıyla sonlandırıldı.

BİEL

Biel kentinde ise Arin Mirkan Kadın Komünü 6. olağan kongresini Şehid Mahir Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezinde “Kadın direnişi özgürleştirir” şiarıyla gerçekleştirildi. Kongreye Amed’den gelerek katılan Barış Annesi Leyla Ana yaptığı konuşmada, "Direnişi yükselterek zafere taşımalıyız. Direnişin bir merkezide Avrupa'dır. Sizlerin direnişi bizlerin moralidir" diye konuştu. Siyasi gündem değerlendirmesi sonrası örgütleme, kültür, dışilişkiler ve eğitim komisyonları ile 14 kişilik komün oluşturuldu. Üç kişiden oluşan sözcülerin seçiminin ardından kongre “Jin, Jiyan, Azadi” sloganlarıyla sonlandırıldı.

Yine Biel kentinde 14 Haziran İsviçre merkezli yapılacak olan Kadın Grevi Tertip Komitesi tarafından yaklaşık 700 kadının katılımıyla bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte Güven ile açlık grevi direnişçisi kadınların eylemleri selamlandı. Güven’in direnişi ile Sakine Cansız’ın Kürt Özgürlük mücadelesinde ve dünya kadın direnişindeki önemi sinevizyon ile aktarıldı.

RAPPERSWİL

"Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan’ı özgürleştirelim" şiarıyla Rapperswil Şehid Çiyager Komünü 100’ü aşkın delege ve konuğun katılımıyla kongresini gerçekleştirdi. Saygı duruşu sonrası açlık grevlerine ve Rojava’daki siyasi gelişmelere yönelik değerlendirmeler aktarıldı. Barış-uzlaşı, örgütleme ve sosyal komisyonlarından oluşan 25 kişilik komisyon belirlendi.

ZÜRİH

CDK Zürih Şehid Armanç Meclisi 1. kongresini gerçekleştirerek yönetimini belirledi. Yüzlerce delege, ve İsviçreli dost kurum, partilerin katılımıyla gerçekleştirilen kongre 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Siyasi süreç değerlendirmesi sonrası dönem faaliyet raporları okunup, değerlendirildi. Kongreye katılarak desteklerini sunan Zürih Kanton Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti (SP) Adalet Bakanı Jacqueline Fehr ile Zürih Emniyetinden sorumlu SP bakanı Mario Fehr kongreyi selamlayarak birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalar sonrası dönem faaliyet raporları okunup değerlendirildi. Komisyonlar oluşturuldu ve yapılan seçimle eşbaşkanlar belirlendi.

CENEVRE

CDK Cenevre 5. olağan kongresini gerçekleştirdi. Devrim ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi. Kongreye katılan Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi önünde süresiz dönüşümsüz açlık grevinin 19’uncu gününde olan Kürdistanlı yurtsever Mehmet Ali Koçak bir konuşma yaptı. Koçak “Leyla Güven öncülüğünde sürdürdüğüm bu direnişe sonuç alıncaya kadar devam edeceğim” diye konuştu. Dost kurum ve örgütlerin mesajlarının okunduğu kongrede Hak-adalet, gençlik, dernek, dışilişkiler, şehit aileleri, örgütleme ve Rojava’da komisyonları oluşturuldu. 34 kişilik Halk meclisi belirlendi ve eşbaşkanlar seçildi. Kongre sloganlarla sonlandırıldı.

OSLO

Norveç’in başkenti Oslo’da Halk Meclisi 5. kongresini gerçekleştirdi. Yoğun katılımın gözlendiği kongre, bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Daha sonra siyasetçi ve yazar Celalettin Delibaş, siyasi bir değerlendirmede bulundu. Delibaş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik konfederalizm projesinin Rojava’da sonuç aldığını ve Ortadoğu’da yaşayan tüm halklar ve renkler için büyük bir umut olduğunu belirtti.

Açlık grevi direnişlerine de dikkat çeken Delibaş, 1980’li yılların başında Amed zindanında “faşist askeri darbe rejimine diz çöktüren” açlık grevlerini hatırlattı. Delibaş “Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Leyla Güven’in başlatmış olduğu tarihi direniş, binlerin de katılımıyla Kürt halkının iradesinin ve kazanmasının garantörüdür’’ dedi.

Raporların okunması ve eleştiri ve özeleştirilerin dinlemesinin ardından meclis üyeleri ve eşbaşkanlar seçildi. Meclisin yeni eşbaşkanları Ayser Yüce ve Abdulkerim Hussein (Bave Hasan) oldu.

GÖTEBORG

İsveç'in Göteborg kentindeki Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin kongresinde, Leyla Güven ve açlık grevindekiler selamlandı.

Devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra bir konuşma yapan Sol Parti Milletvekili Tony Haddou, giderek otoriterleşen Erdoğan rejiminin güçler ayrılığını ortadan kaldırdığını, hukukun temel ilkeleri çiğneyerek aydın, gazeteci ve HDP yöneticilerinin tutukladığını söyledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin yasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunun altını çizen Haddou, Sol Parti'nin Güven ve açlık grevcilerinin taleplerinin yanında olduğunu vurguladı. PKK'nın terör örgütleri listesinden çıkarılmasını ve Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılmasını istedi.

Hisingen semtinde kurulu derneklerin çatı örgütü Dernekler Konseyi'nin Başkan Yardımcısı Behrouz Azadi, Göteborg Alevi Derneği Başkanı Melek Sakar, ATİK adına Deniz Yıldız, konuşmalarında Türk devletinin HDP ve muhalefete yönelik saldırılarını kınadı. HDP ve Leyla Güven ve diğer açlık eylemcileriyle dayanışma içinde olduklarını söyledi.

Süryani Papaz Abraham Garis, YPG/YPJ'nin Rojava ve Kuzey Kürdistan'da sadece Kürtlerin değil, tüm dini ve etnik azınlıkların haklarını savunduğunu beliterek, Türk devletinin Rojava ve Kürtlere yönelik saldırgan tutumunun kabul edilemeyeceğini belirtti.

YNK, Goran Hareketi, PYD ve PJAK'ın dayanışma mesajlarının okunmasından sonra derneğin gerçekleştirdiği çalışmaları içeren sinevizyon gösterimi yapıldı ve çalışma raporu okundu.

Çalışma ve mali raporun ibra edilmesinden sonra da seçimlere geçildi. 37 kişiden oluşan DKTM'nin eşbaşkanlıklarına Müfide Karamanoğlu ve Lehun Lehuni getirildi.

Kongre ”Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan'ı özgürleştirelim”, ”Leyla'nın talebi talebimizdir”, ”Jin jiyan azadi” ve "Bijî Serok Apo” sloganlarının atılmasıyla son buldu.

AMSTERDAM

Amsterdam Demokratik Kürt Toplum Merkezi de kongresi yaptı.

Amsterdam DKTM olağan yıllık kongresini gerçekleştirdi. Saygı duruşu ile başlayan kongrede DEM-NED eşbaşkanı DKTM’lerin önemi, işlevi ve siyasi süreç üzerine bir değerlendirme yaptı. Ardından hazırlanan bir yıllık faaliyet raporu okunarak delegelerin oylamasına sunularak kabul edildi.

Kongre seçim gündemi ile devam etti.